Pepernoten Tiramisu
Deze tijd krijg ik geen genoeg van pepernoten. Pepernoten bij het ontbijt (in de havermout), als lunch op mijn brood, gewoon los bij de koffie… en in een toetje! Een pepernoten tiramisu. Het was de bedoeling dat ik een trifle maakte met pepernoten, maar toen ik dit opat besefte ik...Pepernoten Tiramisu
Bewaren
Deze tijd krijg ik geen genoeg van pepernoten. Pepernoten bij het ontbijt (in de havermout), als lunch op mijn brood, gewoon los bij de koffie… en in een toetje! Een pepernoten tiramisu. Het was de bedoeling dat ik een trifle maakte met pepernoten, maar toen ik dit opat besefte ik me dat dit meer een pepernoten tiramisu is. Ook lekker, erg lekker.
Tiramisu voor kinderen
Dit is een heerlijk toetje voor kinderen, maar ook volwassenen lusten er wel pap van. Als je dit toetje voor kinderen maakt kun je de Tia Maria en de koffie uit het recept laten. Vervang voor de kinderen de espresso voor chocolademelk. Omdat je voor iedereen een apart glas tiramisu maakt, kun je dus heel makkelijk een kids- en zwangerproof variant maken. Is het al 5 december geweest en heb je toch trek in dit toetje? Vervang de pepernoten dan door stukjes speculaas.
p.s. voor de oplettende lezer: de pepernoten zijn in dit geval eigenlijk kruidnoten 😉
Lekker met kruidnoten
Dit sinterklaas recept is zo makkelijk om te maken. Verdeel de pepernootjes over vier glaasjes. Schep over de laag met pepernootjes een flinke schep van het mascarponemengsel. Doop de andere helft van de pepernootjes in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel. Zo makkelijk en zó lekker!
Het was dus eigenlijk de bedoeling om een kruidnoten trifle te maken, maar dit recept leek veel meer op tiramisu door de koffie en mascarpone. En je hoort mij niet klagen! Dit sinterklaas toetje recept is echt een topper. Lekker voor pakjesavond en ook na 5 december!
Pepernoten tiramisu in een glaasje
Deze pepernoten tiramisu in een glaasje is niet alleen heel lekker, maar ziet er ook nog eens leuk uit op tafel. De kruidnootjes bovenop en nog wat chocoladeschaafsel zijn de finishing touch. Liever een grote schaal? Probeer dan eens deze kruidnoten tiramisu.
Ingrediënten
Voor de garnering:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pepernoten tiramisu
Stap 1
Klop de mascarpone en suiker door elkaar. Als het goed gemengd is roer je de kwark en vla erdoor.Stap 2
Meng de afgekoelde koffie met Tia Maria. Doop de helft van de pepernootjes in de koffie, haal ze eruit als ze de koffie hebben opgenomen.Stap 3
Verdeel de pepernootjes over vier glaasjes. Schep over de laag met pepernootjes een flinke schep van het mascarponemengsel. Doop de andere helft van de pepernootjes in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel.Stap 4
Verdeel tot slot het mascarponemengsel over de geweekte pepernootjes. Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast.Stap 5
Garneer de glaasjes met een beetje cacao, gehakte pure chocolade en (stukjes) pepernoot.
Tips:
• Als je dit toetje voor kinderen maakt kun je de Tia Maria uit het recept laten.
• Is het al 5 december geweest en heb je toch trek in dit toetje? Vervang de pepernoten dan door stukjes speculaas.
Ingrediënten
Voor de garnering:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze pepernoten tiramisu
Stap 1
Klop de mascarpone en suiker door elkaar. Als het goed gemengd is roer je de kwark en vla erdoor.Stap 2
Meng de afgekoelde koffie met Tia Maria. Doop de helft van de pepernootjes in de koffie, haal ze eruit als ze de koffie hebben opgenomen.Stap 3
Verdeel de pepernootjes over vier glaasjes. Schep over de laag met pepernootjes een flinke schep van het mascarponemengsel. Doop de andere helft van de pepernootjes in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel.Stap 4
Verdeel tot slot het mascarponemengsel over de geweekte pepernootjes. Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast.Stap 5
Garneer de glaasjes met een beetje cacao, gehakte pure chocolade en (stukjes) pepernoot.
Tips:
• Als je dit toetje voor kinderen maakt kun je de Tia Maria uit het recept laten.
• Is het al 5 december geweest en heb je toch trek in dit toetje? Vervang de pepernoten dan door stukjes speculaas.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
48 reacties
Sander
Luek recepdje Brenda, dankjewel. Wat een gezuer over taalvoutjes inde comments zeg. Ik kom hier voor een leuk, creatief idee en niet voor een stuk hoogdravende literatuur. Gewoon lekker zo doorgaan Brenda, you made my day!
Annika
Hoi hoe lang van te voren kan ik dit toetje maken want heb zaterdag avond een etentje maar heb alleen donderdag tijd zou het goed blijven zo lang ?
Francisca
Hoe veel Mascorpone gebruiken jullie? Ik heb nu een verpakking van 250 g. Klopt dit?
Marianne
Ziet er erg leuk uit. Ik had het in allerlei verschillende glazen gedaan; mooi! De kwark vond ik wel wat te fris smaken in de room..
Astrid
Wel een beetje late reactie op een recept van 6 jaar oud🤣🤣🤣maar ik gebruik slagroom ipv kwark beetje klop fix erdoor …heerlijk
Sabine
Kan het ook met bostogne koeken?
Lilian
Ook deze was goed gelukt en heerlijk! Heel makkelijk om te maken, maar het ziet er prachtig uit!
Roberto
Waarom wordt er in dit recept gesproken over pepernoten als er alleen maar kruidnoten wordt gebruikt?
Ilse
Kun je het toetje een dag van te voren maken?
Ilse
sorry heb het al gezien in vorige vragen. Is misschien te lang van te voren. In de ochtend moet ook lukken. Ik zal het eens proberen!
Sandra
Mochten de kinderen geen koffiesmaak lusten week de pepernoten dan in de chocomel
Brenda Kookt
Bedankt voor de tip Sandra! (en dat nog wel in februari :))
Ingrid
Net heerlijk van zitten smullen op pakjesavond!!! Dank voor het recept!!!
agnes
Heel erg lekker! Wel heb ik 250 gr mascarpone gebruikt en ipv kwark Griekse yoghurt. Een scheut Amaretto smaakt ook goed. Was snel klaar en ziet er leuk uit. Bedankt voor de tip!
Jacqueline van Dooren
Beste Brenda, Bedankt voor dit recept. Ik heb het gister gemaakt en het was heerlijk! Ik had Baileys gebruikt, ook een aanrader
Brenda Stassen
Hallo Brenda, Het ziet erg mooi uit en lekker! Zo te lezen ook niet erg moeilijk. Hoeveel uur van te voren kun dit toetje maken? Ook al een dag van te voren? Groetjes Brenda
Sandra
Hoi, Ziet er heerlijk uit! Maakt het nog uit welke kwark ik haal? Groetjes Sandra
Brenda Kookt
Hoi Sandra, je kunt het beste gaan voor een neutrale kwark zonder extra smaakjes.
Tineke
Dit toetje zou verboden moeten worden!!! Te lekker! Mmmmm die tia Maria erdoor is heerlijk!
Danielle
hoi hoi Heb dit met sinterklaas gemaakt :-) was zo'n succes dat ik hem gewoon nog een x tussendoor gemaakt heb ;-) ga het straks weer maken,als kersttoetje,voor vrienden. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Dicky
Dat lekkere toetje ga ik zeker eens maken!
Carolien
Dit lijkt me echt super lekker! Kan ik dit toetje al een dag van te voren maken?
Brenda Kookt
Een dag van te voren is denk ik iets te lang. Dezelfde ochtend red het toetje sowieso. Ik adviseer je dan wel de pepernoten en cacao voor de garnering vlak voor het serveren erover te strooien.
Anja
Hoi Brenda, Even een vraagje, ik begrijp dit niet zo goed: "Doop de andere helft van de pepernootjes in de koffie en verdeel deze over de laag mascarponemengsel. Verdeel tot slot de in de koffie geweekte pepernootjes erover." Die laatste zin, is het de bedoeling dat de koffie nu over het mascarponemengel word gegoten? Het recept lijkt me errug lekker en ga dit zeker maken op Sinterklaasavond, heerlijk. Alvast bedankt voor je antwoord.
Anja
Nog een vraagje, als het de koffie is die er overheen gaat, wordt het dan niet te vochtig?
Silvia
Hoi Brenda, Als ik Chocomelk gebruik i.p.v. koffie (lust ik niet), wat zou je dan adviseren: zelfgemaakte chocomelk met cacao, sterke chocomelk, pure chocomelk, uit pak.....of anders???
Brenda Kookt
Hoi Silvia, het kan allemaal. Kies de chocomel die je voorhanden hebt of die je het lekkerste vind.
Anne-Ruth Dekker
Lijkt me heerlijk!
Brechtje
Heerlijk!
OURTASTE.NL, Carlijn
Deze lijkt me héél lekker!
Wanda
Dit toetje ga ik zeker volgende week even maken! Ziet er heerlijk uit! Bedankt!
Elseline
Dat ziet er erg lekker uit :) Trouwens, dit zijn officieel kruidnoten. Pepernoten zijn die vierkantje 'dobbelsteentjes' en die doen mij qua smaak altijd meer aan taaitaai popjes denken.
Ina
Dankjewel, Elseline. Ik neem tenminste aan dat dit een reactie was op mijn vraag over 'dobbelsteen'pepernoten. Ik ben al heel lang uit Nederland weg, en ik ken alleen pepernoten maar. Die kruidnoten lijken me ook erg lekker. Ik moet ze echt maar eens gaan maken.
Leila in Wonderland
Wow, dit ziet er echt hemels uit!
Tessa
Kun je die Tia Maria ook vervangen voor iets anders?
Brenda Kookt
Je kunt de tia maria vervangen door een andere drank of zelfs weglaten. Dan is het een alcoholvrij toetje. Als je geen koffie lust of mag kun je de koffie vervangen door een chocoladedrank (bijvoorbeeld chocomel) of appelsap.
Ina
Wat een heerlijk dessert! :) En wat ben ik blij dat je schreef dat je ook speculaas kunt gebruiken, want dat kan ik hier wel vinden, pepernootjes niet. Ik herinner me van vroeger overigens alleen maar dobbelsteen-achtige pepernoten, en nou schijnen ze alleen maar platte halve bolletjes te verkopen, zoals die van jou. Bestaan die kubusjes helemaal niet meer?
Cilly
Hoi Ina, Die kubusjes of dobbelsteentjes waar jij het over hebt bestaan nog steeds. Dit zijn de originele pepernoten. De halve bolletjes zijn kruidnoten, iets totaal anders, maar een hoop mensen blijven ze steevast pepernoten noemen ipv kruidnoten...
Joyce
Topppieee! Zocht een Sint toetje:) dit komt even goed van pas
Denise
Wil ik! Wil ik! Superleuk idee, Brenda.
Inge
Lekkerrr!
cilia
Mjammie!!! Ik heb ooit 'n recept gehad van pepernoten -bavarois, heeeeeeeerlijk. Jammer genoeg kan ik dus niet meer vinden, misschien ook maar beter haha.