Ga naar de inhoud

Persoonlijke update: 20 weken zwanger en zwangershapscravings

Tijd voor een persoonlijke update. Via mijn weekoverzichten laat ik jullie zien wat ik allemaal doe en eet, maar ik heb het daar niet zo vaak over de zwangerschap. Via social media en de mail ontvang ik regelmatig (super lieve) berichtjes van jullie waarbij jullie vragen hoe het met mij en de baby gaat, vragen jullie of ik mijn buikje wil laten zien en krijg ik het advies dat ik rustig aan moet doen.

Het leek me goed op dit alles terug te komen in deze persoonlijke update. En daarbij deel ik ook mijn zwangerschapscravings. Want zwanger zijn en eten is soms wel een dingetje hoor..

22 weken zwanger

Yes, ik zit inmiddels over de helft! Heel fijn om over de helft van de zwangerschap te zijn, maar het geeft me ook een beetje stress. Ik wil nog zoveel doen voor de baby komt 😉 Maar we hebben nog een hele zomer voor ons, begin september ben ik namelijk uitgerekend.

We gaan binnenkort nog lekker met z’n drietjes op vakantie, ik werk voorlopig nog volop door aan de blog (en ben bezig met een leuk nieuw project, daarover later meer!). En we beginnen inmiddels ook aan de voorbereidingen voor de baby. Het laatste kamertje in ons huis kan nu worden ingericht, zo leuk! De grote zus in spé vindt het allemaal wel erg lang duren, die kan niet wachten om straks echte kusjes te geven.

De baby….

De baby is volgens de boekjes nu zo groot als een mango. Ik voel het regelmatig bewegen en verder gaat het volgens de controles en echo’s goed. Net zoals bij Fem weten we ook deze keer niet wat het wordt, een jongen of een meisje. We houden het een verrassing. Natuurlijk zijn we mega nieuwsgierig, maar ik vind het ook zo bijzonder om het bij de geboorte pas te weten.

De mama..

Sinds een paar weken voel ik me weer echt goed. En dat is fijn. Ik ben niet mega misselijk geweest, maar wel erg vermoeid en had een soort constante kater-gevoel. Op sommige dagen kwam er heel weinig uit mijn handen.

Inmiddels is er meer energie, en is de vermoeidheid beperkt. Na een paar drukke dagen weet ik inmiddels dat ik even iets rustiger aan moet doen, en dat is goed. Mijn buikje groeit lekker, mijn ervaring is dat dit bij een tweede zwangerschap toch iets sneller gaat dan bij de eerste.

Zwanger en eten..

..kan wel een dingetjes zijn en dat is het soms ook. Het kan zijn dat ik ineens ergens echt geen trek in heb. Dan kan ik het niet luchten of zien. Koken voor de blog was daarom soms een uitdaging, soms ontbrak het me aan inspiratie. En het is voor het eerst gebeurd dat ik iets helemaal niet heb geproefd voor het online kwam.

Ook is het nog nooit zo vaak voorgekomen dat ik mijn bord niet leeg heb gegeten omdat ik vol zat en echt geen trek meer had. Over dat eten gaan we nog even door, bij deze deel ik mijn zwangerschapscravings.

Zwangerschapcravings

Afkeer

Laten we beginnen met de dingen die ik nu juist niet meer eet, dingen die me sinds de zwangerschap niet meer smaken. Daarna gaan we door naar de lekkere dingen die ik nu juist wel graag eet, de echte cravings. 

Broodbeleg
Ik vind het ineens ontzettend lastig om te bedenken wat ik op mijn brood zal smeren. In veel dingen heb ik geen trek meer. Kaas en pindakaas zijn mijn best friends, en ik ben ook weer gek op palingworst (net als vroeger).

Gekookt ei in de ochtend
Aan gekookt ei in de ochtend moet ik nog steeds niet denken. Bakken gaat goed, maar koken liever niet.

Grote porties
De afgelopen weken heb ik voornamelijk echt minder gegeten dan ik normaal deed. Kleinere porties met meer eetmomenten. Alsof er geen ruimte was voor grote porties. Als je uiteten gaat is dat soms lastig, als je na het voorgerecht eigenlijk al vol zit.

Zoetigheid
Voor chocolade heb ik altijd een plekje maar aan andere zoetigheid moet ik niet denken. Geen snoepjes voor mij!

Zwarte thee
Ik dronk eigenlijk al heel veel groene thee of kruidenthee. Maar op dit moment kan ik ook niet anders. Een beker donkere of zwarte thee krijg ik echt niet op. Het smaakt me niet.

Fruit
Ik heb de afgelopen maanden niet zoveel zin in fruit. Ik eet het wel, maar niet meer dan nodig. Met mooi weer merk ik dat fruit me beter smaakt, dus laat het zonnetje maar komen!

Cravings

Tot zover de dingen die ik liever niet eet, door naar de lekkere dingen waar ik geen genoeg van kan krijgen. Er zijn een aantal dingen die ik de laatste maanden opvallend vaak heb gegeten. Lees maar mee:

Aardappelen – stamppot
Avondeten is een dingetje, en inspiratie en nieuwe gerechten voor de blog ook. Het liefst eet ik iedere avond gekookte aardappelen. Andijviestamppot eten we de laatste tijd bijna iedere week..

Tosti
Deze heb je in mijn weekoverzichtjes vast al voorbij zien komen? I looove tosti’s!

Yoghurt
Moest ik de eerste 12 weken de zwangerschap niets van yoghurt weten, inmiddels ben ik gek op de lichtzure smaak die lekker koud is. Bij het ontbijt of als tussendoortje, heerlijk!

Groene ice tea
Dit is mijn drankje. Overdag houd ik het bij water, groene thee of limonade. Op feestjes en het terras ga ik deze zomer voor groene ijsthee. Lekker fris, en zonder prik.

Vissticks
Ook dit eten we de laatste tijd opvallen vaak: Vissticks. Net zoals tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik er gek op.

Kaas
I love kaas. Oud, jong, gekruid. Yum!

Ik ben benieuwd hoe jullie het eten tijdens een zwangerschap ervaren of hebben ervaren. Had je er erg last van? Laatst hoorde ik ook dat iemand na het eten van veel zoetigheid de baby meer voelde bewegen, zelf heb ik dit ervaring niet 😉 Wel valt het me op dat bovenstaand lijstje redelijk overeen komt met mijn eerste zwangerschap.

 

7 reacties

Marja

Wat een wondertje is het eigenlijk he, nu zo groot als een mango en over ongeveer 18 weken een heuse baby met alles erop en eraan! Je hebt een mooi rond buikje....wie weet een zusje voor Fem? Ik zou het ook niet willen weten hoor. Mij lijkt juist die spanning en dan uiteindelijk de ontlading zo leuk. Helaas hebben wij geen kinderen, hoewel ik ze altijd dolgraag gewild heb. Maar na veel miskramen, eentje zelfs nog op 14 weken, hebben we de knoop doorgehakt om samen verder te gaan. We hebben heel wat ziekenhuizen van binnen gezien in die tijd en als je altijd op commando en op de gekste momenten naar bed moet voor weer een poging, gaat de lol en het spontane er snel af. En al die behandelingen zijn ook niet zo lollig. Nu is dat wel meer dan 35 jaar geleden en dus nog een soort van ouderwets gedaan. Maar toch. En toen kwam ik op mijn 37e in de overgang door alle medicatie dus toen was de kans helemaal verkeken. Maar ik gun het zeker iedereen om een kindje te krijgen hoor! Ik ben niet verbitterd geworden. Alleen in een klein hoekje van je hart ben je wel altijd wat jaloers, maar dat gaat ook weer voorbij. Nog een heel fijne zwangerschap met straks een mooie, gezonde baby! Een klein broertje of zusje voor Fem! Geniet er van. Met een hartelijke groet, Marja

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat heftig Marja. Het blijft altijd een gevoelig onderwerp, en kan me heel goed voorstellen dat het voor jou altijd lastig blijft. Helemaal als het iets is dat je zelf graag had gewild. <3

Patricia

Superleuk, je update en leuk om te horen wat jij als foodblogger nu juist wel en niet graag eet ? Mooi buikje heb je, geniet van de tweede helft!

Laat een bericht achter

Ellen

Wat fijn dat je je steeds beter voelt. Ik herken veel in je verhaal. Ben inmiddels bijna 14 weken zwanger van nr 2 en weet ook echt niet wat ik op brood wil. Weer kaas.. maar weer een tosti maken.. Zo saai, maar zo lekker ;-)

Laat een bericht achter

Iris

Wat herkenbaar, zeker ook de cravings! Wat jij hebt met vissticks heb ik met visfriet. Fruit ook wel, daar moet ik mij echt toe zetten. Maar ik heb geen dingen die ik juist helemaal niet meer eet sinds ik zwanger ben, gelukkig. Ook heb ik vaak trek in dingen van vroeger, schuddebuikjes of bepaalde snoepjes. Of als ik iets op tv of instagram zie kan ik daar spontaan heel veel trek in hebben en het meteen moeten maken of eten. Die hormonen doen maar gekke dingen met ons ;-)

Laat een bericht achter

Sofie

Oh de fishsticks zijn zooo herkenbaar ?? en de afkeer voor fruit helaas ook ? wat heb je een mooi buikje, je ziet er prachtig uit! Spannend dat jullie zelf niet weten wathet wordt, dat zou ik niet kunnen!!

Laat een bericht achter

Niske

Wat leuk dat jullie het niet willen weten! Ik ben momenteel 37 weken en wij weten het ook niet. Mensen om ons heen snappen dat niet allemaal.... ‘is toch niet praktisch?’ Wat een onzin, ik vind die spanning zo leuk!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op