Dilmah Exceptional – Wist jij dit over thee?

Dilmah Exceptional 01

Ik ben een echte theedrinker. Ik drink het de hele dag door. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Al vervang ik de thee in het weekend ook weleens voor een lekker wijntje ;)

Laatst was ik op kantoor bij Dilmah, een van de beste kwalitatieve theemerken. Daar bleek dat ik helemaal niet zoveel weet over thee. En het meest schokkende: ik blijk mijn kopje(s) thee helemaal verkeerd te zetten!

Dilmah Exceptional thee

Dilmah is een familiebedrijf uit Sri Lanka met kwalitatieve thee. Thee van Dilmah is vers en 100% ceylonthee, dit houdt in dat de thee 100% afkomstig is van Sri Lanka. Ceylonthee is thee met kwaliteit, karakter en smaak. En de geur van Ceylonthee is ongelooflijk. De thee van Dilmah wordt met de hand geplukt, niet machinaal. Alleen de bovenste blaadjes en de knop worden geplukt.

Vroeger was de Ceylonthee de duurste thee ter wereld. Tegenwoordig is het gelukkig heel betaalbaar. De Dilmah Exceptional thee is ‘gewoon’ verkrijgbaar in de supermarkt. Met 12 verschillende smaken is Dilmah Exceptional hét kwaliteitstheemerk in de supermarkt.

Dilmah Exceptional 02

Later ga ik jullie meer vertellen over de heerlijke Dilmah Exceptional lijn. Wil je in de tussentijd alvast op de hoogte gehouden worden? Like dan de Dilmah Facebookpagina.

Vandaag gaan we het hebben over het zetten van thee. Ik ben heel benieuwd of jullie bekend zijn met hoe je thee behoort te drinken. Ik blijk het namelijk helemaal verkeerd te doen.

Hoe ik mijn thee drink

Wat ik doe: mijn zakje groene of kruiden thee (dit zijn de theetjes die ik het liefste drink) dip ik een of twee keer kort in het hete water. Hierna zet ik het zakje op een schaaltje en gebruik ik het rustig nog 5 keer op een dag. Aan mijn thee zit dus niet zoveel smaak, en dat vind ik niet erg. Maar wat blijkt? De goede stoffen die in de thee zitten die komen er niet uit als je maar 1 of 2 keer even snel het zakje in het water dipt. Daarvoor moet het zakje langer in je kopje hangen.

Dilmah Exceptional 03

Thee zetten – op de goede manier

Bij het zetten van thee wordt onderscheid gemaakt tussen zwarte, groene en kruidenthee. Deze thee zet je niet allemaal op dezelfde manier. Leuk weetje: deze thee komt allemaal van dezelfde theeplant, en kruidenthee is geen thee!

In groene en kruidenthee zitten goede (en soms zelfs gezonde) eigenschappen. Deze komen pas vrij als je het zakje laat trekken. Ook zwarte thee moet je goed laten trekken om de echte smaak van de thee te kunnen proeven.

Veel waterkokers bevatten inmiddels een knop waardoor je het water tot 70 tot 80ºC kunt verwarmen in plaats van 100ºC. Gebruik deze stand als je groene thee gaat drinken. Als je deze thee op 100ºC laat trekken dan verbranden de theebladeren.

Verschillende soorten thee worden op verschillende manieren bereid. Hoe lang moet je de thee trekken en hoe heet moet de thee gezet worden? Dit schemaatje maakt het overzichtelijk:

–    Zwarte thee zet je op 100ºC en laat je 3 tot 5 minuten trekken
–    Groente thee zet je op 70 tot 80ºC en laat je 2 minuten trekken
–    Kruidenthee zet je op 100ºC en laat je 3 tot 5 minuten trekken.

Wat veel mensen doen (en ik ook) is het water meerdere keren laten koken. Ook dit kun je beter niet doen, het komt de kwaliteit van het water (en dus de thee) niet ten goede.

Ben je bekend met de Dilmah Exceptional thee? Welke smaak is jouw favoriet?

En zet je de thee op de goede manier, of heb je hier net als ik iets van kunnen leren?

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
1 comment
  1. Ik was nog niet bekend met deze thee, en ga hem zeker een keertje proberen. Ben namelijk net als jou een echte thee drinker. Ik zet de thee op de juiste manier, had er al eens iets over gelezen.
    Maar laat het niet altijd zo lang trekken hoor. Dan wordt mij de smaak iets te, drink het liever wat lichter van smaak.
    Ben heel benieuwd naar de Dilmah Exceptional lijn. Ik hou je blog in de gaten.
    Hartelijke groeten, Joke Ellen

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk