Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

5 x koken met restjes groenten

Koken met restjes groenten

Naarmate ik meer met koken bezig ben vind ik het steeds vervelender om eten weg te moeten gooien. Daarom staat deze Friday 5 in het teken van restjes opmaken.

Restjes uit de vriezer

Bewaarde ik twee jaar geleden bijna geen restjes van maaltijden, inmiddels vult mijn vriezer zich gestaag.  Ik heb niet graag te weinig en daarom kook ik meestal te veel. Het komt ook voor dat ik expres voor meer personen kook zodat ik iets over houd voor een andere keer. Ik vind het prettig om een maaltje achter de hand te hebben, maar ik vind het zonde om eten weg te gooien.

Om ervoor te zorgen dat  we niets weggooien vries ik de meeste restjes van maaltijden in. Om de vriezer te legen plan ik wekelijks een restjes-avond. Een avond waarop onze maaltijd bestaat uit restjes uit de vriezer. Denk hierbij dus niet aan een kroketten en kaassoufflés maar aan restjes van ovenschotels en hartige taarten.
Het is ideaal om ergens een restje van achter de hand te hebben. Een restjes-avond is namelijk dé manier om gezond te eten als je niet zoveel tijd hebt om te koken. Na het ontdooien hoef je het alleen nog te verwarmen in een pannetje, oven of magnetron (al ben ik van dat laatste geen fan).

Restjes uit de koelkast

Naast restjes in de vriezer heb ik ook genoeg restjes ingrediënten die in de koelkast blijven liggen. Denk aan een halve wortel, aangebroken paprika’s, courgette, verse kruiden, komkommers, crème fraîche, geraspte kaas en soms heb je bijvoorbeeld ook een eiwit of dooier over die je niet wilt weggooien. Binnen no time kun je deze restjes omtoveren tot een lekker gerecht, bij deze geef ik je 5 tips.

5 ideale gerechten om restjes groenten in te verwerken

Omelet/frittata

Met een omelet kun je gemakkelijk restjes groenten, aardappel, kaas en eieren opmaken.
Meng eieren (je kunt ook alleen eiwit nemen als je de dooiers voor een ander recept hebt gebruikt) met een scheutje melk of water en fijngesneden groenten. Voeg eventueel ham- of kipreepjes en verse kruiden toe. Bak de omelet in een koekenpan. In het geval je een frittata maakt zet je de pan even in de oven.

Salade

Restjes groenten neem ik regelmatig mee als lunch. Ik vul restjes (gegrilde) groente aan met een slasoort, verse spinazie, gekookte pasta of couscous. Zo hoef je de restjes niet weg te gooien en heb je een snelle volwaardige lunch of maaltijd.

Hartige taart/quiche

Hartige taarten zijn ook ideaal om restjes groenten in te verwerken. Bij het maken van een hartige taart ga ik altijd uit van een basis (klik) hierbij verwerk ik meestal ook restjes groenten uit de koelkast.
Tip: Restjes hartige taart kun je ook heel goed invriezen. Ontdooi het in de koelkast en warm het op in de oven zodat het deeg weer knapperig wordt. Én restjes hartige taart kun je ook de volgende dag als lunch eten, zelfs koud is een hartige taart een traktatie.

Soep

Restjes groenten in de soep, heerlijk! Als je bijvoorbeeld broccolisoep maakt kan er prima een verloren wortel of prei bij. En als je groentesoep maakt zijn ook alle restjes welkom. Ideaal als zondagse lunch of makkelijke maaltijd.

Roerbakgerecht

Als we echt van alles over hebben dan combineer ik het meestal tot een roerbak gerecht. Restje vlees, groenten en bijvoorbeeld rijst, mihoen of aardappeltjes. Beetje kruiden erbij en voila je kunt genieten van een lekkere restjes maaltijd.

Meer tips zijn welkom, wat doe jij met restjes groenten?

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

7 Reacties

 1. Manon 17 januari 2014 om 08:39

  Dank voor de handige tips. Ik krijg elke vrijdag een bio- groentebox dus ik zit altijd met restjes.
  De wortelen gaan bij vaak in een wortelcake, die kan prima worden ingevroren en komt in de weekenden goed van pas.
  Fijn weekend, Manon

  1. Brenda Kookt 17 januari 2014 om 08:54

   Dat is wel een hele lekkere manier om restjes wortel op te maken ;)

 2. nicole 17 januari 2014 om 09:58

  Vandaag staat een hartige taart op de planning. Nog restjes in de koelkast, maar een frittata kan natuurlijk ook. Komt vlg week op de planning (dan zijn er vast wel weer restjes)

 3. Ina 17 januari 2014 om 17:03

  Bedankt voor AL je goede tips, vooral die om je restjes in te vriezen!
  Ik denk altijd dat ik het restje morgen wel zal opeten, vergeet het dan weer, en voor je het weet zit er schimmel op! Dus dat invriezen is DE oplossing!

 4. Marja 17 januari 2014 om 20:24

  Hoi Brenda, bedankt voor je tips! De fritata en de roerbak vind ik een erg goeie! Die ga ik onthouden! Wij doen met restjes groenten vaak een gevulde pastasaus maken! Daar kun je ook van alles in kwijt! En dan pas tas erbij of invriezen als ik al wat anders gepland heb. De saus maak je terwijl je toch kookt. Gaat in ene moeite!
  Een heel fijn weekend en nog veel kook – en bak plezier!
  Groetjes, Marja. ;-)

  1. Ina 17 januari 2014 om 20:29

   “tas erbij”? Sorry, maar is dat iets, of is het een tikfout?

   1. Ina 17 januari 2014 om 20:33

    Oh, ik denk dat ik het al begrijp! Dat “pas tas” had pasta moeten zijn?! ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een gevarieerd weekmenu (5 recepten) uit de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 helemaal gratis!