Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Chocolade- Hazelnootpasta van Nootje (plus win-actie)

Review boek Nootje 02

We doen weer een 3-in-1tje. Ik vertel je in dit artikel over een kookboek, geef je een (erg lekker) recept én geef ook nog eens een boek weg! Lees dus snel verder.

Jullie herinneren vast het boek van Havermoutje nog. Nu is er iets nieuws, er is Nootje! Hét kookboek bommetje vol recepten over noten. Met noten kun je namelijk veel meer kanten op dan je denkt.

Het principe dat bij Havermoutje is toegepast hebben Pascalle en Mathijs nu voor noten gebruikt. Nootje bevat maar liefst zeventig reepten met noten als basisingrediënt.

Nootje boek recepten 02

Nootje wordt ingeleid met een lesje noten voor dummies. Hier lees je alles wat je moet weten over noten. O.a. over voedingsvezels, vetten en mineralen. Vervolgens duiken ze in de noten, alle soorten noten komen voorbij. Zo is er een verschil tussen een noot, vrucht, zaad en een peulvrucht.

Voordat wordt overgestapt naar de recepten krijgen we nog een lesje met verschillende technieken om noten te bewerken. Onder andere het blancheren, branden, extraheren, frituren, roosteren en wellen van noten komt aan bod.

En nadat je dus alles over noten weet is het tijd voor de recepten. Een heleboel recepten. Denk aan ijsjes, pasta’s, pesto’s, broden, gekke drankjes, salades en nog veel meer recepten met noten in de hoofdrol.

De vormgeving en fotografie van Nootje is net zo mooi als bij zijn voorganger Havermoutje. Het is helemaal in dezelfde stijl. Alleen dan dus niet met havermout maar met noten. Heel veel noten.

Nootje boek recepten

Als je een notenallergie hebt zou ik dit boek niet aanraden ;) Maar als je houdt van gezonde recepten, koken en gek bent op noten is Nootje zeker een boek voor jou.

Nootje | Pascalle Bonnier & Mathijs Kok | Carrera Uitgevers | verkrijgbaar voor €19,99
Klik hier om het boek te bestellen via bol

De eerste keer dat ik Nootje doorbladerde kwam ik een recept tegen dat ik direct moest maken. Namelijk de Chocolade- Hazelnootpasta.

Van mezelf mocht ik even geen Nutella meer kopen. Ik had voorlopig even afscheid genomen van die overheerlijke chocoladepasta, er belandt namelijk meer direct in mijn mond dan dat ik het ergens op smeer. Tot ik het boek doorbladerde en daar het recept voor homemade chocopasta tegenkwam. Ik kon natuurlijk zelf choco pasta maken. Veel gezonder.

Al moet ik wel bekennen dat de Chocolade- Hazelnootpasta uit het boek geen echte Nutella is. Voor mij is het een mix van pindakaas en chocopasta. Twee dingen waar ik ontzettend van houd, en daarom ben ik fan van Nootjes Chocolade- Hazelnootpasta. Door naar het recept, en daarna naar de win-actie.

Chocolade hazelnoot pasta

Choco-Hazelnootpasta van Nootje

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 200 gram choco pasta

 • 200 gram geroosterde bruine hazelnoten
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 2 eetlepels hazelnootolie (dit had ik niet in huis, ik heb sesamolie gebruikt)
 • 1 eetlepel honing
 • snufje zeezout

Bereiding:

Hak de hazelnoten met een keukenmachine fijn. Doe dit net zo lang tot de notenpasta mooi vloeibaar en romig is geworden (dit duurt ongeveer 8 tot 10 minuten). Je ziet de structuur van de noten langzaam veranderen. Eerst worden het grove korrels, daarna fijn meel en vervolgens krijgt het door de vrijgekomen olie steeds meer de structuur van pasta.

Doe de hazelnootpasta in het een kom en meng het cacaopoeder, de olie, honing en zeezout er door. Roer dit alles goed door elkaar en bewaar de choco-hazelnootpasta in een afgesloten pot.

Tip: hoe langer je blendt, hoe meer olie er vrijkomt. Op deze wijze kun je de dikte van de pasta beïnvloeden 

Win

Ik kan me voorstellen dat dit voor jullie het leukste gedeelte van het artikel is. Ik geef namelijk een kookboek van Nootje weg!

Doe het volgende om kans te maken op het Nootje-kookboek:

 • Laat een reactie achter onder dit bericht: wat is jouw lievelingsrecept of gerecht met nootje(s)?
 • Like de Facebook-pagina van Brenda Kookt (als je dit niet al eerder hebt gedaan) 

Deze actie loopt tot 20 november, hierna wordt de winnaar getrokken. De winnaar krijgt persoonlijk per e-mail bericht, zorg er dus voor dat je het juiste e-mailadres achterlaat. 

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

63 Reacties

 1. Amy 15 november 2015 om 22:29

  Oo god. Mijn favoriet,,, ik eet iedere dag wel iets met noten. Als ik moet kiezen mijn eigen granola. Walnoten pecannoten pompoenpitten en havermout mengen met wat walnootolie speculaas en kaneelkruiden.
  Dan heerlijk branden in de oven of airfryer. Hemels als ontbijt door de yoghurt!
  fingerscrossed voor het boek

  1. Brenda Kookt 16 november 2015 om 07:33

   Wat een goed idee om noten te branden in de airfryer, dat ga ik ook eens proberen.

 2. Anke 16 november 2015 om 09:48

  Ik was vroeger altijd al dol op walnoten. Ik vond ze lekker, maar ik vond het vooral leuk als ik ze bij m’n oma mocht ‘kraken’ en opeten. Walnoten vind ik nog steeds erg lekker, maar op het moment dat ik eens een pecannoot in m’n mond stopte, was ik helemaal om. Mijn lievelings notenrecept is dan ook pecancaramelcake.
  Ik vind de blog van Havermoutje super en ik zou dan ook graag ‘Nootje’ winnen om nieuwe recepten en nieuwe noten uit te proberen!

 3. Danique 16 november 2015 om 12:53

  Vormgeving van het boek ziet er prachtig uit!
  Ik houd van nootjes, heb zoveel favoriete recepten. Walnoten zijn heerlijk in de yoghurt met banaan en honing, als snack zijn ze heerlijk, pecannoten en spruitjes geroosterd in de oven zijn heerlijk, nootjes door bananenbrood, zo kan ik nog wel even doorgaan :)

 4. Miss Friszz (Sophie) 16 november 2015 om 13:57

  Tja er is gewoon ook maar één nutella hihi. Maar er kunnen ook lekkere andere broodsmeersels zijn… Mijn man is helemaal verzot op nootjes. Meestal verwerk ik het in koekjes. Hazelnoten, walnoten en amandelen. Zeker met de aankomende kerstperiode. Standaard maak ik vanillekipferln (kleine koekjes met gemalen hazelnoten en amandelen erin). Maar ik zou het ook leuk vinden om speciaal voor manlief een keer iets anders te kunnen maken met nootjes. Ik waag daarom graag een kansje op dit leuke boek. Nu maar duimen…

  1. Miss Friszz (Sophie) 16 november 2015 om 14:01

   O ja en oeps vergeten te vermelden net maar ik volg je al een tijdje op Facebook (sophie cobben-eichhorn)

 5. Babs 16 november 2015 om 19:35

  Mooie foto’s het lijkt mij ook een erg leuk boek! :-) Heb er nog nooit van gehoord. Wat is niet lekker met noten? Zelf heb ik laatst een Rocky Road taart gemaakt uit het boek van Rudolph Bakery, ook met noten. Verrukkelijk!

 6. Kirsten 17 november 2015 om 08:40

  Ik hou ontzettend van oma’s appeltaart met walnoten erin! (Daarom heb ik mijn blog ook apoeltaart en rozen genoemd, hihi) Het is een gewone, heerlijk Hollandse, appeltaart. Er gaat dan alleen een hand gehakte walnoten door. Mmmm :D

 7. Renée 17 november 2015 om 11:08

  Wat een heerlijke blig, ben erg benieuwd naar nootjes (en de voorganger). Ik heb zoveel favoriete gerechten met nootjes, zaadjes, peulvruchten en vruchten…. Pistacheijs vind ik heerlijk zomers maar met onze uit de tuin geraapte hazelnootjes wil ik heel graag hazelnotenpasta proberen te maken! Misschien dat dit recept erbij kan helpen! Groetjes

 8. Elleke 17 november 2015 om 20:20

  Worteltjestaart met walnoten mmm.

 9. Els 18 november 2015 om 16:29

  Nou, ik bak/kook/gebruik noten echt te weinig in de keuken! Zonde omdat ze zo lekker en gezond zijn. Ik zou het graag meer gebruiken, maar ontbreek nogal aan inspiratie. Daar zou dit boek goed bij kunnen helpen!
  Dus, zonder veel inspiratie van walnoten, amandelen, paranoten of cashewnoten is dit mijn allerlekkerste recept geprobeerd tot nu toe met noten:
  De peperNOTEN-tiramisu van Brendakookt;) Morgen ga ik hem weer maken voor een avondje gezellig eten met vriendinnen en ze kijken er nu al naar uit. Vorig jaar voor het eerst geintroduceerd en ze hebben het er nog steeds over;) Bedankt!