Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Kitchentools #3 | Basis baktools

Kitchentools 3 small

Een nieuwe aflevering van de Kitchentools! Deze week staan de basistools voor het bakken centraal, de baktools. Dit zijn tools die iedere thuisbakker in huis moet hebben, ze komen bij bijna ieder baksel van pas.

Vind je het leuk om zo nu en dan te bakken en ligt een van deze tools nog niet in jouw keukenkastje? Dan is het bij deze een mooie tip voor de feestdagen ;)

Mis je een kitchentool in dit lijstje? Of denk je ook dat dit zo compleet is?

Kitchentools 03 txt

1. Bakvormen

Als je gaat bakken is het handig om een paar basisbakvormen bij de hand te hebben. Met een cakevorm, ronde springvorm en mufinvorm kom je een heel eind. Bijna alle baksels kun je in deze vormen bakken.
Bakvormen als deze zijn bij veel winkels verkrijgbaar, zoals Blokker, Xenos, Action en zelfs bij sommige supermarkten

2.Beslagkom

Bij het bakken moeten ingrediënten vaak geroerd of gemixt worden. Een beslagkom komt in dat geval van pas. Beslagkommen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De gemiddelde maat is meestal voldoende. Als je een complexer recept bakt waarbij je verschillende mengsels maakt is het handig om meerdere beslagkommen te hebben.
De Margrethe beslagkommen van Rosti mepal zijn mijn favoriet. Ze zijn stevig, hebben een handige schenktuit en zijn voor zien van antislib aan de onderkant waardoor ze goed blijven staan. De Margrethe kommen zijn nu ook uitgevoerd met deksel zodat je ze af kunt sluiten. Dit komt van pas als je iets laat rusten, koelen of opstijven.

3. Spatel

Om het beslag goed uit de beslagkom te krijgen kun je niet zonder zo’n mooie rubberen spatel. Daarmee krijg je het beslag tot het laatste restje uit de kom. De spatel kun je ook gebruiken voor het egaliseren van je beslag.
Persoonlijk ben ik altijd op zoek naar een spatel met de juiste elasticiteit. Niet te hard en niet te zacht.
Deze spatel (mijn favoriet) is van Chef’n

4.Keukenweegschaal

Bakken is net scheikunde, een beetje bloem te veel of te weinig kan je baksel doen slagen of mislukken. Daarom is een keukenweegschaal essentieel om je ingrediënten af te wegen. Een keukenweegschaal hoeft niet veel te kosten, bij de Action, Xenos en Blokker zijn deze ook verkrijgbaar.
Mijn keukenweegschaal is van Soehnle (o.a. verkrijgbaar bij Blokker)

5. Bakpapier

Wat mij betreft onmisbaar in de keuken: bakpapier! Hiermee komen de baksels gemakkelijker los uit het bakblik. Ook kun je van een stuk bakpapier een trechtertje of spuitzakje vouwen en het gebruiken als ondergrond bij het decoreren van cake of taart.
Bakpapier is verkrijgbaar bij de supermarkt

6. Handmixer

Vaak kun je beslag (met een beetje geduld) mengen met een garde of zelfs een houten lepel. Maar ik ben fan van de mixer. Dit bespaart je veel tijd tijdens het bakken.
Mixer is van Philiips (model: HR 1561)

7. Maatkan

Net als een keukenweegschaal is een maatkan onmisbaar bij het bepalen van hoeveelheden tijdens het bakken. Er zijn maatkannen waar je alleen de milliliters kunt afmeten, maar ook waar cups op vermeld staan. Dit komt van pas wanneer je Amerikaanse recepten kookt.
Maatkan is van Wilton

8. Bakkwastje

Voor het invetten van bakvormen, maar ook voor het bestrijken van cake, taart en deeg met ei is een bakkwastje ideaal. Het valt me op hoe vaak ik dit kwastje er toch even snel bij pak.
Bakkwastje van Rosti Mepal

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

7 Reacties

 1. Linda Delichef 13 november 2014 om 08:00

  Goed lijstje met basisbenodigdheden! Die beslagkommen klinken erg prettig. Toch iets voor op m’n verlanglijstje gevonden dus :D

 2. philippine 13 november 2014 om 09:26

  Ha Brenda! Gister had ik mijn lijstje met 20 musthaves voor de thuisbakker op mijn blogje gezet en vandaag heb jij ook een mooi lijstje online. het zat gewoon in de lucht :) En ja, veel overeenkomsten! Xx Philippine

 3. Emily van Kampen 13 november 2014 om 09:52

  Eigenlijk heb ik bijna alles hier van al in huis, behalve een spatel. Iedere keer zie ik er een, maar dan is hij naar mijn mening te stijf of te groot. Dus de zoektocht gaat verder!

  1. Brenda Kookt 14 november 2014 om 08:26

   Dat heb ik ook een hele tijd gehad. Deze van Chef’n is iets duurder dan de spatels bij de Xenos maar echt een topper. Ik kocht hem bij de kookwinkel.

 4. Marja 13 november 2014 om 12:34

  Ik mis onder andere een deegroller en een snijplank met ern scherp mes om noten en/of chocolade op fijn te snijden/hakken. En een fijne rasp voor citroen en/of sinasappelrasp. Of zelfs chocolade te raspen. Deze dingen zijn , voor mij in ieder geval, ook essentieel als je gaat bakken. Ik kan nog wel meer verzinnen, maar dat is niet echt strikt noodzakelijk, alleen wel handig voor een leuke opmaak van je taart of cake. Zoals een spuitzak en verschillende spuitmondjes. Maar al deze dingen wist je zelf ook al wel denk ik! Je bakt ook al langer dan vandaag of gister.
  En misschien ben ik wel ern verwende bakster of kokkin en kun je ook uitstekend zonder, alleen ik voor mijn gevoel, niet.
  Een fijne dag nog Brenda en tot de volgende keer!
  Groetjes, Marja. :D

  1. Brenda Kookt 14 november 2014 om 08:29

   Hi Marja, de snijplank en scherpe messen heb ik inde eerste editie van de Kitchentools genoemd. Zie: https://brendakookt.nl/2014/10/02/kitchentools-1/
   Dit zijn kitchentools waar ik echt niet zonder kan. Een spuitzak is bij het decoreren zeker onmisbaar. Dat zie ik meer als een aanvulling, extraatje op de basistools. Misschien is hier wel een nieuwe editie van de kitchentools geboren… ;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *