Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Review: Rijstkoker

Rijstkoker txt

Van J. kreeg ik een rijstkoker kado. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat het apparaat niet echt voor mij bedoeld is, maar meer voor hemzelf. Hij kookt namelijk vaker rijst dan ik. Maar goed, aangezien ik blij ben met alles voor in de keuken ben ik ook blij met een rijstkoker.

Een rijstkoker is niet onmisbaar in de keuken, maar het kan wel erg handig zijn. Bij ons mislukt de rijst soms namelijk. Het is soms te nat of juist te droog. We vergeten ook altijd welke verhouding we moeten nemen met rijst. Er is een trucje voor heb ik eens gehoord toen ik naar een kookprogramma keek: als je je vinger op de rijst zet moet het water tot je eerste vingerkootje komen. Bij ons blijkt dit niet te werken. Maar vanaf nu weet ik het voor altijd: neem 1 kopje rijst en 1,5 kopje water. Een kopje is ongeveer 150 gram rijst. Voor twee personen is dit meer dan genoeg. Wij zijn geen echte rijsteters en kunnen er vaak zelfs met 3 personen van eten.

Ik was erg benieuwd naar het gebruik van de rijstkoker, dus ik heb hem uitgebreid getest. Bij deze mijn review.

Rijstkoker 3

De rijstkoker bestaat uit de koker, een binnenpan en een deksel. Daarbij krijg je een plastic lepel of schraper zoals ik het noem en een maatbekertje. In de pan mag je alleen roeren met het bijgeleverde schrapertje of houten lepel, niet met een echte lepel anders krijg je krassen in de pan en dit kan de antiaanbaklaag aantasten

In de handleiding staat uitgelegd hoe de rijstkoker werkt. Echter staat er niet bij hoeveel water we moeten nemen. Ik zoek het (voor de aller laatste keer in mijn leven) op via google. 1 kopje rijst staat gelijk aan 1,5 kopje water zoals ik net al vertelde. Het maatbekertje dat is bijgeleverd is precies een kopje. En een kopje staat in dit geval gelijk aan 150 gram rijst. Maar dan moet je het maatbekertje wel helemaal vol scheppen. Tot de rand.

Ik giet de rijst en het water in de pan en plaats deze in het apparaat. Als ik de stekker in het stopcontact steek gaat het apparaat meteen aan. Het lampje geeft aan dat het apparaat op “keep warm” staat. Echter wil ik dat de rijst gekookt wordt, niet wordt warm gehouden. In de handleiding staat niet vermeld of ik op (enige) het knopje moet drukken. Maar ik doe het toch. Ik druk de knop in en het lampje “cook” begint te schijnen. Dat is een goed teken. Deksel erop en wachten maar.

Je ziet meteen dat het apparaat zijn werk doet, de glazen deksel beslaat binnen een minuut. Pasop voor het gaatje in de deksel hier komt warme stoom uit. Om de 5 minuten roer ik de rijst (keurig met de bijgeleverde spatel) even door en na 15 minuten is de rijst klaar.

Je moet de rijst (of de tijd) goed in de gaten houden want als de rijst eenmaal droog is gaat het snel, voor je het weet brand het aan. Blijf er dus (zeker na 10 minuten) wel bij als de rijstkoker aan staat. Als de rijst klaar is kun je het op temperatuur houden in de rijstkoker door op het knopje te drukken. Het apparaat gaat dan over in de stand “keep warm”. Maar je kunt het ook in een andere kom scheppen. Zorg er dan wel voor dat je een ovenhandschoen aan hebt, de pan is erg warm. Er zitten wel handvatjes aan de koker maar niet aan de hete binnenpan.

Rijstkoker 1

Pluspunten

 • de rijstkoker warmt snel op.
 • de rijst was precies goed, niet te droog en niet te nat (niet alleen de eerste keer dat ik hem gebruikte maar ook de keren erna)
 • binnen 15 minuten was de rijst klaar.
 • als de rijst klaar is geeft het apparaat dit aan, hij gaat dan in de ‘keep warm’ stand

Minpunten

 • er is geen aan/uitknop aanwezig op de waterkoker. Als je de stekker eruit haalt gaat hij uit.
 • weer een extra apparaat in de kast.
 • bij de instructies staat geen verhouding rijst/water vermeld, dit moet je apart opzoeken als je het niet weet (of in deze blogpost even teruglezen)

Nemen..  als jouw rijst regelmatig overkookt of de rijst regelmatig te droog of te nat is.

Laten staan..  als je geen problemen hebt met het koken van rijst op het fornuis.
Rectificatie: Toen ik de rijstkoker testte ging hij niet uit zichzelf uit. Echter blijk ik te ongeduldig te zijn. Als J. rijst kookt springt het apparaat wel in de ‘keep warm’ stand. Ons apparaat is dus niet stuk, ik moet gewoon wat geduldiger zijn :-)

Het hebben van een rijstkoker is niet van levensbelang, je kunt best zonder. Maar ik moet zeggen dat ik het wel erg handig vond. Je zult het misschien niet verwachten, maar ik ben zo’n type die de rijst (en pasta) regelmatig laat overkoken omdat ik even iets anders aan het doen ben. Met de rijstkoker gaat dit me niet meer gebeuren.

Gebruik je ook een rijstkoker? Vertel, ben je er tevreden over? Vind je het handig?

De rijstkoker die ik heb gekregen komt bij Kruidvat vandaan, maar je vindt rijstkokers ook bij andere winkels waar ze kookapparatuur verkopen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

35 Comments

 1. Assie 11 maart 2017 at 08:45

  Goedemorgen, dank voor de heldere uitleg! Kan je in deze rijstkoker ook pasta koken, en mie?

  Reply
  1. Brenda Kookt 14 maart 2017 at 09:40

   Daar heb ik geen ervaring mee, dus met deze vraag kan ik je niet helpen.

   Reply
 2. Patricia Peanut 23 november 2018 at 16:08

  Ik heb ook deze rijstkoker maar bij staat achterin het “boekje” wat de verhouding is tussen rijst en water. Dit is een richtlijn. Het ligt er ook aan welke rijst je gebruikt, basmati, pandan, zilvervliesrijst of gewone witte rijst

  Reply
 3. Roxygirl 27 oktober 2019 at 14:45

  Ik heb een vraagje:moet t water bij de rijst in de pan of onder de pan??

  Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: