Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

FairDelicious Bloggersevent

FairDelicious txt

Samen met 24 andere foodbloggers ben ik uitgenodigd voor de Delicious en Fairtrade foodbloggersdag. Het was een mysterieuze dag, van tevoren wisten we niet wat ons te wachten stond. Er was ons alleen verteld dat we om 10 uur moesten verzamelen bij het Multatuli standbeeld op de Torensluis in Amsterdam en dat het programma rond 17.00 uur was afgelopen. Zoals  je misschien  wel verwacht was ik super nieuwsgierig naar deze dag, wat zouden we gaan doen? In dit artikel laat ik het je zien!

Aan de foto’s kun je zien dat ik een echte foodblogger ben. Er staan weinig mensen, maar wel  veel (en lekker) eten.

FairDelicious3

Fair Delicious

Bij het Multatuli standbeeld werden we ontvangen door Fair Trade, Delicious en Samuel Levie (de organisator). Het standbeeld staat op Brug 9, en in deze brug bevind zich een hele mooie ruimte. Perfect voor het begin van deze dag.

Jochum Veerman van Max Havelaar opende de dag en vertelde ons meer over waar Max Havelaar (Fair Trade) voor staat. In het kort staat Fair Trade voor eerlijke handel. Fair Trade houdt in dat boeren een eerlijke prijs voor het product ontvangen, ook worden er geen mensen uitgebuit bij de productie en verwerking van producten en ingrediënten met het Fair Trade label.

Makkie Mulder van Delicious. Magazine verteld ons vol enthousiasme over haar passie: lekker (eerlijk) eten, Delicious Magazine en Branding. Delicious wil inspireren, van eten een feestje maken, een helping hand bieden, vind het leuk om zelf te koken en ziet eten als onderdeel van de beleving.

Trade

Lizet Kruijf van de Spinazieacademie verteld ons (zeer vermakelijk, Lizet kan ontzettend leuk vertellen) over de geschiedenis van handel. Het blijkt dat veel producten die wij als echt Nederlands beschouwen eigenlijk helemaal niet Nederlands zijn, deze goederen zijn geïmporteerd door bijvoorbeeld de Romeinen.
Ook laat Lizet ons voorbeelden van eerlijke handel zien, of eigenlijk laat ze het ons ruiken, proeven en ervaren. Bijvoorbeeld verschillende soorten kaneel en peper. De “supermarkt kaneel” en echte kaneel die veel meer kwaliteit heeft. Het verschil ruik je direct, hiervoor hoef je geen verstand van kruiden of eten te hebben. Als je specerijen van een betere kwaliteit koopt heb je minder nodig omdat het geconcentreerder is, het geeft veel meer geur en smaak af. Hierdoor is goedkoop uiteindelijk duurkoop. Je het meer nodig om het gewenste effect te krijgen. Lizet wil hiermee laten zien dat koken een keuze maken is. Zelf ben je verantwoordelijk voor de keuze die je  maakt. Iedere keer weer.

FairDelicious4

FairDelicious5

FairDelicious8

Arrabia

Na de presentaties kwam een trekschuit ons ophalen bij de brug. Op de schuit stond een heerlijke lunch klaar die Nadia en Merijn (je kent ze vast van 24 Kitchen en hun Arrabia kookboeken) voor ons hadden bereid. Nadia en Merijn reizen de hele wereld over en kijken naar de wereld door eten. Ze komen in (Arabische) landen waar veel politieke kwesties spelen, met eten willen Nadia en Merijn mensen bij elkaar brengen. Iedereen moet eten en iedereen houdt van eten. Ook in landen waar politieke onrust heerst.

Nadia en Merijn schrijven persoonlijke (kook)boeken met verhalen waarin de oorsprong van de recepten en ingrediënten wordt beschreven. De landen bezoeken ze zelf zodat ze het eten ruiken, proeven en zien. Aan de recepten geven zij een eigen twist die de lokale bevolking soms ook verrast. En ook leuk: de meiden komen ‘in het echt’ net zo leuk over als op de televisie.

Onze lunch was een heerlijke zoete aardappelsoep met karwij, tuinbonen en geitenkaas. Daarna werd ons bordje volgeschept met humus, labne en meerdere andere dingen waarvan ik de naam niet weet. Het is niet iets dat ik zelf snel zou koken, maar het is zo lekker. Misschien moet ik toch eens een boek van deze meiden zien te bemachtigen.

FairDelicious11

FairDelicious12

FairDelicious15

Tony’s chocoladefabriek

De trekschuit zette ons af bij de Westergasfabriek. We werden in twee groepen gedeeld, mijn groep ging eerst naar Tony Chocolonely. Tony’s staat voor hele lekkere en eerlijke chocolade. De missie van Tony’s : op naar 100% slaafvrije chocolade. Tony’s is in 2006 opgericht door Teun van de Keuken naar aanleiding van het programma de Keuringsdienst van Waarde. In het programma is de slavernij in de chocolade industrie aan de kaak gesteld. Het bleek dat de grote chocoladegiganten niet van plan waren actie te ondernemen. Teun besloot het heft in eigen hand te nemen en zelf slaafvrije chocolade te produceren.

En de slaafvrije chocolade van Tony’s is een succes, en erg lekker. Met Teun gingen wij in gesprek over slaafvrije chocolade én we maakte onze eigen Tony’s Special Edition. Super leuk om te doen natuurlijk en ook om te zien dat we deze chocolade zelf kunnen maken in de kleine testkeuken op het kantoor van Tony’s. Ik maakte een chocoladeletter met mango, meringue, koekkruiden en walnoten.

FairDelicious20

FairDelicious16

FairDelicious19

Mister Kitchens

Na het bezoek aan Tony’s gingen we (met een volle buik) door naar Mister Kitchens.  Mister Kitchens maakt culinaire communicatie en producten voor merken die hun merk  of product culinair(der) willen positioneren. Daarnaast organiseren de Misters jaarlijks de Rollende Keukens in het Westerpark én maken ze zelf worst en Rabarberchello. Én Mr. Kitchens maakt om de maand een artikel voor Delicous.

We werden hartelijk welkom geheten met een lekker glaasje Rabarbercello. Mister Kitchen heeft onlangs voor Delicious een reis naar Palestina gemaakt om de herkomst van slaafvrije amandelen te onderzoeken. Een hele mooie, inspirerende, maar ook confronterende reis. In het novembernummer van Delicious Magazine vind je alle informatie over het avontuur van de heren én de slaafvrije amandelen.
In de keuken van Mister Kitchen ging ik samen met Pauline aan de slag met de slaafvrije amandelen. Binnenkort lees je hier meer over op mijn blog. Nadat we de gevulde speculaas hadden gemaakt sloten we de dag af met een borrel en de quiz van Mister Kitchens.

Het was een ontzettende inspirerende dag. De afwisseling tussen presentaties en ‘doen’ was precies goed. Wat me het meest aan het denken heeft gezet is wat Lizet Kruyff ons aan het einde meegaf: “Koken is keuzes maken. Iedere keer weer maak je zelf de keuze”. En zo is het, iedere keer weer heb je zelf de keuze om voor eerlijk te gaan”.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

4 Reacties

 1. astrid 11 november 2013 om 13:38

  He Brenda,

  Wat een leuke dag moet dit zijn geweest:) en hoe smaakte de Rabarcello?

 2. Nienke 11 november 2013 om 19:00

  Waarom ben ik eigenlijk geen foodblogger geworden.. Wat supergaaf dat jij dit soort avonturen beleeft!

 3. Marleen 15 november 2013 om 12:14

  Superleuk! En die Tony’s zelfgemaakte chocoladeletters, wow, dat klinkt heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *