Ga naar de inhoud

Pizza van de barbecue – Tips and tricks

Pizza van de barbecue, wij zijn er gek op. In dit artikel deel ik onze ervaring en tips and tricks, plus de benodigdheden voor het zelf bakken van de pizza op de BBQ.

Op de barbecue kun je vele gerechten bereiden. Vleesgerechten zijn natuurlijk erg populair maar groente wint ook terrein. En wat ook heel goed kan: pizza bakken op de barbecue.

pizza van de barbecue

Pizza van de barbecue

Op Instagram en in de foodfoto’s hebben jullie het afgelopen halfjaar regelmatig barbecuefoto’s van onze Bastard voorbij zien komen. Iedere keer als we pizza maken krijg ik hier veel vragen over, het leek me leuk om onze tips in een artikel onder de aandacht te brengen.

Eerste keer pizza bakken

De eerste keer dat we pizza bakten op de BBQ ging er van alles mis. Ik had eigenlijk te weinig tijd om het deeg te laten rijzen, de zelfgemaakte tomatensaus was nog te warm om op te bodem te smeren. Hierdoor kregen we de pizza niet van het aanrecht op de pizzaschep, en van de pizzaschep op de barbecue was al helemaal een ramp. Maar inmiddels zijn we getrainde pizzabakkers en kan ik onze tips en trick met jullie delen.pizza van de bbq

Benodigdheden

Laten we het eerst hebben over de benodigdheden. Op zich heb je aan een barbecue met deksel genoeg. Al zijn er nog een paar dingen die ik aanraad om te gebruiken.

Barbecue

Pizza kun je heel goed in de oven bakken, maar op een barbecue is het wat ons betreft nog lekkerder. Wij gebruik een Kamado barbecue, maar een andere barbecue is ook geschikt.

Zorg er wel voor dat je een barbecue met deksel gebruikt. Zo kun je een oven nabootsen en wordt niet alleen de bodem, maar ook de topping gaar.

Zo bakken wij op vakantie bijvoorbeeld ook pizza op de skottelbraai, hier gebruiken we dan ook een pizzasteen bij.

Pizzasteen

Als je pizza op een barbecue klaarmaakt is een pizzasteen wat mij betreft onmisbaar. Dit zorgt voor de mooi knapperige bodem. Voor veel barbecues is inmiddels een pizzasteen verkrijgbaar. Ook kun je een pizzasteen gebruiken als je pizza in de oven bakt.

Pizzaschep

Een pizzaschep is ook heel fijn om te hebben als je zelf pizza maakt. Hiermee kun je de pizza gemakkelijk op de barbecue leggen en er weer afhalen.

Er zijn verschillende soorten pizzascheppen verkrijgbaar, van metaal of hout. Wij gebruiken deze plankjes van Oil & Vinegar. Deze bestuiven we met bloem, griesmeel of maismeel (zie tips hieronder) vervolgens rollen we het deeg uit en beleggen we deze. De pizza gaat dan zo van het plankje op de pizzasteen. Als de pizza gebakken is schuiven we het plankje eronder en kunnen we hem zo van de barbecue afhalen.

Pizzadeeg

Pizzadeeg is er in verschillende soorten. Wil je een dikke Amerikaanse bodem, of liever een dunne zoals in Italië? Ik zou zeggen, Google naar recepten voor pizzadeeg en probeer uit welke je het lekkerste/fijnste vindt.  Wij hebben onze perfecte homemade pizzadeeg nog niet gevonden. En dat komt eerlijk gezegd doordat we vaak last-minute besluiten pizza te maken.

Als ik weinig tijd heb, of last-minute besluit om pizza op de barbecue te maken gebruik ik ook regelmatig een mix voor pizzabodem uit de supermarkt. Die van Koopmans is bij ons favoriet.

Toppings

Tomatensaus is onmisbaar als je zelf pizza bakt. Je kunt tomatensaus kant-en-klaar kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken met een blik tomatenblokjes. De saus uit dit recept van BBQ junkie maken wij vaak.

Zeg je pizza, dan zeg je kaas. Mozzarella kaas. Onze ervaring is dat een bol mozzarella vaak erg nat wordt nadat het is gebakken. Wij gebruiken graag geraspte mozzarella, verkrijgbaar in een zakje in de supermarkt.

Als je voor pizza Margaritha gaat heb je aan bovenstaande de genoeg. Maar natuurlijk kun je met nog veel meer toppings de pizza beleggen. Salami is bij ons favoriet. Dat combineer ik ook graag met gebakken champignons en truffel, zoals ik op deze foto heb gedaan. Joost gaat ook graag voor tonijn of shoarmareepjes (ja echt).

pizza van de barbecue toppings

Tips and tricks voor pizza van de BBQ:

  • pizza bak je kort, op hoge temperatuur. Laat de barbecue met pizzasteen goed heet worden voor je de eerste pizza erop legt. Goed heet is in dit geval 250 tot 350 graden. Wij zitten vaak rond de 300;
  • Bij een Kamado barbecue pak je de pizza indirect, dus met platesetter. Je gebruikt dus de platesetter en de pizzasteen;
  • Rol het deeg direct uit op de pizzaschep;
  • Gebruik griesmeel of maismeel onder de pizza voor je het uitrolt. Gebruik dit ook op de pizzaschep en op de pizzasteen. Heb je geen griesmeel of maismeel in huis dan werkt bloem ook, maar dit verbrand wel eerder;
  • Als je zelf saus hebt gemaakt: zorg ervoor dat de saus is afgekoeld als je het op het deeg smeert (dit was dus een van onze beginnersfouten).

Maken jullie ook thuis pizza, in de oven of ook op de barbecue? En met welke toppings beleg jij je pizza het liefst?

 

1 reactie

M

Welke pizzasteen heb je?

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op