Ga naar de inhoud

Plukken en Koken met NEFF!

Afgelopen maandag heb ik ‘geplukt en gekookt’ met NEFF.

Ter introductie van de nieuwe ovenlijn van NEFF was ik met andere bloggers en pers uitgenodigd om samen met Chefkok Jonathan Karpathios een lunch te koken, uiteraard met de ovens en overige inbouwapparatuur van NEFF. Voordat het koken kon beginnen hebben we de ingrediënten opgehaald bij ‘de boer’. Plukken en koken met NEFF staat namelijk in het teken van puur en bewust koken en eten.

NEFF

Bij NEFF houden ze van koken en lekker eten, al 135 jaar. In Nederland is NEFF niet het bekendste merk op het gebied van inbouwapparatuur, in Engeland echter wel. Hier is NEFF  marktleider.
NEFF denkt graag mee met de kookliefhebber, ze zijn op zoek naar ideeën die het koken leuker én gemakkelijker maken door middel van duurzame keukeninbouwapparaten met bijzondere snufjes die écht helpen bij het koken. Motto van NEFF is: Share the love for cooking! Koken is genieten!
De nieuwe ovenlijn van NEFF is qua design strakker als zijn voorgangers, en de ovens beschikken over snufjes die het koken gemakkelijker maken. Zo heeft de deur van de oven een “slide & hide” systeem. Je trekt de oven open, de deur schuif je zo onder in de oven. Zodat je goed voor de oven kunt staan en geen last hebt van de ovendeur. Ook beschikken de nieuwe ovens van NEFF over VarioSteam. In de oven zit een waterreservoir. Door deze te vullen zorg je er voor dat de oven vochtig blijft (d.m.v. stoom) en je product niet uitdroogt. Ideaal zo hoef je zelf geen stoom te creëren door losse kommetjes met water in de oven te plaatsen.
Lees hier meer over de apparatuur van NEFF.

Plukken

Jonathan Karpathios staat al bijna 20 jaar in de keuken. Hij heeft onder andere gewerkt in Michelin sterrenzaken in Londen. In 2007 is hij gestart met zijn eigen Restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Sinds begin 2012 teelt hij zijn eigen producten op de eigen kwekerij Eerlijke Oogst. Deze producten worden in Vork en Mes verwerkt tot heerlijke gerechten. Door groenten in de hoofdrol te plaatsen, onderscheidt Vork en Mes zich van andere restaurants.
Jonathan heeft ons meegenomen door de kas en enthousiast over de verschillende producten verteld. Bij Eerlijke Oogst hebben we onder andere tomaten, venkel, gemengde sla en verschillende kruiden geplukt.

Hierna nam Jonathan ons mee naar Boer Bos. Paul Bos heeft ons uitgelegd dat zij op ecologische wijze een schaapskudde Schoonebeekers houden. Vlees en wol wordt verkocht, ook vind er natuureducatie voor schoolkinderen plaats, en worden inspiratiebijeenkomsten voor bedrijven en organisaties georganiseerd. Bij Boer Bos namen we verschillende delen van het lam mee.

Tot slot maakten we een stop bij Hoeve de Vogel. Op dit agrarisch bedrijf teelt Marianne van Arkel hazelnoten, walnoten, boerenkool, prei, eieren, diverse bonen, tarwe, mais en zelfs shiitake.
Langs de kippen, door het hazelnootbos kwamen we bij de shiitakes. Uit het kippenhok namen we superverse eieren mee (de meeste waren nog warm!), ook zijn we nog even het land op gegaan om prei en knolselderij mee te oogsten.

Koken

Na het bezoeken aan de boerderijen gingen we terug naar de NEFF showroom om met de verse ingrediënten onze lunch te bereiden. De stoomovens van NEFF kwamen hierbij goed van pas. De sperziebonen en knolselderij werden hierin gegaard.
Ik moest even wennen aan het FlexInductie systeem van het fornuis (kook zelf op gas) maar na wat oefenen ging het perfect. Handig dat je door de draaiknop  (Twistpad) de temperatuur gemakkelijk kunt aanpassen.

We hebben heerlijk gegeten. Dit was het menu:

Het voorgerecht: Sperziebonen en barlottibonen met een gepocheerd ei en croutons.
Klein detail: ik heb voor het eerst een ei gepocheerd, en hij was perfect!!
Barlottibonen had ik nog nooit gehad, eigenlijk ben ik niet zo van de bonen. Maar dit was heerlijk! Samen met de bonen waren aardappels, tomaat en knoflook gekookt. Deze smaken trokken in de bonen, dit was ontzettend lekker.

Hoofdgerecht:
Gestoofd en gebakken lamsvlees, knolselderij en zoetzure prei.
De zoetzure prei was een verrassing, hier zat heel erg veel smaak aan. Knolselderij had ik nog nooit gehad, was heerlijk. En het lamsvlees was ook super.


Toetje: een super lekkere Chocolade Soufflé!
Wie zegt daar nou nee tegen?

Het was een ontzettend leuke, inspirerende en leerzame dag!
NEFF, Jonathan Karpathios, Paul Bos en Marianne van Arkel BEDANKT!!!

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op