Ga naar de inhoud

Restauranttips Zakynthos

Restauranttips Zakynthos 2

Vorige maand was ik op vakantie naar het heerlijke Griekse eiland Zakynthos. Zoals je misschien wel verwacht is eten een van mijn favoriete bezigheden op vakantie. Daarom eet ik ook het liefst niet iedere avond bij het hotel (geen all-in voor mij), maar vind ik het heerlijk om lekker uiteten te gaan en leuke restaurantjes te ontdekken. Zo ook op Zakynthos, in deze blogpost tip ik je vier restaurants waar ik heerlijk heb gegeten.

Op Zakyntos vind je Griekse taverna’s in overvloed, vooral in de toeristische plaatsen. De menukaart van de Griekse taverne is bijna overal hetzelfde, je vind er heerlijke mezze’s (onder andere tzaziki, bruschetta en auberginerolletjes) als voorgerecht om te delen. Bij de hoofdgerechten mogen traditionele gerechten zoals de moussaka, stifado en souvlaki natuurlijk niet ontbreken en ook de vis is meestal van uitstekende (zo niet top) kwaliteit. Tussen de desserts vind je op het menu zeker iets met Griekse yoghurt.
Als je op het eiland bent moet je zeker een paar avonden bij een standaard, maar liever een traditionele taverne eten. Maar bij deze tips tip ik je restaurantjes die net even anders zijn, deze restaurantjes zijn leuk voor de afwisseling.

Bijna overal op Zakynthos is het eten van goede kwaliteit, al heb ik zelf de voorkeur voor restaurantjes die niet mega toeristisch zijn en net buiten de toeristische gebieden liggen. Het eten op Zakynthos is niet duur, ter indicatie betaal je voor een hoofdgerecht gemiddeld € 10,-. Ook de wijn is goedkoop, én de echte Griekse wijnen zijn heerlijk. Bij olijfolie denk je waarschijnlijk eerst aan Italië, maar ook de Griekse olijfoliën zijn van hele goede kwaliteit. Zo ook op Zakynthos, dit eiland bevat namelijk heel veel olijfgaarden.

Ben je wel eens op Zakynthos geweest? Wat vond je van het eten daar en wat is jouw Restauranttip? Laat hem achter in de comments!

Restauranttips Zakynthos

Restaurant Zakynthos Vardiola 02

Taverna Vardiola is een typische Griekse taverne, zo een waarvan er tientallen (al dan niet honderden ;)) op Zakynthos te vinden zijn. Maar dan is Taverna Vardiola net even anders. Het bevind zich niet op de hoofdstraat van een toeristisch oord maar juist op een afgelegen weggetje. Je vind het restaurant nabij Porto Koukla, tussen de stadjes Agios Sostis en Lithakia . Dit restaurant zit vlakbij het appartement waar wij verbleven, maar het is het wat mij betreft waard om naartoe te rijden als je er niet dichtbij zit.

Het restaurant met terras ligt iets hoger dan de straat, hierdoor heb je een prachtig uitzicht over de olijfbomen. Toen wij er waren heerste er een rustige  en kalme sfeer, al heb ik begrepen dat er in het hoofdseizoen extra tafeltjes worden geplaatst en dat het dan aardig vol zit.

De voorgerechten zijn typisch Griekse gerechtjes als tzaziki, gegrilde aubergine etc. Specialiteit van het restaurant is vis. De eerste avond dat we hier aten vroegen we de eigenaar wat hij ons aanraadde, omdat ik nog niet voor de kreeft (specialiteit van het huis) durfde te gaan kozen we voor de verse snapper. Helaas zaten er nog wel graadjes in, maar oh boy wat was dit lekker, de beste vis die ik ooit gegeten heb!
Later in de week zijn we teruggegaan, ik ging er voor en bestelde de kreeft. Ook dit was heerlijk, al was het wel een heel gedoe om de kreeft open te krijgen. Gelukkig adviseerde de zoon van de eigenaar me hoe ik dit het beste kon aanpakken.

Enige nadeel aan dit restaurant vind ik dat er niet zoveel (lekkere) toetjes op de kaart staan. Al moet ik eerlijk zeggen dat de typisch Griekse toetjes sowieso niet zo naar mijn smaak waren (behalve Griekse yoghurt), dus waarschijnlijk ligt dat aan mij.

De eigenaar houdt van een praatje, waardoor we er achter kwamen dat de smakelijk wijnen die in het restaurant geserveerd worden (wit, rood én rosé) allen door hemzelf zijn ontwikkeld, geteeld en geproduceerd. Ook wordt uitsluitend zijn eigen olijfolie gebruikt. In de zomer is het restaurant geopend, in de wintermaanden worden olijven en druiven geoogst waarna olijfolie en wijn wordt gemaakt.

Restaurant Zakynthos Essence

Als je een avondje wilt eten op een ander (sterren) niveau dan raad ik je een bezoek aan Essense aan. Dit is geen typisch Grieks restaurant, maar mediterraan geïnspireerd. Je vind dit restaurant nabij het plaatsje Kalamaki. De kok (die onder andere op de Queen Elisabeth 2 heeft gewerkt) verkoos het Griekse leven met zijn vriendin boven de stress van een sterrenrestaurant. De eigenaren hebben een passie voor lekker en goed eten, daarbij wordt je goed geadviseerd en het eten is echt top, we hebben een heerlijke avond gehad.

Het restaurant heeft een rustige sfeer, dit komt ook doordat er niet zoveel tafeltjes zijn. De tuin biedt plaats voor ongeveer 40 personen. De gastvrouwen zorgen ervoor dat alles naar wens is en adviseren kundig over de wijn/spijs combinaties. Daarbij houden ze wel van een beetje humor.

Wat we aten: voordat het voorgerecht geserveerd werd, kregen we drie amuses aangeboden. In ons geval was dit gemarineerde tonijn met rettich, een gemarineerd fazantpootje en een rode wijn soepje met blauwe kaas. Bij het voorgerecht deelden we heerlijke falafel van tomaat (the best ever!), pittige gehaktballetjes en flatbread met champignons, tomaatjes en kaas.
Als hoofdgerecht nam ik gegrilde tonijn met bruine rijstcake, gekarameliseerde Cherry tomaatjes en geraspte rettich. Joost ging voor de Steak en ook dit was een topgerecht, het vlees was super mals. Als toetje deelden we een deconstructed ananastaart dat geserveerd werd in een potje (met rook-effect). Kortom, een heerlijke avond.

Als je van lekker eten houdt dan raad ik je Essence zeker aan, hier moet je eten. Het restaurant is gelegen aan een drukke weg, maar in de  tuin merk je hier niets van. De prijs ligt bij Essense hoger dan bij het gemiddelde restaurant op Zakynthos, een hoofdgerecht kost ongeveer €15,-. Reserveren is niet verplicht, al raad ik het je wel aan om teleurstelling te voorkomen (zeker in het hoofdseizoen).

Restaurant Zakynthos Aperitto 02

A restaurant with a view, dat is restaurant Aperitto in Agios Sostis. Het restaurant ligt aan het begin (of het einde) van de (kleine) boulevard, het ligt een beetje verscholen. Het terras ligt aan het water en je hebt een geweldig uitzicht op het schildpaddeneiland. Bij een ondergaande zon ziet het er prachtig uit, ook al gaat de zon onder aan de andere kant van het eiland. Het restaurant is modern ingericht en heeft een rustige sfeer, je zit hier heerlijk.

De kaart van het restaurant is Italiaans georiënteerd, al vind je er bijna geen pasta en pizza. We namen beide een gerecht dat achteraf niet zo in de smaak viel. We kozen kiprolletjes maar wisten niet precies wat dit inhield. Toen de borden voor onze neus werden gezet wisten we dat dit een flinke hap zou worden, dit was niet wat we hadden verwacht. De (4!!) kiprolletjes waren gevuld met ham en kaas (soort kip cordon bleu), daarbij werd een royale honing-mosterd saus geserveerd en een soort gefrituurde plaat rösti. Een zeer machtig gerecht, ik ben een flinke eter, maar ik kreeg mijn bord niet voor de helft leeg.

Jammer dat dit qua eten niet onze beste avond was, maar toch zou ik hier nog een keer terugkomen Je zit hier namelijk echt heerlijk, en het eten bij de buren zag er wel heerlijk uit. Wij hadden de pech dat we het verkeerde gerecht namen, een volgende keer zou ik iets anders nemen. Maar als je in de buurt van Agios Sostis verblijft raad ik je een bezoekjes aan Aperitto zeker aan.

Restaurant Zakynthos Peppermint

Als je een avondje genoeg hebt van de Griekse gerechten en even echt Italiaans wilt eten dan is Peppermint in het plaatsje Argassi een aanrader. Ideaal als je bijvoorbeeld een dagje aan een van de stranden van Vassilikos hebt gelegen.

Pepermint wordt goed  bezocht, het is een komen en gaan van toeristen. De kaart is uitgebreid, en het eten van uitstekende kwaliteit. Daarbij krijgen de gasten een paar extra’s: voor het voorgerecht én het toetje werd een voorafje geserveerd, een leuke extra service.
De pasta’s zijn top, ik nam een penne met garnalen en kip, en ook de toetjes zijn hier dikke aanraders (onder andere chocolade mousse én crème brûlée).
Als je liever voor de pizza gat dan moet ik je teleurstellen, dit staat niet op de kaart.

Enige nadeel aan dit restaurant is dat de bediening razend snel is, voor je het weet is je bord afgeruimd. Ook komen de obers constant bij je langs, de ene neemt het brood mee, de volgende vraagt of je nog iets wilt drinken, daarna brengt iemand anders je bord en de volgende brengt de drankjes.
We wilden hier uitgebreid dineren, maar na een ruim uur stonden we al weer buiten. Zo is er wel nog voldoende tijd om in een gezellige (cocktail)bar te belanden.. (ieder nadeel heeft zijn voordeel).

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op