Ga naar de inhoud

Eetdagboekje Dam tot Damloop

Eetdagboekje hardlopen 04

Zoals je misschien weet probeer ik regelmatig hard te lopen. Soms gaat het goed, en soms gaat het minder goed. Om ervoor te zorgen dat ik gemotiveerd blijf probeer ik me zo nu en dan in te schrijven voor een hardloopwedstrijd, zoals de dam tot damloop. Ik ben totaal niet snel, maar hierdoor zorg ik er wel voor dat ik blijf trainen. En stiekem vind ik het hardlopen ook echt leuk, het geeft toch een kick als ik goed weer over de finish ben gekomen.

Als ik een wedstrijd loop is mijn voorbereiding qua eten zo ongeveer altijd hetzelfde en het leek me leuk jullie dat eens te laten zien. Afgelopen weekend liep ik de dam tot dam en hield ik een eetdagboekje bij.

Disclaimer: Ik ben geen voedingsdeskundige, ik eet wat ik zelf nodig denk te hebben en wat ik lekker vind. Wat een lichaam nodig heeft kan per persoon verschillen.

Eetdagboekje hardlopen 01

Voorbereiding

  • Een week voor de wedstrijd, zoals de dam tot damloop, drink ik geen alcohol.
  • Als voorbereiding zorg ik er voor dat ik de dagen voor de wedstrijd extra water drink zodat mijn lichaam goed gehydrateerd is. Ik moet zeggen dat dit niet mijn sterkste punt is, maar ik doe mijn best.
  • In de vriezer lagen nog twee zakjes met bietensmoothie. Deze heb ik expres bewaard voor afgelopen week. Ik heb ergens gelezen dat het goed is om bietensap te drinken voordat je een lange duurloop gaat doen, bietensap bevordert de uithoudingsvermogen. Daarom dacht ik dat een bietensmoothie vast ook goed zal zijn 😉
  • De avond voor een wedstrijd eet ik een flink bord pasta. Zo krijg ik veel koolhydraten binnen en hoop ik dat mijn lichaam er de volgende dag tegenaan kan.

Eetdagboekje hardlopen 02

Raceday

Op raceday ziet mijn voorbereiding er als volgt uit (als de wedstrijd ‘s ochtends plaatsvindt):

  • Ik ontbijt met twee broodjes pindakaas
  • Daarna eet ik nog een broodje pindakaas onderweg
  • 45 – 30 minuten voor de start eet ik een banaan
  • Vlak voor de start neem ik een dextro

Tijdens de race drink ik soms water, en soms niet. Dit is afhankelijk van het weer en hoe ik me onderweg voel. Ook neem ik tussendoor soms een stukje fruit of een dextro.

Eetdagboekje hardlopen 03

Na de wedstrijd

  • Na de race krijg je meestal sportdrank en iets hartigs aangeboden. Na de dam tot damloop kregen we een flesje AA drink lemon. Voor de suikers en hydratatie is het goed om dit op te drinken, maar in dit geval heb ik dan niet gedaan. Ik vond het echt niet lekker, te zoet. Wel heb ik de Sultanakoekjes met kokos opgegeten. Een aanrader dit was echt super lekker, hartig en zoet.
  • Na de race probeer ik veel water te drinken. Niet in één keer heel veel, maar ieder half uur en later ieder uur een glas om het te kort aan vocht aan te vullen.
  • In de trein terug naar huis at ik een Mars-reep die ik bij me had.
  • Thuis kreeg ik (2,5  uur na de race) ontzettende honger/trek. Daarom warmde een restje stamppot op dat ik at met krentjes.

Hierna eet en drink ik weer ‘normaal’ en houd ik geen rekening met de race.

Ik ben benieuwd, loop je ook hard? Waar houd jij rekening mee op het gebied van je voeding?

P.s. Ik kan me voorstellen dat je nu ook wilt weten hoe de race is gegaan 😉 Ik liep de dam tot dam voor de 3e keer en vond hem desondanks erg zwaar. Het was warmer dan ik had verwacht, en het was een strijd met mezelf. Tot de 11 km ging het vrij goed en liep ik helemaal op schema, maar hierna was ik gesloopt. Ik heb even gewandeld en daarna weer doorgezet maar ik ging een stuk minder snel. Mijn tijd was hierdoor ook minder snel dan ik had gehoopt, namelijk 1.38.37. Toch ben ik best trots dat ik hem wel weer heb gelopen. Volgend jaar hoop ik mijn PR te verpulveren 😉

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op