Review: Rijstkoker

Rijstkoker txt

Van J. kreeg ik een rijstkoker kado. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat het apparaat niet echt voor mij bedoeld is, maar meer voor hemzelf. Hij kookt namelijk vaker rijst dan ik. Maar goed, aangezien ik blij ben met alles voor in de keuken ben ik ook blij met een rijstkoker.

Een rijstkoker is niet onmisbaar in de keuken, maar het kan wel erg handig zijn. Bij ons mislukt de rijst soms namelijk. Het is soms te nat of juist te droog. We vergeten ook altijd welke verhouding we moeten nemen met rijst. Er is een trucje voor heb ik eens gehoord toen ik naar een kookprogramma keek: als je je vinger op de rijst zet moet het water tot je eerste vingerkootje komen. Bij ons blijkt dit niet te werken. Maar vanaf nu weet ik het voor altijd: neem 1 kopje rijst en 1,5 kopje water. Een kopje is ongeveer 150 gram rijst. Voor twee personen is dit meer dan genoeg. Wij zijn geen echte rijsteters en kunnen er vaak zelfs met 3 personen van eten.

Ik was erg benieuwd naar het gebruik van de rijstkoker, dus ik heb hem uitgebreid getest. Bij deze mijn review.

Rijstkoker 3

De rijstkoker bestaat uit de koker, een binnenpan en een deksel. Daarbij krijg je een plastic lepel of schraper zoals ik het noem en een maatbekertje. In de pan mag je alleen roeren met het bijgeleverde schrapertje of houten lepel, niet met een echte lepel anders krijg je krassen in de pan en dit kan de antiaanbaklaag aantasten

In de handleiding staat uitgelegd hoe de rijstkoker werkt. Echter staat er niet bij hoeveel water we moeten nemen. Ik zoek het (voor de aller laatste keer in mijn leven) op via google. 1 kopje rijst staat gelijk aan 1,5 kopje water zoals ik net al vertelde. Het maatbekertje dat is bijgeleverd is precies een kopje. En een kopje staat in dit geval gelijk aan 150 gram rijst. Maar dan moet je het maatbekertje wel helemaal vol scheppen. Tot de rand.

Ik giet de rijst en het water in de pan en plaats deze in het apparaat. Als ik de stekker in het stopcontact steek gaat het apparaat meteen aan. Het lampje geeft aan dat het apparaat op “keep warm” staat. Echter wil ik dat de rijst gekookt wordt, niet wordt warm gehouden. In de handleiding staat niet vermeld of ik op (enige) het knopje moet drukken. Maar ik doe het toch. Ik druk de knop in en het lampje “cook” begint te schijnen. Dat is een goed teken. Deksel erop en wachten maar.

Je ziet meteen dat het apparaat zijn werk doet, de glazen deksel beslaat binnen een minuut. Pasop voor het gaatje in de deksel hier komt warme stoom uit. Om de 5 minuten roer ik de rijst (keurig met de bijgeleverde spatel) even door en na 15 minuten is de rijst klaar.

Je moet de rijst (of de tijd) goed in de gaten houden want als de rijst eenmaal droog is gaat het snel, voor je het weet brand het aan. Blijf er dus (zeker na 10 minuten) wel bij als de rijstkoker aan staat. Als de rijst klaar is kun je het op temperatuur houden in de rijstkoker door op het knopje te drukken. Het apparaat gaat dan over in de stand “keep warm”. Maar je kunt het ook in een andere kom scheppen. Zorg er dan wel voor dat je een ovenhandschoen aan hebt, de pan is erg warm. Er zitten wel handvatjes aan de koker maar niet aan de hete binnenpan.

Rijstkoker 1

Pluspunten

 • de rijstkoker warmt snel op.
 • de rijst was precies goed, niet te droog en niet te nat (niet alleen de eerste keer dat ik hem gebruikte maar ook de keren erna)
 • binnen 15 minuten was de rijst klaar.
 • als de rijst klaar is geeft het apparaat dit aan, hij gaat dan in de ‘keep warm’ stand

Minpunten

 • er is geen aan/uitknop aanwezig op de waterkoker. Als je de stekker eruit haalt gaat hij uit.
 • weer een extra apparaat in de kast.
 • bij de instructies staat geen verhouding rijst/water vermeld, dit moet je apart opzoeken als je het niet weet (of in deze blogpost even teruglezen)

Nemen..  als jouw rijst regelmatig overkookt of de rijst regelmatig te droog of te nat is.

Laten staan..  als je geen problemen hebt met het koken van rijst op het fornuis.
Rectificatie: Toen ik de rijstkoker testte ging hij niet uit zichzelf uit. Echter blijk ik te ongeduldig te zijn. Als J. rijst kookt springt het apparaat wel in de ‘keep warm’ stand. Ons apparaat is dus niet stuk, ik moet gewoon wat geduldiger zijn :-)

Het hebben van een rijstkoker is niet van levensbelang, je kunt best zonder. Maar ik moet zeggen dat ik het wel erg handig vond. Je zult het misschien niet verwachten, maar ik ben zo’n type die de rijst (en pasta) regelmatig laat overkoken omdat ik even iets anders aan het doen ben. Met de rijstkoker gaat dit me niet meer gebeuren.

Gebruik je ook een rijstkoker? Vertel, ben je er tevreden over? Vind je het handig?

De rijstkoker die ik heb gekregen komt bij Kruidvat vandaan, maar je vindt rijstkokers ook bij andere winkels waar ze kookapparatuur verkopen.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
35 comments
 1. ik heb dezelfde rijstkoker, maar bij mij stond wel de verhoudingen op de gebruiksaanwijzing, en hij gaat vanzelf op warm houden en dus van de cook af als de rijst klaar is!! ik heb hem al een jaar of 5 en gebruik hem regelmatig, staat niet in de kast met overbodige apparaten!!

  1. Hallo Rona,
   mijn rijstkoker doet het op zich nog prima (ook een Whatshome)
   Ik ben alleen het bekertje en de gebruiksaanwijzing kwijt en heb dus geen idee van verhoudingen, mijn rijst mislukt dus steeds.
   Zou je hier de verhoudingen willen vermelden?

   Alvast bedankt.
   Vr Gr Fre

   1. de verhouding kan je terug vinden op de zakken rijst . het is een beetje afhankelijk van wat voor soort rijst je hebt . ik heb rijst van de toko en volgens mij is die 1 kopje op 1. 1/4 kopje water de meeste is 1 kopje op 1.1/2 kopje water

 2. Eerlijk gezegd heb ik er eentje in de kelder staan. De 1e keer dat ik hem wilde gebruiken (alle kinderen/aanhang/kleinkind op bezoek) bleek dat hij best wel lang werk zou hebben met onze hoeveelheid. Aangezien we daar niet op gerekend hadden, toch maar vlug op het fornuis. Daarna is hij weer de kelder in gestopt en niet meer eruit gekomen. Mij staat wel ergens bij dat hij vanzelf afslaat als het programma afgelopen is en dan de rijst warm houdt.
  Ik zal hem toch maar weer eens naar boven halen en góed lezen. Aan de andere kant heb ik nooit ‘n probleem met rijst koken. En de verhouding water/rijst die gebruik ik nooit, aangezien ik de rijst altijd in ruim water kook. Meestal kook ik de pan wel vol, wat teveel is gaat in porties in de diepvries wat perfect werkt. Ik zorg wel dat de zakjes dan ‘n beetje plat ziijn, zodat ze ook snel ontdooien.

 3. Leuke review!

  Wel raar die ie niet automatisch uitslaat. Volgens mij is dat wel de bedoeling… Wij hebben een soortgelijke (ziet er hetzelfde uit, maar ander merk). Ik kijk er nooit naar om. Als de rijst klaar is, slaat hij over op ‘keep warm’. Meestal roer ik het dan even door en laat ik het staan tot gebruik. Dat is meestal niet heel erg lang, maar werkt prima. Raar dat ie van jullie dat niet doet…. :(

 4. Hmmmm, ik heb ook wel eens zitten twijfelen over een rijstkoker maar weet nu dat ik die niet ga kopen! :) Rijst koken gaat prima op het fornuis en inderdaad weer een extra apparaat in de toch al overvolle keuken heb ik niet nodig. Dus dank je voor de review… Heel handig om soms te weten waarom je iets niet nodig hebt! :)

 5. Ik heb een rijstkoker, maar eigenlijk gebruik ik die alleen bij grote hoeveelheden. Hij is wat te groot voor ons tweeën. Rijst maak ik normaal ook met een pannetje met en bord erop als deksel 1:1.5.

  Slaat die knop na een bepaalde tijd niet uit? Een rijstkoker blijft meestal aan, maar als de knop uitslaat dan gaat hij in warmhoud stand.

 6. Ik heb een paar jaar geleden een rijstkoker gekocht, en zou hem voor geen goud meer willen missen! :)
  Wel eerst even de rijst in een vergiet afspoelen anders gaat het zo kleven, met water erbij in de koker en even doorroeren, stekker erin, en alles gaat vanzelf! Je hoeft niet tussendoor te roeren en te kijken of het al gaar is; zoals al de anderen al gezegd hebben, gaat het vanzelf over op Keep Warm als al het water is opgenomen. Geniaal!

 7. Het hele idee van een rijstkoker is nu juist dat het niet aan KAN branden. Als het bij jou aanbrandt, dan is je rijstkoker niet goed hoor. En tussendoor roeren in je rijst is ook taboe. Behalve als je inderdaad nasi kuning maakt, ja, dan moet je halverwege een keertje roeren. :-)

  En was je je rijst wel? Dat is wel de bedoeling, als je weet hoe rijst in grote bergen verwerkt wordt dan wil je dat ook. Je neemt 1 kopje rijst, wast dat in een zeef, keertje of 2-3. Dan in de rijstkoker, 1,5 kopje water erbij en aanzetten. Als je de rijst niet wast, dan heb je waarschijnlijk meer water nodig, dan is de verhouding eerder 1:2 denk ik. Rijst is klaar als de rijstkoker is afgeslagen.

  Ik heb al jaren een rijstkoker (een kleintje) en wil niet meer zonder. Gewoon omdat het makkelijk is, je er geen omkijken naar hebt, het niet fout kan gaan en het een pit scheelt op het fornuis.

 8. Zonde, ik denk inderdaad dat die van jou kapot is, want het gemak is juist dat hij automatisch overgaat op de warmhoudstand. Zelf kook ik rijst gewoon in een pannetje. Ik heb al zoveel apparaten in mijn kast staan.

 9. Vanmorgen toen ik vroeg wakker werd en niet meer kon slapen, lag ik nog wat te denken over rijstkokers (:D). Je vroeg je namelijk af hoe een rijstkoker weet dat de rijst klaar is.

  Mijn theorie: wanneer nog niet alle water is opgenomen zal de koker max zo’n 100C worden. Wanneer de rijst alle water heeft opgenomen zal de temperatuur stijgen (ik gok dat rijst heter kan worden dan 100C) en slaat de knop uit naar warmhouden. Tadaa! :D

  Voor gewassen rijst gebruik ik trouwens 1:1 en ongewassen rijst 1:1,5.

  1. Zo, je wordt er zelfs mee wakker ;-)
   Ik vind dat wel een goede theorie van je. De temperatuur moet inderdaad in de gaten houden zodat het niet verbrand. Ik denk dat het bij mijn apparaat daar mis gaat. Blijkbaar wordt de temperatuur niet bijgehouden.

 10. hoi,

  Ik heb deze ook. Maar bij mij kookt het over als ik de deksel niet op tijd er half op zet, zodat de stoom kan ontsnappen. Herkennen jullie dit of doe ik iets verkeerd?

 11. Rijstkoker is super handig als je eens uitgebreid kookt en al je vuren staan vol met groenten vlees en sausjes ;-). Staat het rond het fornuis propvol, dat kan je hem ook gewoon elders zetten! Plus dat de rijst er super fluffy uit komt.

 12. Nasi kuning in de elektrische.? Daar ben ik dan wel benieuwd naar omdat je in principe echte nasi kuning maakt door eerst je rijst te koken in santen. Nasi kuning is dus niet alleen maar gele rijst.

 13. Hallo, bij ons zat er een kleine instructie / handleiding bij, waarop wel op summier wijze een verhouding staat. Wij doen voor 4 personen, 2 om 2. Dus 2 bekers rijst erin. Aan de binnenkant van de pan staan een aantal streepjes, dus dan water tot de 2. Is ook ongeveer gelijk aan 2 bekers. En dan aandoen..en voila..heerlijke rijst. Wel tussentijds roeren.

 14. > rijstkoker is niet van levensbelang

  Ik heb hier niet mee eens, we (indonesich) eten elke dag rijst, hoe kunnen we leven zonder rijst?

  1. Er staat nergens dat je niet zonder rijst kan leven, al kan dit natuurlijk wel.
   Er staat dat je zonder rijstKOKER kan leven.

 15. Ik heb de verhouding gedaan. Heb 2 bekers rijst met 2,5 water gedaan. Echter de rijst was nog niet gaar. Ook zat er nog veel water in, dat niet verdamt was. Wat doe ik fout ?. Of is de rijstkoker stuk ?.

  1. Je hebt te weinig water gebruikt. Probeer eens een keer rijst op twee keer water. Voor bruine rijst gebruik ik zelfs een verhouding van 1:3!
   Trouwens, bij mijn rijstkoker zat ook een schaal met gaten. Deze kun je gebruiken om (groenten) mee te stomen. Superhandig!

 16. Ik heb ook deze rijstkoker maar bij staat achterin het “boekje” wat de verhouding is tussen rijst en water. Dit is een richtlijn. Het ligt er ook aan welke rijst je gebruikt, basmati, pandan, zilvervliesrijst of gewone witte rijst

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk