Workshop: Koken met flexinductie bij Neff

Flexinductie Neff text

Vorige week mocht ik bij Neff tijdens een workshop koken met het flexinductiesysteem en bijbehorende accessoires. Onder leiding van topkok Ramon Beuk (onder andere bekend van de tv programma’s “Born2Cook” en “Terug naar mijn Roti”) mocht ik een workshop volgen. Omdat ik zelf op gas kook was ik erg benieuwd naar het koken op dit inductiesysteem.
Ik ging er een beetje sceptisch op aan. Van inductie verwacht(te) ik dat het lang duurt voor de plaat heet wordt, en het lang (te lang) duurt voor de plaat afkoelt. Als je bijvoorbeeld pasta kookt kan dit lastig zijn omdat het kokende water overkookt als je het ‘vuur’ niet snel laag zet. Ik was benieuwd of de workshop mijn sceptische houding tegenover inductiekoken kon veranderen.

Na een drankje en een macaron begonnen we met een introductie over het merk Neff door Ramon en Marco (Sales Manager bij Neff). Neff is namelijk een Duits merk die bij de Nederlandse consument nog niet zo bekend is op het gebied van keukeninbouwapparatuur. In Engeland echter wel, hier is Neff marktleider.
Neff denkt graag mee met de kookliefhebber, ze zijn op zoek naar ideeën die het koken leuker én gemakkelijker maken door middel van duurzame keukeninbouwapparaten met bijzondere snufjes die écht helpen bij het koken.

Flexinductie Neff

De workshop draaide om de flexinductie kookplaat en de nieuwe accessoires die hiervoor ontwikkeld zijn, de teppanyaki-plaat, grillplaat en braadslede met speciale stoomaanzet.
Als je het mij vraag is de flexinductie een mooi systeem. Je wordt namelijk niet beperkt door de kookzones op de inductieplaat. Door de zones aan elkaar te koppelen is het mogelijk een grote kookzone te creëren. Hier kun je bijvoorbeeld een grote grillpan of tappanyaki-plaat op plaatsen. De technologie van de kookplaat herkent automatisch de grootte en plaats van de pannen. Hierdoor wordt alleen de onderkant van de pan warm, en niet de plaat eromheen. De pannen worden dus alleen verwarmd op de plaats waar ze staan. Hierdoor ben je niet gebonden aan de “inductiecirkels” zoals bij andere inductiesystemen en kun je maximaal 4 kleine pannen kwijt per flexzone. Op een kleine kookplaat met twee flexzones (dit is ongeveer zo groot als een 4-pits gasstel) kun je maar liefst 8 verschillende pannen kwijt!
Als je de kookplaat wilt schoonmaken kun je de handige TwistPad (de bedieningsknop) er even afhalen. Hierdoor maak je de hele kookplaat schoon, extra hygiënisch dus. De TwistPad klik je er na het schoonmaken weer op door de magneet klikt hij er zo weer in.

Flexinductie Neff

Terwijl het merk Neff bij ons geïntroduceerd werd stond kok Patrick al voor ons in de keuken. Op de flexinductie kookplaat bereidde hij in de grillpan een open lasagne van tomaat, courgette en mozzarella. Met de grillplaat kun je dus ook in de winter, in de eigen keuken, barbequen.

Flexinductie Neff

Daarna hebben Ramon en Patrick op de teppanyaki-plaat gamba’s met asperges gebakken. Zelfs de knoflook werd er op gebakken. Heerlijk!

Flexinductie Neff

Daarna werd de derde accessoire, de braadpan met stoom gebruikt. Hierin werden witte asperges gegaard.  Patrick maakte hiervan heerlijke bruschetta’s met ham.

Flexinductie Neff

In een andere ruimte (kookhemel met 8 kookplaten en twee grote wanden met ovens) stond een ‘masterchef’ tafel vol met ingrediënten voor ons klaar. De droom van iedere kok, wauw! We werden in vier groepjes gedeeld. Ramon gaf ons de opdracht binnen een half uur een of meerdere gerechten te koken met het flexinductiesysteem én de bijbehorende accessoires. Hierbij mochten we alle ingrediënten die op de ‘mastercheftafel’ stonden gebruiken. Ramon en Patrick zouden de gerechten na afloop beoordelen.

Flexinductie Neff

En daar sta je dan.. bij een tafel vol mooie ingrediënten. Het is nog best lastig om als een groep te beslissen wat je dan gaat maken. Wij kozen voor zwaardvis met caponata. Eerlijk gezegd had ik geen idee wat caponata was, en had ik ook nog nooit zwaardvis gegeten. Goed uitgangspunt als je een ‘wedstrijdje koken’ doet ;-) Maar omdat ‘de groep’ het wilde vond ik het ook wel prima, kon ik meteen leren wat caponata was. En een troost voor mij, Ramon wist ook niet wat caponata was ;-)

Flexinductie Neff

Caponata is Siciliaanse groentecombinatie, ik vergelijk het met ratatouille. Echter is caponata een mix van zoet en zuur, hierin vind je rozijnen, aubergine en suiker. Maar ook tomaten, olijven en kappertjes. Je kunt dit warm en koud eten.
De caponata hebben we op de tappanyaki-plaat bereid. Dit ging prima. Ik verwacht dat ik een tappanyaki-plaat ook als een soort koekenpan zou gebruiken thuis, super handig! De zwaardvis hebben we gegrild op de grillplaat.

Ons eerste gerechtje: Zwaardvis met Caponata

Na het snijden was het meeste werk klaar. Twee groepsleden waren nog bezig met het bakken, de andere twee hadden eigenlijk weinig te doen. Daarom besloten we nog een gerechtje te maken: vijgen gevuld met geitenkaas en Italiaanse ham. De gevulde vijgen hebben we even op de grillplaat verwarmd.. Dit hebben we geserveerd met een salade van rucola en gegrilde groene asperges, afgewerkt met balsamicosiroop, geitenkaas en krokantjes.

Flexinductie Neff

Helaas heeft onze groep niet gewonnen. Wel zagen onze gerechten er volgens Ramon en Patrick  qua opmaak het meest ‘restaurantwaardig’ uit en was onze zwaardvis ‘perfect’ gebakken op de grillplaat.
In alle haast hebben we (ik ;-)) het velletje om de vijg laten zitten, deze kun je er beter afhalen.

Flexinductie Neff

We sloten af met het proeven van de gerechten die we hadden gemaakt. Ze waren allemaal super goed gelukt.

Deze workshop heeft mijn kijk op het inductiekoken zeker veranderd, in positieve zin. De plaat werd heel snel warm, en koelde ook snel weer af toen dat nodig was.
Ook is het flexinductiesysteem een uitkomst. Hierdoor kun je lekker veel pannen kwijt op je plaat.
Het is een veilige manier van koken, de kookzone blijft niet nagloeien, en je pan kan niet van het de ijzeren rekje vallen (zoals bij het koken op gas wel kan gebeuren).  De plaat is gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast is koken op inductie ook energiezuinig, de hitte komt extreem snel vrij en alleen het deel van de plaat dat jij gebruikt wordt warm. Hierdoor word er niet onnodig verwarmd.
Wie weet dat ik bij het uitkiezen van een volgende keuken voor inductie ga, in plaats van gas. Meer informatie over de flexinductie en de bijbehorende accessoires vind je op de website van Neff.

Tijdens de workshop heb ik foto’s gemaakt, ook was er een fotograaf aanwezig. In dit artikel zijn foto’s van mezelf gebruikt, de foto’s waar ik zelf opsta zijn gemaakt door de fotograaf. (op de foto’s van de fotograaf stond ik meestal fotograferend ;-))


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
6 comments
  1. Dank je Anne. Het groepje dat gewonnen heeft kookte vegetarisch. Ze hebben een open lasagne gemaakt met champignons en eekhoorntjesbrood, en een toetje met mango en gekarameliseerde quinoa.
   Vooral de gekarameliseerde quinoa was apart, en erg lekker.

 1. Ik heb nu een keramische kookplaat maar die is zoals jij dacht dat inductie was! Maar de volgende keer denk ik dat ik ook voor inductie ga! Toen ik aan keramish begon, hoorde je nog niet van inductie maar het lijkt me super handig! Ging het koken ook vlugger? Als ik lees wat jullie in korte tijd gemaakt hebben! Ben benieuwd! Groetjes en fijne 2e pinksterdag verder. ;-)

 2. Goedeavond,

  Daar ik een Neff inductie kookplaat heb gekocht zou ik best willen deel aan de workshop.
  alleen de vraag waar is dit zou u mij info willen zenden?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk