Patatas Bravas
Hi! Vandaag trappen we een nieuwe week af, en dit is een extra leuke week op BrendaKookt.nl. Het is namelijk tapasweek! De hele week staat in het teken van tapas en dus deel ik dagelijks overheerlijke tapasrecepten met je. We trappen af met een gerecht dat typisch een Spaanse tapas is: Patatas Bravas! Als jePatatas Bravas
Bewaren
Hi! Vandaag trappen we een nieuwe week af, en dit is een extra leuke week op BrendaKookt.nl. Het is namelijk tapasweek! De hele week staat in het teken van tapas en dus deel ik dagelijks overheerlijke tapasrecepten met je. We trappen af met een gerecht dat typisch een Spaanse tapas is: Patatas Bravas!
Als je eens tapas hebt gegeten bij een tapasrestaurant dan stonden de patatas bravas vast ook op de kaart. Het is een klassiek Spaans tapasgerecht. Traditionele Patatas bravas zijn gefrituurde aardappeltjes in een pittige tomatensaus. Mijn recept voor patatas bravas is net iets anders.
In plaats van te frituren bakte ik de aardappeltjes in de oven en de hete tomatensaus heb ik achterwege gelaten. Gerookte paprikapoeder en chilivlokken geven bij mijn versie de pit aan de aardappeltjes. En ja, ik schil de aardappelen niet.
De aardappeltjes zijn super lekker. En extra lekker als je de aardappeltjes serveert met een beetje aioli.
Als onderdeel van een tapasmaaltijd is dit recept voldoende voor 6-8 personen. Als je de patatas bravas serveert als bijgerecht is deze hoeveelheid voldoende voor 4-5 personen. Want ja, deze aardappeltjes zijn niet alleen lekker als tapas, ik kan in mijn eentje een hele schaal op als het moet (als het mag)…
Patatas Bravas
Bereidingstijd: 15 minuten en 30 minuten oventijd
Ingrediënten (voor 6-8 personen, tapas gerechtje)
- 800 gram aardappelen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder (de spaanse)
- 2 teentjes knoflook
- zout
- chilivlokken
- 2 theelepels verse (of gedroogde) rozemarijn
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Boen de aardappelen onder de kraan schoon. Snijd de aardapelen in parten door ze over de lengte te halveren en de aardappelhelften weer in de lengte door te snijden.
Meng in een kommetje de olijfolie met uitgeperste knoflook, paprikapoeder, zout, chilivlokken en rozemarijn.
Giet de olie over de aardappelpartjes en meng dit goed door (dit gaat het beste met de handen)
Verdeel de patatas bravas over de bakplaat en bak ze 25-30 minuten in de oven tot ze gaar en mooi bruin zijn.
Serveer de patatas bravas met een goede mayonaise of aioli.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.