Ga naar de inhoud

Tips: etentje organiseren

Etentje 3

Uiteten is leuk, maar bij iemand thuis eten is ook leuk! Misschien nog wel leuker zelfs. Thuis eten is informeler, goedkoper én je hebt de tijd aan jezelf. Je hoeft geen rekening te houden met openingstijden en sluitingstijden, én kinderen kunnen mee.  Die gaan naar bed terwijl je met de familie of vrienden nog lekker aan het eten en borrelen bent.

Een etentje organiseren kan hectisch zijn. Voor de gasten en jezelf is het niet prettig als je als een kip zonder kop rondloopt. Het is meestal niet mogelijk om alles klaar te hebben voor de gasten arriveren. Wel kun je ervoor zorgen dat je alles onder controle hebt en dat je alleen het hoognodige nog hoeft te doen als de gasten er zijn.

In dit artikel geef ik je een aantal richtlijnen die je kunnen helpen bij het organiseren van een etentje. Misschien zijn dit logische punten waar je zelf al rekening mee houdt, maar wie weet zitten er leuke tips voor je tussen waar je bij het volgende etentje dat je organiseert iets aan hebt.

Plannen

Begin met het plannen van je etentje. Welke personen wil je erbij hebben? Nodig ze uit en stel een geschikte datum vast. Houdt bij het vaststellen van de datum rekening met het feit dat je voldoende tijd nodig hebt om het etentje voor te bereiden. Het is bijvoorbeeld niet handig om na drukke dag op je werk een etentje te plannen. Dan heb je minder tijd om het voor te bereiden, waardoor de kans groot is dat je gaat stressen als de gasten er zijn. Voor jezelf is het ook een stuk fijner als je niet hoeft te haasten en alle tijd hebt om je etentje voor te bereiden.

Etentje 1

Samenstellen menu

Als de datum vast staat en je weet hoeveel gasten er komen kun je beginnen met het samenstellen van het menu. Vraag aan je gasten of er allergieën zijn en eventueel of er dingen zijn die ze écht niet lusten. Kleine kanttekening: bedenk je voor je dit vraagt dat sommige gasten snel zeggen dat ze iets niet lusten. Als jij het op een andere manier bereid vinden ze het vaak wel lekker.

Bedenk vervolgens wat voor dinertje het wordt. Ga je voor chic? Of juist informeel? Hoeveel gangen wil je serveren? Ook heb je de keuze om in plaats van het serveren van gangen voor een buffet te gaan. Als je bijvoorbeeld met een groep van 20 personen bent is het wellicht handiger om het als buffet te serveren en om een aantal gasten te vragen ook iets te maken. Hierdoor verdeel je de werkzaamheden (en de stress) en komt niet alles op jou neer.

Kies ervoor om recepten te maken die je eerder gekookt heb. Hierdoor weet je dat het lekker is, en de kans op mislukken is kleiner. Maak je een nieuw recept, dan kun je het ook van te voren testkoken. Maak het alvast een keer voor jezelf zodat je zeker weet dat het een succes wordt.

En wees realistisch. Haal je niet té veel werk op je hals. Zelf heb ik altijd grootse ideeën, het liefst maak ik alles zelf. Maar soms is dat niet handig. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat ik langer over een gerecht doe dan gepland.
Neem daarom ook (een aantal) gerechten die je goed kunt voorbereiden. Een soepje kun je vaak een of twee dagen van tevoren maken.  Toetjes kun je vaak ook goed voorbereiden, hierdoor kun je je op de dag van het etentje op de andere gerechten richten.
Heb je een oven? Gebruik hem. Als een gerecht in de oven staat heb je tijd om bij de gasten zitten.

Presentatie/versiering

Bedenk hoe je je gerechten gaat presenteren. En zorg ervoor dat je de benodigdheden tijdig in huis hebt. Heb je voldoende servies, glazen en bestek in huis? Zo nee, kijk dan of je het bij iemand kunt lenen.

Denk ook na over tafelversiering, een tafelkleed, servetten, glaswerk etc. Denk eventueel aan de achtergrondmuziek. Als je van plan bent je etentje buiten te geven houdt dan ook rekening met slecht weer. Kun je uitwijken naar binnen? En als het buiten donker wordt, zorg er dan voor dat er voldoende verlichting aanwezig is.
Etentje 4

Boodschappen

Maak een compleet boodschappenlijstje. Begin hiermee op tijd zodat je de lijst nog kunt aanvullen. Misschien logisch, maar wel effectief: streep het door als je iets hebt gehaald.

Verse producten zoals groente kun je het beste de dag voor of de dag van het etentje halen. Dingen die langer houdbaar zijn, zoals de drankjes, kun je gemakkelijk een week van te voren kopen.
Houdt ook rekening met iets voor na het eten zoals likeurtjes, chocolade en koffie en thee.

Enkele dagen voor het etentje

Als er gerechten of delen van de gerechten zijn die je alvast kunt maken doe dit dan. Dit scheelt je op de dag van het etentje veel stress.
Zorg ervoor dat je huis schoon en netjes is.  Mijn ervaring is dat ik er op de dag van het etentje weinig tijd voor heb, daarom kun je het beter een dag eerder doen.
Zet de drankjes koud. Maak eventueel een tafelschikking of een menuutje waarop de gasten kunnen zien welke gerechten er geserveerd worden.

D-Day

Als het goed is heb je alles al voorbereid. Heb je gister iets niet afgekregen? Begin daar dan mee.
Maak verder alvast de mis en place, zorg ervoor dat alles wat alvast gedaan kan worden is gedaan. Zodat je de gerechten alleen nog af hoeft te maken als de gasten gearriveerd zijn. Dek ook alvast de tafel.

Zijn de gasten gearriveerd? Geniet van de fijne avond, het lekkers dat je hebt bereid en het gezelschap.

happy people in a restaurant!

Foto 1, 2, 3, 4, 5

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op