Wat eten we vanavond?

How to: Groentequiche en/of hartige taart

How_to_groentequiche_08
Een groentequiche of hartigetaart….. ik ben er gek op! Ik heb nog nooit een kant-en-klaar exemplaar gekocht, dus ik weet niet hoe deze smaken. De “taarten” die ikzelf (of mijn schoonmoeder) maak zijn altijd een succes!

Okè, ik moet iets toegeven.. De eerste (en ook de tweede) die ik maakte was zeker geen succes. Eerder een klein drama. Ik had een recept gevonden waarbij ik gaatjes in de bodem moest prikken, daarna de groente in de vorm gingen, en daaroverheen melk met ei gegoten moest worden (naar verhouding veel melk en weinig ei). Na 5 minuten in de oven begon de melk er al uit te stromen.. (aan de onderkant)..  Bij het tweede recept dat ik probeerde bleek de binnenkant te vochtig… inmiddels is daar een oplossing voor gevonden: een paar lepels bloem!

Zelden maak ik twee keer exact dezelfde.  Er is altijd wel iets dat ik verander of toevoeg. In een groentequiche/hartigetaart kun je oneindig variëren met groenten, vlees/vis en kruiden.
Hierdoor is er vast een combinatie mogelijk die jij ook lekker vindt!

Maak je naar aanleiding van deze “How-to-post” zelf een hartige groentetaart? Laat me weten welke combinatie van groenten, vlees/vis en kruiden je gebruikt hebt! (dit brengt mij misschien ook weer op lekkere ideeën :-))

How_to_groentequiche_05
Op internet heb ik voor “de volledigheid van deze post” opgezocht wat het verschil is tussen een quiche en hartige taart. Het komt er op neer dat een quiche een hartige taart is, maar niet iedere hartige taart is een quiche.

Een quiche is een taart met een vulling van (geklopte eieren) met bijvoorbeeld creme  fraiche. Dit is een hartige taart.
Maak je een hartige taart met groenten en een tomatensaus (ipv een ei-mengsel) dan is dit  geen quiche.

Uit bovenstaande blijkt dat de hartige groentetaart die ik in deze post maak een quiche (want er zitten eieren in) en een hartige taart is.

In deze “how-to post” laat ik zien hoe je een groentequiche/hartige taart maakt. Als je deze basis volgt kan hij niet mislukken. Ik beschrijf de stappen/fases zoals ik een hartige taart maak. Ik zeg niet dat andere manieren fout zijn, maar dit werkt voor mij het beste.

Onderaan de “how-to”geef ik je het recept van de Hartige Taart Wortel & Courgette die ik heb gemaakt.

How_to_groentequiche_09

We gaan van start. Voor het gemak heb ik de ingrediënten ingedeeld in 5 “groepen”.

1. Deeg: Ik ben van plan ooit zelf het deeg voor de hartige taart te maken (deze dag komt steeds dichtbij) maar tot die tijd gebruik ik hartige taartdeeg uit de diepvries. Bij de meeste supermarkten is dit te verkrijgen. Dit ligt bij de bladerdeeg. Voor een bakvorm met een diameter van 24 cm heb je ongeveer 7 à 8 plakjes deeg nodig.

2. Beslag: Voor de hartige taart heb je een papje/beslag nodig dat alles bij elkaar houdt. De ingrediënten hiervoor kun je zelf bepalen. Een combinatie van eieren, saus, bloem, creme fraiche (of room e.d.) kaas..
Voor het beslag gebruik ik eieren, bloem, creme fraiche (of melk, room etc.) en kaas. Voor een taart van dit formaat (diameter 24 cm) gebruik ik 4 eieren, 3 lepels bloem, een klein bakje creme fraiche. De hoeveelheid kaas die ik gebruik varieert.

