Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Kitchentools #4 | Meetapparatuur

Kitchentools 4 small

Een nieuwe aflevering van de Kitchentools! De rubriek waarin ik mijn kitchentools voorbij laat komen. Vandaag laat ik je mijn ‘meetapparatuur’ zien. Dit klinkt scheikundig, maar soms is koken ook net scheikunde.

Vooral bij het bakken luistert het afwegen en meten van hoeveelheden soms erg nauw. Als je de ingrediënten niet afmeet kan een baksel totaal mislukken. En dat willen we natuurlijk niet!

In dit artikel laat ik je mijn meetapparatuur zien. Wie weet zit er nog een leuk sint- of kerstcadeatutje voor je tussen ;)
(hier vind je meer leuke foodiekadotips)

Kitchentools 04 txt

1. Keukenweegschaal

Een basistool die al in meerdere afleveringen in deze reeks voorbij is gekomen, de keukenweegschaal! Onmisbaar als je het mij vraagt. Keukenweegschalen zijn er in vele soorten en maten en ze hoeven helemaal niet veel te kosten. Persoonlijk ga ik voor een digitale weegschaal die ik op ‘tare’ kan zetten zodat ik verschillende kommen op de weegschaal kan plaatsen en vrij nauwkeurig kan meten.
Mijn keukenweegschaal is van Soehnle (o.a. verkrijgbaar bij Blokker)

2. Lepelweegschaal

Het bakken van brood komt krap aan. De hoeveelheden moeten precies worden afgewogen en dit gaat zeker niet altijd om grote hoeveelheden van 100 of 250 gram. Je hebt bijvoorbeeld 7 gram gist nodig. Geen 5 en geen 10, maar 7! Met een lepelweegschaal kun je dit nauwkeurig afwegen.
Persoonlijk gebruik ik mijn lepelweegschaal alleen bij het bakken van brood. Iets dat ik niet vaak doe, toch ben ik de enkele keer dat ik de lepelweegschaal gebruik blij dat ik hem heb.
Digitale lepelweegschaal is van SunArtis

3. Maatlepels

Een eetlepel suiker is niet altijd van hetzelfde formaat als de eetlepel die in je besteklade ligt. In de besteklade zitten vaak grote en kleine eetlepels. Welke moet je gebruiken? En moet er een kop op of moet hij afgestreken zijn? Als je maatlepels gebruikt is dit probleem voorbij. Je neemt hiervan altijd een afgestreken lepel, zo heb je precies genoeg. Handig dat alle lepels die je nodig hebt aan een klosje zitten zodat je ze zo bij de hand hebt.
Mijn lepels bestelde ik bij Dille en Kamille

4. Maatkan

Voor het afwegen van ml en dl is een maatkan ideaal, onmisbaar eigenlijk. Er zijn maatkannen waar je alleen de milliliters kunt afmeten, maar ook waar cups op vermeld staan. Dit komt van pas wanneer je Amerikaanse recepten kookt.
Maatkan is van Wilton

5. Maatbeker Cups

Als je Amerikaanse recepten kookt zijn maatbeker cups bijna onmisbaar. Zo hoef je je ingrediënten niet af te wegen. De cups werken hetzelfde als de maatlepels, maar zijn groter zodat de Amerikaanse cups er in passen.
Verkrijgbaar bij Dille en Kamille

6. Kerntemperatuurmeter

De komende maand komt deze van pas: de Kerntemperatuurmeter! Vooral in de decembermaand pak ik deze temperatuurmeter regelmatig uit de kast. Deze kerntemperatuur is geschikt voor vlees als vloeistoffen.  Niet alleen voor het braden van (grote stukken) vlees, maar ook bij het meten van bijvoorbeeld de temperatuur van crème brulee komt hij van pas.
De kerntemperatuurmeter is van CDN en kocht ik bij een kookwinkel

 

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

1 Reactie

  1. Marja 26 november 2014 om 03:40

    Die lepel weegschaal lijkt mij ook wel handig! Is zoiets erg prijzig Brenda? Ik wilde gaan proberen om speltbrood te bakken en om dat dan ook regelmatig te gaan doen. Dan zou idd zo’n lepelweger een uitkomst zijn. Mits hij niet giga duur is natuurlijk!
    Ik heb de Jamie Oliver digitale weegschaal en ik moet zeggen dat hij echt ook grammen weegt! Ook zit er Tare op en ik kan veranderen van gr. naar ml. naar fluid oz. en naar ounce! Dus ik denk dat ik die mooie lepelweger niet echt nodig heb, maar graag wil “hebben”! Ik word ook altijd heel hebberig in een kookwinkel. Jij ook? Hihihihi
    Liefs, Marja. . :-D. . ;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.