Ga naar de inhoud

Kitchentools #3 | Basis baktools

Kitchentools 3 small

Een nieuwe aflevering van de Kitchentools! Deze week staan de basistools voor het bakken centraal, de baktools. Dit zijn tools die iedere thuisbakker in huis moet hebben, ze komen bij bijna ieder baksel van pas.

Vind je het leuk om zo nu en dan te bakken en ligt een van deze tools nog niet in jouw keukenkastje? Dan is het bij deze een mooie tip voor de feestdagen 😉

Mis je een kitchentool in dit lijstje? Of denk je ook dat dit zo compleet is?

Kitchentools 03 txt

1. Bakvormen

Als je gaat bakken is het handig om een paar basisbakvormen bij de hand te hebben. Met een cakevorm, ronde springvorm en mufinvorm kom je een heel eind. Bijna alle baksels kun je in deze vormen bakken.
Bakvormen als deze zijn bij veel winkels verkrijgbaar, zoals Blokker, Xenos, Action en zelfs bij sommige supermarkten

2.Beslagkom

Bij het bakken moeten ingrediënten vaak geroerd of gemixt worden. Een beslagkom komt in dat geval van pas. Beslagkommen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De gemiddelde maat is meestal voldoende. Als je een complexer recept bakt waarbij je verschillende mengsels maakt is het handig om meerdere beslagkommen te hebben.
De Margrethe beslagkommen van Rosti mepal zijn mijn favoriet. Ze zijn stevig, hebben een handige schenktuit en zijn voor zien van antislib aan de onderkant waardoor ze goed blijven staan. De Margrethe kommen zijn nu ook uitgevoerd met deksel zodat je ze af kunt sluiten. Dit komt van pas als je iets laat rusten, koelen of opstijven.

3. Spatel

Om het beslag goed uit de beslagkom te krijgen kun je niet zonder zo’n mooie rubberen spatel. Daarmee krijg je het beslag tot het laatste restje uit de kom. De spatel kun je ook gebruiken voor het egaliseren van je beslag.
Persoonlijk ben ik altijd op zoek naar een spatel met de juiste elasticiteit. Niet te hard en niet te zacht.
Deze spatel (mijn favoriet) is van Chef’n

4.Keukenweegschaal

Bakken is net scheikunde, een beetje bloem te veel of te weinig kan je baksel doen slagen of mislukken. Daarom is een keukenweegschaal essentieel om je ingrediënten af te wegen. Een keukenweegschaal hoeft niet veel te kosten, bij de Action, Xenos en Blokker zijn deze ook verkrijgbaar.
Mijn keukenweegschaal is van Soehnle (o.a. verkrijgbaar bij Blokker)

5. Bakpapier

Wat mij betreft onmisbaar in de keuken: bakpapier! Hiermee komen de baksels gemakkelijker los uit het bakblik. Ook kun je van een stuk bakpapier een trechtertje of spuitzakje vouwen en het gebruiken als ondergrond bij het decoreren van cake of taart.
Bakpapier is verkrijgbaar bij de supermarkt

6. Handmixer

Vaak kun je beslag (met een beetje geduld) mengen met een garde of zelfs een houten lepel. Maar ik ben fan van de mixer. Dit bespaart je veel tijd tijdens het bakken.
Mixer is van Philiips (model: HR 1561)

7. Maatkan

Net als een keukenweegschaal is een maatkan onmisbaar bij het bepalen van hoeveelheden tijdens het bakken. Er zijn maatkannen waar je alleen de milliliters kunt afmeten, maar ook waar cups op vermeld staan. Dit komt van pas wanneer je Amerikaanse recepten kookt.
Maatkan is van Wilton

8. Bakkwastje

Voor het invetten van bakvormen, maar ook voor het bestrijken van cake, taart en deeg met ei is een bakkwastje ideaal. Het valt me op hoe vaak ik dit kwastje er toch even snel bij pak.
Bakkwastje van Rosti Mepal

 

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op