3. Groenten: Je bepaald zelf welke groenten je gebruikt voor je hartige taart. Voor deze taart heb ik gekozen voor champignons, ui, courgette, wortel en paprika.
Andere aanraders: prei, broccoli, spinazie en tomaat. (ik zou deze 4 niet alemaal samen gebruiken ;-))
Tip: je kunt ook een macaroni of spagettipakket gebruiken (scheelt snijden ;-))

4. Vlees of vis: Het toevoegen van vlees of vis is niet noodzakelijk, uiteraard kun je een vegetarische hartige taart maken.
Verder kan bijna alles, zorg er wel voor dat je rauw vlees en vis bakt of gaart voor je het met de groenten mengt.
De keuze is reuze: hamblokjes (zoals ik nu heb gedaan), kip, gehakt, zalm, kabeljauw, makreel, tonijn, noten… etc.

5. De kruiden: Doormiddel van kruiden geef je extra smaak aan de hartige taart.
In de Hartige Wortel & Courgette Taart heb ik peper, zout en Italiaanse kruiden gebruikt.

Als je hebt besloten wat voor hartige taart je gaat maken, boodschappen hebt gedaan en de ingrediënten klaar staan kun je beginnen met het maken van de hartige taart.
(Voor deze stappen gebruik ik A t/m K omdat de cijfers 1 t/m 5 al in gebruik zijn..)

A. Ontdooien. Ontdooi het deeg door ze uit te leggen op het aanrecht. Vergeet niet de folie te verwijderen.

B. Vet de bakvorm in.

C. Voorverwarmen. Verwarm de oven voor op 180ºC.

D. Snijd de groenten. Omdat dit nogal veel werk kan zijn kun je een keukenmachine gebruiken.
Omdat ik hou van fijngesneden groenten in de hartige groentetaart gebruik ik meestal de Quick Chef van tupperware. Dit verdient misschien niet de schoonheidsprijs.. niet alle stukjes zijn even groot. Maar het is wel makkelijker en sneller!

How_to_groentequiche_01

E. Bak de groenten. Verwarm olie in een pan (of wok) en bak de groenten aan. Bak eerst de groenten die een langere gaartijd hebben.
Voeg in deze fase eventueel ook kruiden toe. 
 

How_to_groentequiche_02

F. Maak een beslag. Klop in een grote kom de eieren los met een garde. Voeg hier drie lepels bloem bij. Roer dit goed door. Hierna gaat de creme fraiche erbij. Meng dit ook door het beslag.
Strooi vervolgens de kruiden erbij. Roer dit ook even door.
Tot slot gaat de kaas erbij, roer dit er met een lepel door.

How_to_groentequiche_07

G. Voeg de groenten bij het beslag. Het kan zijn dat de groenten erg vochtig zijn (bij mij is dit meestal het geval). Om ervoor te zorgen dat de hartige taart niet vochtig wordt kun je het vocht er in een zeef uitdrukken. Schep niet in een keer het hele groentemengsel in de zeef, maar doe dit in beetje bij beetje. Met een lepel druk je het groentemengsel fijn zodat het vocht eruit loopt. Het uitgelekte groentemengsel kan dan bij het beslag. Roer dit even goed door.

How_to_groentequiche_03

H: Bakvorm bekleden: Bekleed de ingevette bakvorm met deeg. Zorg ervoor dat de plakjes goed aan elkaar zitten.

I: Gieten: Giet het groentebeslag in de bakvorm. Eventueel kun je extra kaas over de bovenkant strooien.

How_to_groentequiche_04

J: In de oven: Verwarm de hartige taart 45 minuten in de oven.

K: Genieten van je heerlijke hartige taart/grontequiche!

Eet smakelijk!

How_to_groentequiche_06 

Hartige Taart Wortel & Courgette

Ingrediënten:

  • 8 plakjes hartige taart deeg
  • 4 eieren
  • klein bekertje creme fraiche (dit zijn ongeveer 3 flinke eetlepels)
  • geraspte kaas
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 uien
  • paprika
  • courgette
  • 2 wortels
  • 250 gram champignons
  • 150 gram hamblokjes
  • Italiaanse kruiden
  • peper
  • zout

Bereiding:

Ontdooi het bladerdeeg (zie tips). Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in.

Pel de uien, was de courgette en paprika, borstel de champignons en schraap de wortels.
Snijd de groenten in kleine stukjes.

Verwarm olie in de wok en bak de uien aan. Voeg vervolgens de overige groenten toe. Voeg als laatste de hamblokjes hierbij.

