Ga naar de inhoud

Echt Eten met de groenten van Jon

Echt eten 17

Vorige week kwam het kookboek van Jonathan Karpathios uit: ‘Echt eten met de groenten van Jon’. (Jonathan ken je onder andere van KRO’s Kookschool, zijn restaurant Vork en Mes en zijn recepten in de Volkskrant)
Ik was uitgenodigd om voorafgaand aan de kookboekpresentatie samen met Jonathan en een select gezelschap te komen plukken, koken en echt te eten. Jonathan nam ons mee naar Zorgboerderij de Landijn, ongeveer op 10 minuutjes rijden van zijn restaurant Vork en Mes in Hoofddorp.

Bij de Landijn gingen we samen met Jonathan en zijn chefkok de tuin in. We plukten de ingrediënten waarmee we, hoe kan het ook anders, gerechten uit het Echt Eten gingen koken.

Echt eten 24

(zie mij op bovenstaande foto profi de preitjes draaien, foto door Marleen)

In groepjes gingen we “de bouw” op zoals we dat noemen. We plukten bosui, verschillende soorten sla, eetbare bloemen en prei en uit de kas namen we komkommer, paprika en bietenblad mee. Alles was dus super vers, en dat is heerlijk. En gezond. Wist je dat sla nadat het wordt afgesneden 50% van de vitaminen verliest?

Echt eten 2

Echt eten 20

Daarna gingen we de keuken in, of eigenlijk het plein op. In een bak water wassen we de groenten, we maken dressings klaar, snijden groenten en op een mega barbecue worden groenten en aardappelen geroosterd. Iedereen doet wat, Jonathan en zijn chefkok houden het overzicht. Hierdoor staat het eten op tafel voor we het weten.
Wat een plaatje: het eten, de omgeving, de hele setting. En dat op een gewone woensdagmiddag.

Echt eten 22

Echt eten 9

Het eten was super lekker, en dat terwijl er geen ingewikkelde bereidingstechnieken aan te pas komen. Mede doordat de groenten van de volle grond komen heeft het veel meer smaak. De sla is bijvoorbeeld bitter en vol van smaak. Een verschil met de sla die je in de supermarkt koopt.
De rauwe biet en bloemetjes maken het een fleurig geheel, maar zorgen ook voor spannende texturen. Iedere hap heb je iets anders in je mond. Naast de salade staan ook verschillende (overheerlijke) pure bijgerechten op tafel die je zonder poespas bereid. Bijvoorbeeld jonge prei gegrild in zijn eigen blad, hierdoor wordt de prei super zacht. Hierna hoef je de prei alleen nog te marineren en je hebt een top gerechtje.

En dat is wat het is. Echt eten. Met de groenten van John.

Na het koken gingen we terug naar Vork en Mes. Hier werd Echt Eten gepresenteerd. Bij Vork en Mes laat Jonathan ons zien hoe hij een van de gerechten uit het boek bereid, en verteld hij met passie over zijn boek en zijn passie: echt koken.
Met Echt Eten laat Jonathan zien dat het niet moeilijk is om iets lekkers op tafel te zetten. Volgens Jonathan moet je tijdens het koken ook niet moeilijk doen. Maar je moet gewoon lekker en gezond koken. Vertrouw hierbij op je gevoel. Waarom zou iets niet kunnen? Probeer het uit en laat zien dat het wel kan.

Echt eten 12

Echt eten 19
Jonathan kookt veel met groente en uitsluitend met biologische groente van het seizoen. Door de verschillende texturen en smaken van groenten is Jonathan van mening dat groenten veel interessanter zijn dan vlees en vis. Je kunt meer kanten op. Leuk weetje: Als kind hield Jonathan totaal niet van groenten. Inmiddels is het de natuur die hem inspireert en kookt hij voornamelijk met groenten.

Jonathan ziet graag dat zijn boek niet in de kast ligt, maar wordt gebruikt. Het liefst ziet hij hem lekker vies worden in de keuken. Neem daarbij de recepten niet klakkeloos over, maar gebruik het boek om je te inspireren en geef er je eigen draai aan. Dat heb ik dit weekend meteen gedaan, ik heb een versie van de hangop uit het boek gemaakt.

Echt Eten is een heerlijk kleurrijk boek met mooie foto’s en puur echt eten. Ik blijf er maar in bladeren en plak iedere keer weer nieuwe post-its bij recepten die ik wil maken of nog eens wil bekijken.
Houdt je van echt eten? Kook je graag zonder poespas? Dan is Echt Eten echt iets voor jou. Jonathan laat zien dat je met goede producten en simpele handelingen heerlijk kunt koken.
Een voorbeeld van zo’n gerecht: Wat dacht je van een gepocheerd ei, welke je paneert en vervolgens frituurt? Zo ontstaat een krokant gepocheerd ei (zie foto hierboven) waarvan de dooier uitloopt als je hem aansnijd. Serveer er geblancheerde boontjes bij met een lekkere dressing en je hebt een gerechtje. Verrassend lekker.

Echt Eten is uitgegeven door Karakter Uitgevers en is bij de boekhandel voor € 29,95 verkrijgbaar.

 

 

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op