Ga naar de inhoud

Borrelplank samenstellen – Zo doe je dat!

Als we met feestjes of gewoon in het weekend borrelen met familie of vrienden zet ik graag een borrelplateau op tafel. Vooral via instagram heb ik dit regelmatig met jullie gedeeld. Iedere keer krijg ik hier veel vragen over en zo kwam ik op het idee om hier een artikel over te schrijven. In dit artikel geef ik inspiratie voor de borrelplank samenstellen en laat ik je zien hoe ik mijn plank opstel.

borrelplateau maken

Voordelen borrelplank

Het aller fijnste aan een borrelplank? Dat is dat iedereen kan pakken wat hij/zij lekker vindt. En dat je er als gastvrouw niet meer naar om hoeft te kijken zodra het op tafel staat. Zo hoef je tussendoor niet steeds naar de keuken om hapjes te maken of toastjes te smeren.

Voordeel is ook dat de toastjes niet zacht worden, want die zijn nog niet besmeerd. En daarbij kun je het plateau natuurlijk zo groot of zo klein maken als je zelf wilt of dat nodig is.

borrelplateau maken

Borrelplank samenstellen

Kaas

Een lekker kaasje mag niet ontbreken op de borrelplank. Persoonlijk vind ik het leuk om meerdere soorten kaas te serveren.

Je kunt denken aan Oer-Hollandse kaas (van jong tot belegen en oud) maar ook een kruidenkaas, brie, schimmelkaasje en dergelijke doen het altijd goed.

Worst

Ook met worst kun je veel kanten op. Gedroogde worst zoals fuet, chorizo etc. is erg lekker. Ook plakjes paardenworst, grillworst etc. kun je aan het plateau toevoegen. Neem wat jijzelf, en je gasten lekker vinden.

Nootjes

Nootjes doen het altijd goed bij de borrel, dus ook op het plateau.

Olijven

Hetzelfde geldt voor olijven. Ook leuk om deze met verschillende marinades te serveren. Vergeet er geen prikkertjes bij te leggen, zodat de olijven ook gemakkelijk gepakt kunnen worden 😉

Smeersels

Smeersels zijn altijd goed op een toastje en ook daarmee kun je heel veel kanten op. Stem deze af op de rest van je producten.

Toastjes

Bij de kaasjes en smeersels is het lekker om toastjes te serveren.

Extra’s

Denk ook eens aan vijgen- of notenbrood. Of mosterd voor bij de worst en kaas, of een vijgenchutney om de kaas in te dippen. Druiven smaken altijd goed bij een wijntje.

borrelplateau maken

Opbouwen van de borrelplank

Hoe zorg je er voor dat je borrelplateau er lekker en aantrekkelijk uit ziet? Hoe verdeel je alles op de ondergrond?

Persoonlijk vind ik het leuk om een houten snijplank of plaat als ondergrond van het borrelplateau te gebruiken. Houd er rekening mee dat deze vies kan worden, en dus wel goed schoon te maken moet zijn.

Eerst zet ik de dingen die in bakjes of schaaltjes zitten op het plateau. Daarom heen verdeel ik de losse dingen zoals worstjes, blokjes kaas, noten/vijgenbrood etc. En tot slot vul ik de plank op met toastjes.

Vergeet ook niet om mesjes, lepeltjes etc. bij het bord te leggen als er dingen gesneden of gesmeerd moeten worden.

 width=

5 reacties

Audrey

Breda, wat hou jij aan als hoeveelheden per persoon? 3-5 hapjes pp? En als je vleeswaren op de plak legt, hoeveel gram pp?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Audrey, ik moet zeggen dat ik dat ook vaak lastig vind om in te schatten. Vaak heb ik wel te veel ;)

marieke

Heerlijke en simpele recepten, waar je niet van die moeilijke dingen voor hoeft te gaan kopen.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen Marieke, dat is inderdaad mijn doel :)

Narska

Er zijn ook verschillende boeken te verkrijgen over het samenstellen van een borrelplank. Mijn favoriete 'Happen van de plank' met 12 verschillende thema's, o.a. Kids plank en Dessert plank.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op