Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Donna Hay – Seizoenskookboek (+ Win)

Donna Hay seizoenskookboek 01
Vandaag stel ik een topper van een kookboek aan jullie voor, namelijk Het Seizoenskookboek van Donna Hay.

Donna kennen we als de Australische (tv)kok die bekend staat om haar toegankelijke recepten en herkenbare foodstyling en fotografie. Er is nog geen kookboek van haar dat me is afgevallen. En ook dit boek is prachtig, boordevol heerlijke gerechten. En ik geef jullie door middel van dit artikel niet alleen een review, ik mag ook een exemplaar van dit boek aan een van jullie weggeven. Dus lees snel verder!
Donna Hay seizoenskookboek 02
Dit kookboek bevat de beste recepten uit Donna Hay Magazine. Het maandelijkse magazine van Donna en haar team. Het is extra leuk dat de beste recepten uit het magazine nu ook in het Nederlands via dit kookboek zijn verschenen. Wat mij betreft een pluspunt omdat je de recepten nu niet hoeft te vertalen en om te rekenen voor je de keuken in duikt. Je kunt meteen aan de slag!

De eerste (Australische) uitgave van het seizoensboek boek (oorspronkelijke titel Seasons) dateert uit 2009, maar dat mag de pret niet drukken. Ook 6 jaar later zijn deze gerechten nog toppers, het boek is dit jaar niet voor niets opnieuw uitgegeven, er zijn door mij (te) veel post-its geplakt bij recepten die me aanspraken.

Het is een mooi groot kookboek. De cover spreekt me persoonlijk niet zo aan, ik vind hem niet aansluiten bij de binnenkant. Want die binnenkant is prachtig.
Donna Hay seizoenskookboek 03
Het boek is ingedeeld naar seizoenen (zoals de titel doet vermoeden). In het boek vind je recepten voor de lente, zomer, herfst en winter. Deze hoofdstukken zijn vervolgens onderverdeeld in hartige en zoete gerechten. Aan het begin van ieder (deel)hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van de gerechten die aan bod komen. Handig, zo kun je het hoofdstuk alvast ‘scannen’ en bepalen naar welke bladzijdes je wilt doorbladeren.

Het is ontzettend lastig om een greep uit de recepten te noemen, het zijn er zoveel!! Een kleine greep, om de diversiteit van het boek weer te geven:

Het boek begint bij de lente, denk aan recepten voor een picknick en verse salades zoals een waldorfsalade, plaatbrood met lente-uitjes en courgettebloemen gevuld met couscous.

In de zomer is het tijd voor frisse lichte gerechten, zomerfruit en de barbecue. Denk aan tomaat en roerei van de barbecue, gebakken Sint Jakobsmosselen met boter en tijm, en yoghurtcake met passiefruitsiroop.

Als de herfst is aangebroken willen we warme gerechten waaronder verschillende soepen, bijvoorbeeld een aardappel-doperwtensoep met bacon, verschillende pizza’s, pasta en pastei met pompoen, spinazie en geitenkaas. Maar ook geroosterd varkensvlees en krokante eens met pittige bietjes. Ook in de herfst worden zoete gerechten niet vergeten, wat dacht je van appelpasteitjes met butterscotch-saus en pompoentaarten?

Het laatste hoofdstuk is natuurlijk de winter, tijd voor stoofgerechten zoals langzaam gegaard kalfsvlees in donker bier, bloemkoolgratin en zoete gerechten als crème karamel, amandel-perentaart en apfelstrudel met dadels.

 

Donna Hay seizoenskookboek 07

De sfeer van het boek is geweldig, het is zo’n boek waarin ik maar blijf bladeren. De foto’s in de lente en zomer zijn fris, licht en helder, in de winter zijn ze warm en donkerder. Dat is heel erg mooi gedaan. De prachtige foodfoto’s worden aangevuld met fotografie van de natuur in de verschillende seizoenen.

Zoals in de meeste boeken van Donna vind je niet naast ieder recept direct de foto van het gerecht. Soms moet je even doorbladeren, maar voordeel hiervan is dat bijna iedere foto een hele pagina van het boek beslaat.

Achterin het boek vind je niet alleen een woordenlijst en compleet register ook een overzicht met maten en omrekentabellen. Al hoewel de hoeveelheden bij de recepten al in grammen staan (en dus niet in cups) is dit altijd handig om bij de hand te hebben.

Een nadeel is dat het boek in Australië ontwikkeld is en dus ook is gericht op de seizoenen daar. Sommige ingrediënten zijn in Nederland in een ander seizoen verkrijgbaar, zo vind je in het boek bij de winter meerdere recepten met rabarber. In Nederland moeten we daarvoor wachten tot de lente.

Donna Hay seizoenskookboek 08
Het Seizoenskookboek is een aanrader als je gek bent op mooie kookboeken met prachtige fotografie en heerlijke gerechten. Ik weet zeker dat dit boek lekkere gerechten voor iedereen bevat, het is ontzettend divers.

Als je houdt van handzame kookboeken die niet te groot (en te zwaar) zijn en je er zo kunt bij pakken dan is dit misschien niets helemaal jouw ding. Het is een mooi groot boek, maar in de keuken is dat niet altijd handig.

Het Seizoenskookboek | Donna Hay | Spectrum Uitgevers | verkrijgbaar voor € 35,00
Klik hier om het boek te bestellen via bol.com

Win!

Wil jij ook aan de slag met dit prachtige kookboek van Donna Hay? Dat kan! Ik mag een exemplaar van het Seizoenskookboek weggeven!

Deze win-actie is inmiddels gesloten, de winnaar heeft persoonlijk bericht ontvangen en het boek inmiddels in bezit. 

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

230 Reacties

 1. Annemarijne 16 september 2015 om 21:01

  Dat zou heel leuk zijn!

 2. SophiaG 16 september 2015 om 22:33

  Wat een geweldige winactie weer.
  Ik ben al lid van je pagina :)

 3. Kirsten 16 september 2015 om 23:10

  Oooh ik zou dit kookboek zo graag willen winnen zodat ik ook eens lekker kan koken voor mijn vriend ipv hij voor mij!