Ga naar de inhoud

Tips: Bord opmaken

BordOpmaken 3Met etentjes zet ik vaak schalen met eten op tafel zodat iedereen zelf kan pakken. Het handige hieraan is dat grote eters veel opscheppen en kleine eters minder, iedereen pakt wat hij lekker vindt en de hoeveelheid die hij of zij wil eten. Toch is het leuk om met een (kerst)diner je gerechten mooi te presenteren en dus de borden in de keuken op te maken. Daarom ben ik opzoek gegaan naar tips. Ik zocht, en ik vond. Bij deze deel ik de tips hoe je een bord opmaken kan, handig voor bijvoorbeeld het kerstdiner.

Kleur in het gerecht

Denk niet alleen na over de smaak van je gerecht, maar ook over de kleur. Combineer bijvoorbeeld twee groenten van verschillende kleuren. Gebruik garnering, bijvoorbeeld verse groene kruiden of cressen. Cressen zijn tegenwoordig ook te koop in de supermarkt, dit is vaak een mooie oppepper van je gerecht.

Het bord

Houd bij de keuze van je bord rekening met de kleur, vorm en grootte. Zorg ervoor dat het bord niet de aandacht van het eten wegneemt. Een bont bord met allerlei opdrukken en kleuren is niet aan te raden omdat het dan snel rommelig oogt.

Werk in hoogtes

Het staat het mooiste als het eten niet plat op het bord ligt, werk daarom in hoogtes. Maak één of meer torentjes of leg een stukje vlees bijvoorbeeld op de groenten en speel met verschillende soorten garnering.

 Olie en sausjes

Oliën en sausjes kun je heel goed gebruiken als decoratie bij je gerecht. Bijvoorbeeld om het gerecht gedruppeld of in lijnen erlangs. Zorg er wel voor dat de olie of het sausje dat je gebruikt bij het gerecht past, dat het een match is. Voor het druppelen of gieten van de olie of sausjes kun je kleine kunststof flesjes gebruiken. Ook kun je een (schone) kwast gebruiken om een veeg olie op het bord te creëren.

Aantallen

Werk met oneven aantallen, dit werkt het beste op je bord. Dus neem geen twee stukjes zalm maar liever drie of vijf.
Werk niet in vierkanten, maar maak het bord op in driehoeken, hierdoor wordt je bord dynamischer.

Midden

Werk van het midden van het bord naar buiten. Probeer de randen van je bord vrij te laten zodat het gerecht de ruimte heeft.

Laatste tip: Presenteer een gerecht eens niet op een bord maar in een mooi pan, glaasje, kommetje, weckpot, schaal of op een prikker.

 

 

Foto 1

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op