Klop in een grote kom de eieren los. Voeg hier drie lepels bloem bij. Roer dit even door.
Hierna gaat de creme fraiche erbij. Meng dit ook door het beslag.
Strooi vervolgens de kruiden in het beslag, roer deze hier ook door.
Voeg tot slot de geraspte kaas toe, meng deze door het beslag.

 Giet overtollig vocht uit het groentemengsel (bijvoorbeeld met behulp van een zeef, zie tips). Roer het uitgelekte groentemengesel door het beslag.

Bekleed de bakvorm met het deeg. Zorg ervoor dat de rand hoog genoeg is en druk de plakjes goed aan elkaar.
Giet het groentebeslag in de bakvorm. Als de deegrand te hoog is kun je dit een beetje naar binnen rollen/vouwen zodat na het bakken een krokante rand ontstaat. Strooi een beetje geraspte kaas over de taart.

Bak de taart in 45 min gaar op 180ºC.

Van deze groentequiche kunnen 4 personen eten (dit is dan een complete maaltijd)
Lekker met een salade.

Tips:

  • Ontooi het deeg door de plakjes uit te spreiden over het aanrecht. Haal de folie hierbij ook van de plakjes af.
  • Sommige groenten geven veel vocht af. Als er veel vocht in je groentemengsel zit kun je dit afgieten. Ook is het effectief om hier een zeef bij te gebruiken. Schep 2 flinke lepels groentemengsel in de zeef, druk met de bolle kant van een grote lepel het vocht eruit. Voeg de vochtarme groente bij het beslag. Doe dit tot de wok met het groentemengsel leeg is.
  • Als je geen zin (of tijd) hebt om veel groente te snijden kun je ook voorgesneden groenten nemen zoals een macaroni of spagettipakket.
  • Voor 2 personen kun je een kleinere bakvorm nemen. Ook kun je twee stukken taart nadat deze zijn afgekoeld invriezen. Handig voor als je een keer makkelijk wilt..

 ———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

48 Comments

  1. manon 28 maart 2015 at 09:32

    Hallo,
    ik heb al 2 keer dit recept gebruikt, erg lekker.
    het probleem is alleen dat het bladerdeeg op de bodem niet gaar wordt. Heb je misschien nog tips of advies om dit te verhelpen?
    gr manon

    Reply
  2. Tanja 27 december 2015 at 19:31

    Ik ben heel blij met dit recept van groenten quiche of hartige taart! Ik at het wel eens bij mijn zus, ham/prei taart en die was zalig! Maar ik maakte het nog nooit zelf. Zuslief kook: een beetje van dit en een beetje van dat, ik had nooit een duidelijk recept :-( Nu wel dus, van jou :-) Morgen laat ik het hartige bladerdeeg halen en ga ik hem volgens jou stap voor stap plan maken. Ik heb nog toevallig nog courgette, paprika, champignons,uien over van de kerst. ;-) En de ham en kookroom heb ik ook in huis. Wel bak ik wat in stukken gesneden plaatjes ontbijtspek als eerste en word hij zonder de wortelen. Deze vervang ik door tomaten. Ik verheug me er nu al op en laat wel weten hoe hij werd :-)

    Reply
    1. Brenda Kookt 28 december 2015 at 12:47

      Wat leuk om te horen Tanja, succes en eet smakelijk! En ik hoor graag of het in de smaak is gevallen :)

      Reply
  3. Marije Westenberg 24 januari 2016 at 13:11

    Hoi Brenda, wat een heerlijk recept. Ik heb er meer groente ingedaan en flink wat knoflook en een prei bij gedaan. En vegetarische spekjes van de aldi erdoor, want we eten geen dieren. Smaakte voortreffelijk! Ook onze kinderen hebben er heel goed van gegeten. Deze ga ik vaker maken!
    Dank je wel
    Groetjes Marije

    Reply
  4. Christine 7 maart 2016 at 20:54

    Van het weekend gemaakt, was heerlijk en dat vonden de gasten ook! :)

    Reply
  5. Lia 9 april 2016 at 08:31

    Hallo Brenda, gisteren een quiche ( weet eindelijk het verschil ;-) ) gemaakt op de manier zoals jij het beschreven hebt. GEweldig !
    In één keer goed .
    Ingrediënten :
    Prei, sjalotjes, knoflook , Shi- take, spekkies en een puntpaprika. Heerlijk !

