Ga naar de inhoud

Friday Five: Kroatie

Begin augustus ben ik een weekje naar Kroatië geweest. De insteek van deze vakantie was: RELAXEN en dat hebben we gedaan!

De hele week hebben we namelijk de volgende 5 dingen uitgevoerd:

  • bij het zwembad gelegen en van de zon genoten
  • gezwommen
  • spelletjes gedaan
  • heerlijk gegeten en gedronken
  • sporadisch actief geweest: midgetgolf, boottochtje van 15 minuten  en 6 minuten jetskiën.

Zoals je misschien al verwacht ga ik in op het vierde punt: heerlijk gegeten en gedronken! Ik heb mijn best gedaan zoveel mogelijk “foodfoto’s” te maken. (soms tot vervelens aan toe)

De keuken in Kroatië in het kort: De basis van de traditionele Kroatische keuken is Slavisch, aangevuld met invloeden uit naburige landen die een rol spelen of hebben gespeeld in de geschiedenis van Kroatië. In het binnenland zijn de gerechten gebaseerd op producten van de streek zoals vlees, peulvruchten en granen. Aan de kust staan veel vis, zeevruchten en groenten op het menu, hier overheerst het mediterrane van Italië.

Wij zaten aan de kust, veel vis dus 🙂

We hebben Kroatië niet bezocht om de Kroatische keuken, en dat is maar goed ook! In en rondom het plaatsje waar wij verbleven, Porec, is in ieder restaurant en hotel (dat wij tegenkwamen) de reguliere Europese keuken te vinden. Misschien hadden we een typisch Kroatisch restaurant gevonden als we meer het binnenland in waren gegaan, uit de toeristenzone. Ik moet toegeven dat we dat niet eens hebben geprobeerd. Het was goed zo.

1. Lunch

Overdag kon je ons vinden bij het zwembad, en soms aan zee, nog geen 150 meter vanaf “ons” zwembad en appartementje. We aten bij het restaurantje naast het zwembad of een van de restaurantjes die aan zee lagen.

Tijdens de lunch was de kaart hetzelfde als met het diner en in bijna ieder restaurant was dit dezelfde kaart.

We hebben heerlijk gegeten, het is aan jezelf om niet iedere dag hetzelfde te nemen en niet iedere dag twee keer aan de patat te zitten. Als lunch aten we vaak salade maar de hamburger, omelet, pizza en spaghetti bolognese zijn ook voorbij gekomen. De hamburger beviel bij het ene restaurantje beter dan bij de ander. Denk aan: bij de een heerlijke hamburger tussen een broodje met groenten, bij de ander een grote  lap samengesteld vlees met patat (zonder groenten én broodje dus).

Hoogtepunt voor mezelf is dat ik voor het eerst mossels heb gegeten! Uiteindelijk heb ik op de laatste dag zelfs zelf mossels besteld. Het waren heerlijke mossels in een knoflooksaus/dressing.

2. Amuse en voorgerecht

In Kroatië kun je goedkoop “uiteten”. Het is zelfs goedkoper om uit te eten dan zelf te koken (supermarkten zijn relatief duur).
We hebben bewust een aantal avonden voor een iets exclusiever restaurantje gekozen. Hier was het niet zo massaal, en zit je rustiger. De kaart is bijna hetzelfde, presentatie en smaak beter en prijs iets hoger dan de massale restaurantjes. Al ben je aan een drie-gangen diner nog steeds minder kwijt dan bij ons in Nederland.

Soms namen we een voorgerecht (carpaccio, knoflookbrood, soep, salade), maar meestal lieten we ruimte over voor een toetje of Italiaans ijsje.
Bij de exclusievere restaurantjes kregen we vaak een amuse van het huis.

3. Hoofdgerecht

De kaart was tijdens de lunch meestal hetzelfde als bij het diner. Echter kozen we voor de lunch vaak lichtere gerechten.
Tijdens het diner kozen we voor een vlees- of visgerecht of pizza. Zelf ga ik meestal voor vis. Een keer heb ik me vergist en lag er een niet zo lekker visje flink gepaneerd uit de frituur voor me. Ook ben ik een keer gezwicht voor een kip-cordonbleu (is soms gewoon ECHT lekker!) en de keer dat ik besloot voor biefstuk te gaan zaten we net bij een restaurantje dat twee dunne lapjes vlees op elkaar als biefstuk beschouwde. Verder heb ik heerlijk gegeten, er lag zelfs een keer polenta op mijn bord.

4. Nagerecht

Als toetje kozen we vaak voor een Italiaans ijsje, ook zijn we gegaan voor heerlijke tiramisu (niet op foto), semifreddo, een ijscoupe en pannenkoeken!

5. Borrelen

Bij de meeste restaurants wordt na het diner een schnappie (of borreltje) aangeboden. Meestal hielden wij het bij wijn en bier.
In Porec zijn gezellige terrasjes te vinden, tot ongeveer 01.00 uur zijn de terrasjes geopend.

Conclusie:

Ik raad Kroatië zeker aan als vakantiebestemming! We hebben niet veel van het land gezien, maar wat ik gezien heb zag er netjes, verzorgd en gezellig uit! Of het voor een culinaire vakantie ook geschikt is weet ik niet, misschien wel als je het binnenland in gaat.

In Porec heb je lekkere restaurantjes waar je voor een klein prijsje heerlijk eet, mooi weer, relaxte sfeer, wat wil je nog meer?

 

 

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op