Ga naar de inhoud

Workshop Side Dishes van Aviko (+recept)

Aviko-Workshop-2

Afgelopen dinsdag was ik aanwezig bij de workshop Special Side Dishes van Aviko bij kookstudio Smaak in Amsterdam. Jeremy Vermolen (bekend van o.a. het tv-programma Robs grote tuinverbouwing op SBS6) en Monique van Loon (van Culy) habben feestelijke gerechten ontwikkeld waarbij producten van Aviko gebruikt worden. Dit om te laten zien dat aardappel een goede basis is voor de maaltijd, niet alleen voor een woensdagavond na het werk maar ook bij een etentje zoals bijvoorbeeld het kerstdiner.

Jeremy en Monique hebben laten zien dat je een kant en klaar product met verse ingrediënten kunt combineren zodat het een feestelijk en chefwaardig gerecht wordt. Jerremy benadrukte hierbij dat de juiste combinatie zorgt voor een verrassend gerecht. Hierbij wilde hij makkelijke gerechten ontwikkelen met aardappel waarbij hij niet inboet op de smaak. Smaak is namelijk het belangrijkste aspect van een gerecht en daar mag je nooit op inleveren volgens Jeremy.

Workshop_Aviko_14

Workshop_Aviko_01

Workshop_Aviko_13

Tijdens de workshop demonstreerde Jeremy een aantal van de ontwikkelde gerechten. Hierbij vertelde hij enthousiast over de mogelijkheden van de producten en liet hij ons van alles proeven zoals oesterblad en salty fingers. Ook liet hij ons voer van kooikarpers proeven, het duurde even voordat ik (en ik geloof zo’n beetje iedereen) doorhad dat hij een grapje maakte en het furikake bleek, Japans rijststrooisel dat sushi-achtige smaakt.

Jeremy liet ons bijvoorbeeld ook zien dat je van Aviko Rösti een waar strand kunt maken. Dit deed hij door rösti op vetvrij papier ongeveer 1 a 1,5 uur te drogen (op 150 ºC). Hierdoor blijft de rösti licht van kleur maar wordt het wel krokant. Als je het na het afkoelen met een vijzel of keukenmachine fijnmaalt ontstaat een eetbaar zand. Voor een extra touch breng je het op kleur met parelmoerpoeder (verkrijgbaar bij bijvoorbeeld taartenwinkels) zo ontstaat eetbaar zand. Extra leuk om dit zand van Rösti te serveren als een strand met op smaak gebrachte mosselen, scheermessen en kokkels.

Ook maakte Jeremy gouden gehakt-rösti ballen die werkelijk goud gespoten worden d.m.v. een eetbare goudspray. Zo zie je maar dat je met behulp van een paar extraatjes een waar kerstsfeertje kunt creëren.

Workshop_Aviko_15

Workshop_Aviko_02

Workshop_Aviko_16

Na de demonstratie van Jeremy mochten we zelf aan de slag. In groepjes kookten we de door hem ontwikkelde gerechten. Samen met mijn blogmaatjes Pauline en Sabine was ik verantwoordelijk voor een heerlijke left-over stoofschotel met kalkoen en spek. Ik had verwacht dat het een tijd zou duren voordat alles klaar was, maar voordat ik het wist zaten we aan tafel met zijn allen te genieten van de verschillende gerechten. Dit is wat we aten:

  • Feestelijke Gratins met kalfsgehakt en Rösti
  • Exotisch kokkerellen met sereh-scampi’s en kokos
  • Rösti: zeevruchten in het zand
  • Easy Gratin met tonijn
  • After Christmas stoverij met spek, kalkoen en Kokkerellen

Mijn favoriet is de easy gratin met tonijn die je op hierboven en -onder op de foto ziet. Het is een heerlijk smaakvol gerecht, echt een aanrader als je het mij vraagt. Daarom geef ik je het recept zodat je het zelf ook kunt maken. Jeremy geeft een basisrecept en een recept met een special twist, wij aten het recept met de twist.

Workshop_Aviko_12

Easy Gratin met tonijn

Bereidingstijd 40 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

  •  2 Aviko Gratins met Emmentaler kaas & room
  • 4 plakken tonijn van 100 gram
  • 4 lepels olijfolie
  • 2 lepels zalmeitjes
  • peper en zout
  • Japanse mayonaise, oesterblad en eetbare bloemen ter decoratie

Benodigdheden voor een special twist:

  • Vervang de zalmeitjes voor 2 lepels tobiko, dit is viskuit van vliegende vis, verkrijgbaar bij de Japanse delicatessenwinkel)
  • Vervang de peper en zout door een flinke eetlepel furikake, dit is Japans rijststrooisel, dit is ook verkrijgbaar bij de Japanse delicatessenwinkel.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Halveer de gratins, dit is het mooiste als ze bij het snijden nog bevroren zijn. Leg de gratins op bakpapier. Laat de gratins 30 minuten garen in de oven.

Snijd de tonijn in plakken van ongeveer 1 cm dikte en marineer ze in olijfolie. Bestrooi de bovenkant van de tonijn met peper en zout of dep het in de furikake.

Haal de gratins uit de oven en leg ze elk op een diep bord. Leg de tonijn op de gratins zodat ze iets gaan garen. Leg de tonijn hierna om de gratin heen.

Versier het bord met de Japanse mayonaise, zalmeitjes (of tobiko), oesterblad en bloemetjes.

De foto’s in dit artikel zijn deels door de aanwezige fotograaf en deels door mijzelf gemaakt.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op