    Dank voor dit recept,
    Lia

    Reply
  6. Cunera Berendsen 28 april 2016 at 20:16

    Hallo Brenda, Ik vind het een fijne en gedetailleerde beschrijving van de quiche.

    Met vriendelijke groeten,
    Cunera Berendsen

    Reply
    1. Brenda Kookt 1 mei 2016 at 19:18

      Wat goed om te horen Cunera. Ik hoop dat je van de quiche hebt genoten.

      Reply
  7. Lea 22 mei 2016 at 19:49

    Hoi Brenda, een aantal jaren geleden vroeg iemand mij of ik voor een paar mensen iets kon koken wat 1) 14e eeuws was 2) te maken in de winter (dus weinig verse groenten) 3) iemand at veganistisch.
    Ik ben niet de meest verfijnde kok, maar ik hou van knutselen in de keuken, dus ik ging de uitdaging aan :-)
    Het werd een hartige taart, gemaakt met een verzonnen deeg op basis van bloem, olijfolie en water en een klein beetje zout.
    De vulling was voornamelijk boerenkool, waarschijnlijk ook nog ui en misschien nog pastinaak of wat prei. (dat weet ik niet helemaal precies meer). Er zaten zeker weten walnoten in. Ik weet dat ik beslag heb gemaakt van amandelmelk (bruine of witte amandelpasta uit de natuurvoedingszaak aangemaakt met water – om me het malen, weken en uit laten lekken van amandelen te besparen). Ik heb gekruid met Powder fort (kaneel, gember, peper, kruidnagel en misschien wat galanga). Misschien heb ik er ook nog mosterd doorgedaan, hoewel ik me afvraag of dat kan combineren met de Powder fort. En wat zout.
    Het klinkt totaal bizar, maar het werkte goed.
    Mensen vroegen om het recept.

    Wat ik ook graag mee varieer in taarten (niet alles tegelijkertijd):
    verschillende soorten kaas (bv brie, geitenkaas, roomkaas), verschillende soorten noten (walnoot, pistache, cashew, pijnboompitten), rozijnen, verschillende groenten (spinazie, ui, prei, paprika, broccoli, wortel, pastinaak, tomaten, restjes groente die ik nog in de koelkast heb staan, champignons, andere paddestoelen) en soms zelfs vlees (uitgebakken spekjes, ham, gehakt, ontbijtspek, salami/cervelaat) – vis lust ik niet, dat doe ik er nooit in.
    Je kunt bijna alles in hartige taarten/quiches stoppen en dan is het lekker!

    Veel plezier met het verder koken, bakken en schrijven!
    Groetjes Lea

    Reply
    1. toopmeerwijk 18 oktober 2017 at 19:29

      Hallo Brenda, vandaag oogst lunch gehad met de moestuiners, en de hartige taart gemaakt van de wortel courgette. Erg goed verwelkomt ,leuk recept .Bedankt, vriendelijke groet v toopmeerwijk

      Reply
  8. Monique 30 maart 2018 at 11:04

    Hoi. Ga dit zeker maken voor de paasbrunch.
    Prima uitleg.
    Grt. Monique

    Reply
  9. Brenda 3 maart 2019 at 20:21

    Hoi Brenda,

    Mijn man kan niet tegen kaas, maar heb jij een alternatief, want dat maakt vaak wel de korst en smaak?

    Groetjes brenda

    Reply
    1. Brenda Kookt 5 maart 2019 at 10:05

      Bij een hartige taart zou ik de kaas in dat geval weglaten.

      Reply
  10. Susanne 10 oktober 2019 at 08:43

    Hoi Brenda,

    Dit is echt een succesrecept thuis waar geregeld naar gevraagd wordt. Ik voeg er nog uitgebakken spekjes door . Dat is zo fijn aan dit recept dat je kan variëren. Verder haal ik veel recepten van je site. Echt top?

    Reply
    1. Brenda Kookt 11 oktober 2019 at 07:14

      Wat super leuk om te horen Susanne, in ons gezin blijft dit ook een topper. Zelfs de kids smullen er van.

      Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: