Ga naar de inhoud

Kitchentools #1 – Waar ik niet zonder kan

Kitchentools 01 small
Toen ik laatst mijn keukenkastjes aan het opruimen was bedacht ik me dat het misschien leuk zou zijn om mijn kookapparatuur en -benodigdheden aan jullie te laten zien. Om nu alles in één artikel te laten zien is een beetje een overkill, daarom heb ik het geprobeerd te groeperen. In de Kitchentools-reeks laat ik het jullie zien. Vandaag Kitchentools nummero uno, #1.

Ik trap af met kitchentools waar ik niet zonder kan. Er zijn namelijk een paar benodigdheden die ik toch wel erg graag in mijn keuken heb en als ze stuk zouden gaan zou ik ze meteen weer aanschaffen.

Kitchentools 01 txt

1. Spatel

Mijn nummer 1 in de keuken is de spatel. Het klinkt waarschijnlijk een beetje stom, maar ik kan écht niet zonder deze spatel. Met een andere spatel (bijvoorbeeld een houten spatel) lukt het me bijvoorbeeld niet om een gebakken ei of pannenkoek goed te draaien. En dan smaakt mijn ei een stuk minder lekker 😉
Deze spatel gebruik ik voor alles, pannenkoeken, eieren, vlees, groenten… altijd als er iets gebakken moet worden pak ik hem er bij. Als deze spatel stuk gaat (wat volgens mij niet kan) dan wil ik dezelfde dag nog precies dezelfde ervoor terug.
Mijn spatel is van het merk Westmark en o.a. verkrijgbaar bij Blokker

2. Goede scherpe messen

Sinds 2 jaar zijn goede scherpe messen voor mij heel belangrijk in de keuken. Tot voor kort gebruikte ik messen die eigenlijk niet scherp genoeg waren. Echt zonde want het snijden gaat zoveel makkelijker (en is zoveel leuker) met goede scherpe messen. Van Knives and Tools mocht ik messen testen waar ik erg tevreden over ben en dus nog steeds mee snijd. Ik heb messen uit de Classic Damast serie van Eden, de koksmes en het officemes (een kleiner mesje) vind ik de belangrijkste messen. Daar kun je bijna alles snijden.

Mijn goede messen was ik altijd met de hand, ze gaan nooit de vaatwassen in omdat ze hier snel bot van worden. Het is nu nog niet nodig, maar in de toekomst wil ik de messen graag slijpen zodat ze goed scherp blijven.

3. Snijplank

Ik heb heel lang zo’n glazen plaat gebruik als snijplank. Dit is niet echt aan te raden bij het gebruiken van goede messen omdat de messen dan snel minder scherp worden. Een houten snijplank leek me zoveel gedoe met schoonhouden en oliën en daarom heb ik destijds voor een kunststof snijplank gekozen. Ik heb een set van drie planken van verschillende afmetingen. Op iedere plank heb ik een kleurtje geplakt zodat ik weet welke voor vlees, vis, groenten etc. gebruikt wordt. Maar ik moet bekennen dat ik hier in de praktijk niet naar kijk. Ik pak de plank die qua grootte matcht bij dat wat ik ga snijden. Als ik kip of vlees snijd was ik de plank daarna af en als ik daar geen zin in heb pak ik een van de andere planken.

De kleinste snijplank wordt het meest gebruikt en begint te verkleuren. Dit komt o.a. door het gebruik van kruiden. Ik heb het advies gekregen de snijplank onder een UV-lamp te leggen (bijvoorbeeld zonnebank) of in de zon te leggen. Ik moet het nog uitproberen, maar ga het zeker doen.
De snijplanken zijn een set van Rosti Mepal

4. Wok

In de wok doe ik bijna alles. Ik gebruik hem niet alleen bij wok- of roerbakgerecht maar ook voor het maken van pastasauzen en het bakken van vlees. Bijvoorbeeld het rullen van gehakt of aanbakken van stukjes kip. Ik kan in de wok roeren zonder dat alles uit de pan vliegt.
Op dit moment heb ik een wok met een (grijze) antiaanbak laag goed tegen krassen kan. Doordat ik zo vaak in de wok aan het roeren ben is mijn ervaring dat een normale anti aanbaklaag (zo’n zwart laagje zeg maar) vrij snel slijt.
Dit is de BK Balans+ wok met een diameter van 30 cm

5. Meten is weten

Sinds ik voor het blog kook kan ik niet meer zonder de maatkan en de weegschaal. Zelf ben ik altijd erg van het koken op gevoel maar de recepten op het blog zijn completer met de grammen en liters er bij vermeld. Regelmatig pak ik deze instrumenten er dus bij. Ik leek me handig dat de maatkan ook cups bevat, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het in de praktijk niet zo vaak gebruik. Alleen als ik een Amerikaans recept na kook.
Mijn keukenweegschaal is van Soehnle (o.a. verkrijgbaar bij Blokker) en de maatkan is van Wilton

 

En nu ben ik natuurlijk helemaal niet nieuwsgierig naar jullie kitchentools…! Waar kun jij echt niet zonder in de keuken en waarom?

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op