Review: Donna Hay – Nieuwe Klassiekers

Donna Hay Nieuwe Klassiekers 01

Mag ik jullie voorstellen aan mijn nieuwe favoriete kookboek: ‘Nieuwe Klassiekers’ van Donna Hay.

Dit is het nieuwste kookboek van Donna Hay waarin zij de klassiekers (meer dan 300 recepten) uit donna hay magazine heeft verzameld. Klassieke recepten voor de moderne kok, de moderne kookbijbel.

Ik kan je zeggen het boek is mega. Mega leuk, mega groot, mega dik en mega lekker. Ik heb nog niet uit het boek kunnen koken, maar toch wilde ik hem alvast noemen op het blog. Stel je voor dat je volgende week jarig bent en nog opzoek bent naar een mooi culi cadeau? Dan komt dit artikel ontzettend goed van pas.

Nog niet eerder heb ik zoveel foto’s laten zien in een review van een kookboek. Maar iedere keer als ik een pagina zag dacht ik: deze pagina is mooi voor op de foto! Oh en deze ook, en die ook. Dus lees en kijk mee met dit voorproefje van een prachtig kookboek.

Donna Hay Nieuwe Klassiekers 05

Donna Hay Nieuwe Klassiekers 04

De buitenkant van Nieuwe Klassiekers ziet er clean en misschien een beetje saai uit. Maar de binnenkant is een en al kleur, de gerechten spatten van de pagina’s. Het is een super mooi gestyled boek, zoals we van Donna gewend zijn. Wel vind ik het sfeervoller dan bijvoorbeeld het boek Fast, Fresh and Simple. Dit boek is warmer en gezelliger als je het mij vraagt. Iedere pagina ziet er anders uit en de gerechten zijn de sterren van het boek.

Het kookboek bestaat uit twee delen, namelijk hartige en zoete gerechten welke zijn ingedeeld in 18 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn ingedeeld op ingrediënt of type gerecht. Zo vind je in het hartige deel een hoofdstuk over ‘soep’, ‘pasta, noedels + rijst’, ‘kip + eend’, ‘lamsvlees’, ‘pasteien en hartige taarten’ en in het zoete hoofdstuk ‘koekjes + plaatkoek’, ‘klein gebak’, ‘taarten’ en ‘desserts’.

Achterin het boek vind je een verklarende woordenlijst waar ingrediënten die niet overal verkrijgbaar zijn worden uitgelegd. Ook vind je hier een lijst met internationale maten en omrekentabellen en een overzicht van keukengerei. Handig! Het boek wordt afgesloten met een uitgebreid register waar je de recepten niet alleen op alfabetische volgorde terugvindt, maar ook op ingrediënt en op thema.

Donna Hay Nieuwe Klassiekers 07

Donna Hay Nieuwe Klassiekers 06

Bij klassiekers denk je misschien ook snel aan ingewikkeld, maar dat is dit kookboek niet. Zoals we van Donna Hay gewend zijn is dit boek eenvoudig, duidelijk en makkelijk. De moeilijkere dingen worden stap voor stap uitgelegd.

Aan de hoofdstukindeling kun je al zien dat het een zeer gevarieerd kookboek is. Noem het op, en het staat er in. O.a. Sushi, Franse uiensoep, soufflé (die ik zeker uit dit boek ga maken), taco’s, verschillende chutney’s, pastagerechten, tempurahapjes,  pavlova’s, brownies, pudding… ik kan zo nog heel lang doorgaan. Het staat er allemaal in.

In ieder hoofdstuk vind je een basisrecept, bijvoorbeeld voor het maken van een quiche of paella met daarbij stap voor stap foto’s. Ook vind je meerdere variaties op de gerechten zodat je het op meerdere manieren kunt eten.

De gerechten zijn een mix tussen echte klassiekers en klassiekers met een moderne twist. In het voorwoord schrijft Donna: “Ik hoop dat dit onmisbare boek je inspireert tot het creëren van een hele nieuwe reeks toekomstige klassiekers”. Op naar nog veel meer klassiekers dus.

Donna Hay Nieuwe Klassiekers 10

Donna Hay Nieuwe Klassiekers 11

Pluspunten

 •  dit is geen modekookboek maar een boek dat altijd van pas komt, ook over 5 jaar
 • de recepten zijn ontzettend gevarieerd
 • prachtige fotografie, het water loopt je in de mond

Minpunten

 • het boek is erg groot, je neemt het niet zo snel in je tas ergens mee naartoe
 • het boek kost € 45,- wat voor een kookboek best prijzig is, dit kan een minpunt zijn. Echter is het een dubbeldik boek en wat mij betreft zeker de prijs waard.

Ben je opzoek naar een heerlijk compleet kookboek als cadeau voor jezelf of om weg te geven dan raad ik je Nieuwe Klassiekers zeker aan. Dit boek bevat recepten voor als je uit wilt pakken tijdens een etentje, maar ook als je na een dag werken voor jezelf of voor je gezin kookt. Je pakt dit boek er bij om lekker door te bladeren, foodplaatjes te kijken én om heerlijk uit te koken.

Nieuwe Klassiekers | Donna Hay | Van Dishoeck | verkrijgbaar voor € 45,00

Bestel dit boek hier bij bol


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
8 comments
 1. Deze staat zeker ook op mijn verlanglijstje! Ik heb net het nieuwe boek van Nigella Lawson gekregen van mijn man, nl. Keuken. Dat is ook zo’n dubbeldekker! Hij is enorm diken met veel reepten die goed te doen zijn. Net als die van Donna. Ik volg Donna op dit moment weer op tv. Ik heb deze serie al 4x gezien denk ik, maar het blijft leuk om naar hasr te kijken hoe rap ze alles doet en uitlegt waarom ze het zo doet. Ik vermoed dat dat in haar nieuwe boek ook zo is. Ikheb nog geen boek van hasr, maar deze trekt me wel heelerg aan. Ik had er al over gelezen en vanaf dat moment staat hij op mijn verlanglijstje!
  Leuk dat ik nu vast een voorproefje gezien heb! Bedankt Brenda.
  Een heel fijn weekend en tot de volgende keer!
  Liefs, Marja. :-)

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk