Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Griekse Olijfoliefabriek | De boer op #3

Olijfoliefabriek Zakynthos 10

Vandaag een internationale versie van ‘Brenda gaat de boer op..’. Tijdens mijn vakantie op Zakynthos bracht ik namelijk een bezoekje aan een olijfoliefabriek.

Toen ik hoorde dat er vlakbij ons appartementencomplex een olijfoliefabriek was die je kon bezoeken twijfelde ik geen moment. Hier moesten we even langs! Op de eerste dag dat we een huurauto in ons bezit hadden deden we dit meteen. Ik vond het heel erg leuk (én interessant!) om eens te horen hoe olijfolie wordt gemaakt/geperst en daarbij was het natuurlijk ook niet verkeerd om tussendoor stukjes brood met verschillende olijfolie te proeven. In de post neem ik je mee en vertel ik je alles over verschillende soorten olijven en hoe ze geperst worden.

Olijfoliefabriek Zakynthos 06

Soorten olijven

De olijvenbranche is een echte traditie op Zakynthos, iedere familie beschikt over zijn eigen land met olijfbomen. In totaal staan er op het (redelijk kleine) eiland meer dan 2 miljoen olijfbomen. Bijna alle olijven die op Zakynthos geoogst worden, worden gebruikt voor het maken van olijfolie, daarom vind je op het eiland ook meerdere olijfoliefabriekjes.

Het is trouwens niet zo dat er verschillende soorten olijven en olijfbomen zijn, er is maar één soort olijf en deze olijven groeien allemaal aan dezelfde boom. Wel is het je waarschijnlijk opgevallen dat er verschillende kleuren olijven zijn, van groen tot bruin en zelfs zwart. Dit komt doordat een olijf van kleur veranderd naarmate hij ouder wordt. Een olijf is in september groen, naarmate de maanden verstrijken worden ze steeds donkerder tot er in maart zwarte olijven aan de bomen hangen.

Olijfoliefabriek Zakynthos 01

De kleine olijfboom op de foto hieronder  is 10 jaar oud, de grote stronk is ongeveer 2000 jaar oud (een van de oudste bomen op het eiland). Ter indicatie: als je met je armen om de boom kunt is een boom ongeveer 100 jaar oud.

Oogsten

Toen wij begin juni op het Griekse eiland Zakynthos waren, waren de olijven nog klein en groen. De groene bolletjes aan de bomen lijken nog niet op de olijven zoals wij deze kennen. In september zijn de groene olijven volgroeid, en klaar om geoogst te worden. De oogst duurt tot januari, dan zijn de olijven donker bruin.

In de maanden september tot en met januari staat het leven op Zakynthos in het teken van het oogsten van de olijven. Ik had de illusie dat olijven met de hand worden geplukt, maar daar is een handigere manier voor. De olijven worden geoogst door met grote harken in de takken van de olijfbomen te slaan. Hierdoor vallen de olijven op de grond in netten die daar speciaal voor zijn neergelegd. De netten vangen de olijven op waarna ze in zakken naar de olijfoliepersfabriek gaan.

Olijfoliefabriek Zakynthos 07

Olijfoliefabriek Zakynthos 09

Bron foto

Olijfoliefabriek Zakynthos 11

Olijfolie persen

De olijfoliefabriek die we bezochten is de grootste van het eiland en is gemoderniseerd, de olijfolie wordt hier machinaal geproduceerd. In andere olijfoliefabriekjes op Zakynthos wordt de olijfolie nog niet machinaal geproduceerd. Persoonlijk had ik liever een klein, niet gemechaniseerd fabriekje bezocht, maar dat was helaas niet mogelijk. Gelukkig staan buiten de grote fabriek oude machines opgesteld zodat we toch een beetje kunnen zien hoe het vroeger (en zonder machines) ging.

Voordat de olijven worden geperst worden de bladeren tussen de olijven uitgezogen en worden de olijven goed gewassen. Daarna worden de olijven vermalen tot pulp, de pitten laten ze er bij zitten want ook hier komt olie vanaf.
Vroeger werden de olijven gemalen met grote stenen die over de olijven rolden, in de gemoderniseerde fabriek waar ik was gebruiken ze hier tegenwoordig dus machines voor.
Als de olijven zijn vermalen tot pulp wordt het in een centrifuge geplaatst. Hier stroomt koud langs de pulp waardoor de olie vrij komt. Op Zakynthos wordt alleen extra vergine olijfolie geproduceerd. Dit is olijfolie van de eerste persing, hiervoor wordt koud water gebruikt (om het proces te versnellen wordt soms water tot 4oºC gebruikt). Als het water warmer dan 40ºC is, dan is het geen extra vergine olijfolie meer dat geproduceerd wordt. Na het centrifugeren wordt de olijfolie gewogen en wordt het nog een keer gecentrifugeerd zodat alleen de beste olijfolie over blijft.

Olijfoliefabriek Zakynthos 08

Olijfoliefabriek Zakynthos 04

Soorten olijfolie

De opbrengt olie uit de olijven kan variëren, maar voor 1 liter olijfolie zijn ongeveer 5 tot 6 kilo olijven nodig. Na de productie wordt olijfolie in grote silo’s bewaard tot het gebotteld wordt. Maximaal wordt de olie een jaar bewaard, tot de nieuwe olijven geoogst worden. De boeren krijgen geen vaste prijs voor de olijfolie omdat de waarde (net als bij goud) per dag verschillend is. Voor de boer is het dus belangrijk dat hij zijn olie op een gunstige dag verkoopt.

De olijfolie is van iedere druif hetzelfde, of hij groen is of zwart. Volgens de fabriek waar wij waren maakt het niet uit welke olijf er geperst wordt, de olie is hetzelfde. Echter heb ik later in de week ook olijfboeren gesproken die zeggen dat de groene olijven de beste olie geven. Het zal een kwestie van smaak zijn.

Een stukje brood en een beetje olijfolie van Zakynthos, meer heb ik niet nodig om mezelf te trakteren op een lekker hapje..

Olijfoliefabriek Zakynthos 03

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

21 Reacties

 1. nicole 4 juli 2014 om 12:06

  Wat leuk om te lezen hoe het hele proces gaat van olijf tot olie

 2. astrid 5 juli 2014 om 18:20

  Leuke ervaring en goede tip.
  Brenda, ik ga eens kijken of ik iets dergelijks in Kroatië kan vinden.

  1. Brenda Kookt 7 juli 2014 om 17:42

   Ja, leuk Astrid! In Kroatië hebben ze vast ook iets leuks om te bezoeken.
   Joke kwam ik hier bij de fabriek ook tegen, super toevallig!
   Ik zie je niet meer deze week, fijne vakantie!

 3. Frank Maas 1 augustus 2014 om 15:05

  Wij zijn afgelopen week op Zakynthos geweest en hebben de olijffabriek ook bezocht. Rondleiding gekregen met een prachtige uitleg over de persing van 1850 tot nu. Erg interessant, leuk en lekker!
  Bezoek is zeker de moeite waard!

  1. Brenda Kookt 3 augustus 2014 om 11:27

   Wat leuk om te horen Frank. Heb je ook een blikje olijfolie meegenomen?

   1. Frank 4 augustus 2014 om 08:09

    En olijven en zeep. In Nederland (Goes) zit importeur van deze olijffabriek.
    De moeder van onze gids heeft huisjes in Agios Sosis. Wie weet verschijnen deze ook op onze site. Mocht je naar Griekenland willen reizen; kijk eens op http://www.mijngriekenland.nl. Natuurlijk mag je ons ook liken op facebook mijngriekenland.nl

    1. Janneke van Boven 19 juni 2015 om 22:44

     Weet iemand de site of het adres van deze importeur in Goes? Ik zou graag wat olijfolie bij deze importeur bestellen.

     1. Brenda Kookt 22 juni 2015 om 07:08

      Hoi Janneke, ik kan je hier niet bij helpen. De olijfoliefabriek die ik bezocht bevond zich op Zakynthos

     2. Brenda Kookt 23 juni 2015 om 08:45

      Bedankt voor je reactie Frank

 4. Yoland van der Peijl 6 augustus 2014 om 15:52

  Wat een superleuk stukje heb je geschreven Brenda!
  Mijn nicht (die 25 jaar op Zakynthos woonde) en ik importeren inderdaad deze heeerlijke olijfolie!
  Misschien leuk om een link naar je blog te zetten?
  Onze website gaat eind vd week online…

  Groetjes Yoland van der Peijl

 5. Nol Wernink 5 februari 2016 om 18:28

  Weet je ook de naam en adres van de importeur te Goes.

 6. Nol Wernink 7 februari 2016 om 13:39

  Weet je ook de naam en het adres van de importeur van deze olijfoie te Goes.

  Alvast bedankt.

  Nol Wernink

  1. w. sinke 19 mei 2016 om 15:58

   nieuwe site met die specifieke olie:
   hetolijflab.nl

 7. marcel 23 oktober 2016 om 19:34

  Hallo, kan je me vertellen waar de Griekse olijfolie in Nederland te koop is. zij hebben het wel verteld maar ik weet het niet meer.

  Alvast bedankt.
  groet
  Marcel snippe

  1. Wiebeke 26 oktober 2016 om 08:33

   Dag Marcel!
   Hetolijflab.nl
   Verkoopt alle Griekse olijfolie van Aristeon!
   Smakelijke dag!

 8. Mohammad Dawoud Achakzai 3 december 2017 om 14:11

  Geachte heer/mevrouw
  Verkoop jullie groothandel olijfolie? als antwoord ja is ,zal ik nog vragen voor stellen .Ik koop olijfolie en Exporteren naar buitenland .
  Met vriendelijk groeten >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *