Report: Mijn ervaring met panga in Vietnam

Panga in Vietnam 05

Het begon allemaal met een tweet van Francesca. Een niet zo positieve tweet over pangafilet. Harry Hoogendoorn, de directeur van Queens Vis reageerde hierop en stuurde Francesca een berichtje. Hierop volgde een meeting waarbij een visje werd gebakken en uiteindelijk vertrokken we begin april met 6 bloggers naar Vietnam. Eens kijken hoe de kweek en productie van de pangafilet van Queens Vis er in het echt aan toe gaat.

Pangafilet is de afgelopen jaren niet bepaald positief in het nieuws geweest. De vis zou zwemmen in vies water en van alles eten dat niet goed is. Ook heb ik verhalen gelezen over het toevoegen van antibiotica en het soaken van de vis zodat het vol zit met water. Een plofpanga zoals de plofkip.

Ik heb van bezoekers ook een aantal kritische vragen reacties over panga ontvangen. In dit artikel probeer ik deze te beantwoorden. Ik vertel ik jullie over wat ik in Vietnam heb ervaren met betrekking tot de kweek en productie van de panga van Queens Vis. Als je hierna nog vragen hebt, stel ze gerust dan ga ik proberen het te beantwoorden.

Panga in Vietnam 09

Pangafilet

Op uitnodiging van Queens Vis vertrokken we naar Vietnam zodat we met onze eigen ogen konden zien hoe de panga van dit bedrijf wordt gekweekt en verwerkt tot de pangafilet die bij ons in het vriesvak ligt.

Ik moet er bij vermelden dat ik de panga van Queens Vis heb ervaren. Of dit de manier is waarop alle panga in het vriesvak in Nederland wordt gekweekt en verwerkt durf ik niet te beweren. Wel is dit hoe de panga van Queens Vis wordt gekweekt en verwerkt.

Kort wat informatie over pangafilet: In 2011 en 2013 was panga voor de meest gegeten vissoort. Panga zwemt in tropische wateren, dus niet bij ons in de Noordzee. Hier kan de vis niet in leven.

Tijdens ons bezoek aan Vietnam hebben we een kijkje genomen bij de kwekerij, en twee fabrieken van de firma Vin Hoan. Een fabriek waar de gevangen panga wordt binnen gebracht en verwerkt tot filets en een fabriek waar de pangafilets worden verwerkt tot bijvoorbeeld gemarineerde panga.

Panga in Vietnam 01

De kweek van panga

De panga van Queens Vis wordt niet in het wild gevangen maar gekweekt in bassins. Deze bassins zijn gevestigd naast de Mekong river.

Voordelen hiervan is dat er op deze manier geen bijvangst is en de zee wordt niet leeggevist.  Ook kan de kwaliteit van de panga’s gecontroleerd worden. De kwekerij zorgt ervoor dat het water in de juiste conditie is en ze weten precies wat de panga’s te eten krijgen. De fabriek waar wij waren produceert zelfs zijn eigen voer zodat het precies weet wat de vissen binnen krijgen. Vin Hoan gebruikt geen preventieve antibiotica. Dit wordt alleen gebruikt als het echt noodzakelijk is, als er een ziekte optreed.

In 9 maanden is een panga volgroeid. De panga weegt dan 1 kilo, hier kunnen 2 filets uit gehaald worden. Voor er nieuwe panga in het bassin zwemt wordt het water overgepompt naar een ander bassin met waterplanten waar het kan verdampen. Er wordt vers water in het bassin gepompt.

Panga in Vietnam 02

Panga in Vietnam 03

De verwerking van panga

Hygiëne staat hoog in het vaandel bij Vin Hoan. Nog voor we het kantoor betraden moesten we onze schoenen (slippers in dit geval) omwisselen voor crocs. Uiteindelijk werden we voor de we fabriek betraden helemaal ingepakt. Haarnetje, pet met klep, mondkapje, jas, laarzen, laarzen desinfecteren, 3x handen wassen, handschoentjes, handschoentjes laten desinfecteren en tot slot nog even met een roller over onze jas zodat er geen pluisjes meer op konden zitten.

Het klaarmaken van de pangafilets is mensenwerk. In de fabriek keek ik mijn ogen uit, zoveel mensen er aan het werk waren. Nadat de panga’s binnenkomen worden ze elektrisch verdoofd, hierna worden ze geslacht en gefileerd. De pangafilet wordt ontdaan van graat en gecontroleerd op parasieten. Vervolgens wordt het gesorteerd, diep gevroren en verpakt.

De panga van Queens wordt niet gesoakt. Het wordt niet in en badje van water en citroenzuur gelegd zodat het zich volzuigt met water. Je koopt een echte pangafilet, geen volgezogen filet.  Ook heeft de panga van Queens Vis geen waterlaagje meer. Het wordt direct vacuüm verpakt. Nadat de vis in de fabriek aankomt duurt het enkele uren voor het eindproduct in de diepvries ligt. Klaar voor transport.

Van de resten panga die niet verwerkt kunnen worden en overblijven wordt visolie, vismeel en collageen gemaakt.

Panga in Vietnam 08

Panga in Vietnam 07

Mijn kijk op panga

Mijn kijk op de pangafilet en diepvriesvis is door dit bezoek, en wat ik met eigen ogen heb kunnen zien positief veranderd. De panga van Queens Vis is verantwoord, en zeker geen rotzooi. Het is een mooi product.

Panga heeft geen uitgesproken smaak, ik heb inmiddels van veel mensen gehoord dat ze het vinden smaken naar niks. Voordeel hiervan is dat je er veel mee kunt. Je kunt het zelf op smaak brengen. Precies zoals jij wilt. En nog een voordeel: panga bevat geen graatjes.

Nog een laatste weetje: wist je dat verse panga in Nederland niet bestaat? De panga die je in de koelschappen van de supermarkt vindt is al ingevroren geweest. Je kunt beter diepgevroren panga kopen die je zelf ontdooid. Zo heb je zelf in de hand hoe lang de vis al ontdooid is.

 ———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
3 comments
 1. Beste Brenda,

  Ik heb vorig jaar een artikel gelezen op een Belgische website over de panga/pangasiusfilet en daar waren ze niet erg positief over. Daar schreven ze o.a. dat de Mekong één van de zwaarst vervuilde rivieren zijn ter wereld. Aan je foto`s te zien wordt er wel netjes je werkt qua hygiëne maar dat is misschien ook uiterlijk vertoon. Ik ben er geen fan van.

  Zie link van het artikel: http://www.demorgen.be/wetenschap/pangasius-de-waarheid-over-de-wondervis-uit-het-vriesvak-a1065727/

  Groet NJ

  1. Beste NJ, bedankt voor je reactie. Bij de fabriek en kwekerij die ik heb bezocht wordt de panga niet in de Mekong River gekweekt, maar in bassins naast de Mekong. Het water wordt gezuiverd en tijdens de kweek van de panga regelmatig gecontroleerd.
   Ik kan niet garanderen dat dit in iedere fabriek in Vietnam zo gaat, maar de panga die ik heb gezien (o.a. de panga van Queens Vis) wel.
   Wist je dat de Mekong niet voorkomt in de lijst met meest vervuilde rivieren? (zie http://listdose.com/top-10-polluted-rivers-world/)

   1. Hey Brenda,

    Bedankt voor je reactie. hopende dat alle pangasius zo gekweekt en verwerkt wordt als bij Queens Vis. Immers ben jij de gene die het gezien heeft hoe het daar aan toe gaat bij de kwekerij.
    Nogmaals bedankt voor je reactie.

    Groet NJ

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk