Chocolade- Hazelnootpasta van Nootje (plus win-actie)

Review boek Nootje 02

We doen weer een 3-in-1tje. Ik vertel je in dit artikel over een kookboek, geef je een (erg lekker) recept én geef ook nog eens een boek weg! Lees dus snel verder.

Jullie herinneren vast het boek van Havermoutje nog. Nu is er iets nieuws, er is Nootje! Hét kookboek bommetje vol recepten over noten. Met noten kun je namelijk veel meer kanten op dan je denkt.

Het principe dat bij Havermoutje is toegepast hebben Pascalle en Mathijs nu voor noten gebruikt. Nootje bevat maar liefst zeventig reepten met noten als basisingrediënt.

Nootje boek recepten 02

Nootje wordt ingeleid met een lesje noten voor dummies. Hier lees je alles wat je moet weten over noten. O.a. over voedingsvezels, vetten en mineralen. Vervolgens duiken ze in de noten, alle soorten noten komen voorbij. Zo is er een verschil tussen een noot, vrucht, zaad en een peulvrucht.

Voordat wordt overgestapt naar de recepten krijgen we nog een lesje met verschillende technieken om noten te bewerken. Onder andere het blancheren, branden, extraheren, frituren, roosteren en wellen van noten komt aan bod.

En nadat je dus alles over noten weet is het tijd voor de recepten. Een heleboel recepten. Denk aan ijsjes, pasta’s, pesto’s, broden, gekke drankjes, salades en nog veel meer recepten met noten in de hoofdrol.

De vormgeving en fotografie van Nootje is net zo mooi als bij zijn voorganger Havermoutje. Het is helemaal in dezelfde stijl. Alleen dan dus niet met havermout maar met noten. Heel veel noten.

Nootje boek recepten

Als je een notenallergie hebt zou ik dit boek niet aanraden ;) Maar als je houdt van gezonde recepten, koken en gek bent op noten is Nootje zeker een boek voor jou.

Nootje | Pascalle Bonnier & Mathijs Kok | Carrera Uitgevers | verkrijgbaar voor €19,99
Klik hier om het boek te bestellen via bol

De eerste keer dat ik Nootje doorbladerde kwam ik een recept tegen dat ik direct moest maken. Namelijk de Chocolade- Hazelnootpasta.

Van mezelf mocht ik even geen Nutella meer kopen. Ik had voorlopig even afscheid genomen van die overheerlijke chocoladepasta, er belandt namelijk meer direct in mijn mond dan dat ik het ergens op smeer. Tot ik het boek doorbladerde en daar het recept voor homemade chocopasta tegenkwam. Ik kon natuurlijk zelf choco pasta maken. Veel gezonder.

Al moet ik wel bekennen dat de Chocolade- Hazelnootpasta uit het boek geen echte Nutella is. Voor mij is het een mix van pindakaas en chocopasta. Twee dingen waar ik ontzettend van houd, en daarom ben ik fan van Nootjes Chocolade- Hazelnootpasta. Door naar het recept, en daarna naar de win-actie.

Chocolade hazelnoot pasta

Choco-Hazelnootpasta van Nootje

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten voor 200 gram choco pasta

 • 200 gram geroosterde bruine hazelnoten
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 2 eetlepels hazelnootolie (dit had ik niet in huis, ik heb sesamolie gebruikt)
 • 1 eetlepel honing
 • snufje zeezout

Bereiding:

Hak de hazelnoten met een keukenmachine fijn. Doe dit net zo lang tot de notenpasta mooi vloeibaar en romig is geworden (dit duurt ongeveer 8 tot 10 minuten). Je ziet de structuur van de noten langzaam veranderen. Eerst worden het grove korrels, daarna fijn meel en vervolgens krijgt het door de vrijgekomen olie steeds meer de structuur van pasta.

Doe de hazelnootpasta in het een kom en meng het cacaopoeder, de olie, honing en zeezout er door. Roer dit alles goed door elkaar en bewaar de choco-hazelnootpasta in een afgesloten pot.

Tip: hoe langer je blendt, hoe meer olie er vrijkomt. Op deze wijze kun je de dikte van de pasta beïnvloeden 

Win

Ik kan me voorstellen dat dit voor jullie het leukste gedeelte van het artikel is. Ik geef namelijk een kookboek van Nootje weg!

Doe het volgende om kans te maken op het Nootje-kookboek:

 • Laat een reactie achter onder dit bericht: wat is jouw lievelingsrecept of gerecht met nootje(s)?
 • Like de Facebook-pagina van Brenda Kookt (als je dit niet al eerder hebt gedaan) 

Deze actie loopt tot 20 november, hierna wordt de winnaar getrokken. De winnaar krijgt persoonlijk per e-mail bericht, zorg er dus voor dat je het juiste e-mailadres achterlaat. 

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
63 comments
 1. Oh, ik ben echt dol op de blog én de boeken van Pascalle en Mathijs. Zulke prachtige foto’s van de meest lekkere recepten. Deze chocoladepasta maak ik best vaak, alleen gebruik ik dan inderdaad ook geen hazelnootolie, maar lijnzaadolie of walnootolie. Poeh, mijn lievelingsrecept met nootjes? Ik denk cashewyoghurt en natuurlijk een bananenbrood met amandelmeel!

 2. Wat een lekker recept en prachtig boek zeg! Ik heb één keer zelf pindakaas proberen te maken, maar dat werd een enorm fiasco! :’) Het lekkerste recept met nootjes? Poeh… Ik denk dat ik voor frambozenijstaart met (gekarameliseerde) pistachenoten ga! :-) Niet het meest gezonde, maar enorm lekker! Gewoon een handje noten door de yoghurt, cashewnoten door de rijst of walnoten door de sla of op een broodje brie met honing komt ook best vaak op tafel. Nu ik er over nadenk, gebruiken mijn vriend en ik best veel noten. We hebben het ook altijd in huis! :-)

 3. wat een leuk boek!
  ons lekkerste recept met noten is
  spruitjes met uitgebakken spekjes en pecannoten.
  maar de kinderen vinden walnoten met pecannoten, amandelen met honing en speculaaskruiden uit de oven daarna een beetje zeezout. heel lekker

 4. Superleuk dit!
  Mijn favoriet is cashewtapenade met kurkuma een beetje mosterd, olie, peper en zout. Heerlijk om te smeren op crackers!
  Vers gebrande noten van de markt zijn ook zalig.

 5. Lievelingsgerecht met noten? Eigenlijk maken noten voor mij bijna elk gerecht lekker, maar ondat ik moet kiezen ga ik voor Franse tartelettes met walnoten en caramel omdat je dan met één hap in Frankrijk zit en er dan gelukkig nog wat happen volgen om het vakantiegevoel nog even vast te houden! Mmmmmm! (Recept op mijn blog)

 6. Mijn lievelingsrecepten met noten? Dat zijn er nog al wat! Ik kook meestal hartig met noten (mijn vriendin is meer van het zoet) en mijn succesrecept is het gerecht dat ik bijna iedere dinsdag maak wanneer mijn vriendin om 19u yoga heeft en we altijd daarna eten:
  gevulde courgette met een gereoosterde hazelnoot/pecorino korstje. Vegetarisch en glutenvrij (ik maak er boekweit en tomatensla bij) dus bijna iedere onverwachtse bezoeker kan mee eten!

  Qua zoet ben ik gek op de amandelcitroenpolenta taart die mijn vriendin wel eens maakt maar ook de dadelhazelnootchocolade brownies zijn favoriet. Alleen ben ik zelf wat minder goed in zoet bakken…
  Misschien gaat dit boek me helpen?

 7. Bedankt voor je review, het lijkt mij een erg leuk kookboek. Ik vind de vormgeving ook erg mooi als ik jouw foto’s zo bekijk. Ook ben ik dol op noten en daarmee is dit kookboek bij mij helemaal op zijn plek. Mijn favoriete recept met noten wisselt heel erg, maar aangezien het nu herfst is, ga ik voor de pompoen pecannoten hartige taart. Heerlijk een beetje zoetig en de pecannoten geven een lekkere bite aan het geheel.

 8. Leuke actie weer Brenda. Mijn lievelingsgerecht met noten is hazelnootschuimtaart.
  Ook een keer zelf geprobeerd te maken en was heel goed gelukt.

 9. Mijn lievelingsrecept met noten is mueslibrood met vruchten of noten, óf nog lekkerder kwarkbrood met noten en vruchten.
  daarboven op een lekkere laag roomboter en ik ben helemaal tevreden! Dit maak ik dan ook regelmatig, en omdat ik me eentje ben vries ik de rest lekker in zodat ik altijd een vers plakje heb!

  Ik hou sowieso ontzettend veel van noten! Eet ze ook iedere dag. Lekker én gezond! Ik ben dan ook heel benieuwd naar het receptenboek!

 10. Mijn lekker recepten zijn, ik heb er meerdere. Maar de lekkerste is de abrikozenkruimelkoek met hazelnoten super lekker. Super leuk zo’n win actie

  Groetjes Nel

 11. Lijkt me een erg leuk boek!

  Mijn favoriet is pindasoep, hoewel, een pinda is natuurlijk geen noot…
  Notenpasta vind ik ook heerlijk en gewoon moten uit het vuistje vind ik ook heerlijk. ?

 12. Wat leuk dat ze weer een nieuw boek hebben! Het boek havermoutje loopt al een tijdje in mijn boekenkast te pronken. Ik gebruik hem regelmatig! Het zijn makkelijke recepten en (h)eerlijke ingrediënten. Daarom lijkt mij het boek Nootje een leuke aanvulling naast haar broertje Havermoutje :).
  Mijn favo recept met noten is eigenlijk heel simpel.. pindakaas! En dat is zo makkelijk te maken. Je hebt alleen maar een zak pindanoten nodig en een blender, en lekker dat het is :). Ik doe niet anders nu!

 13. Mijn lievelingsgerecht met nootjes is een zoete aardappelcurry met doperwten en cashewnoten, echt goddelijk!

 14. Ik ben gek op nootjes . Dat begint al bij mijn ontbijt . Alpro yoghurt met zelfgemaakte muesli en lekker veel gebrande nootjes [ wat amandelen , in stukjes gehakte paranoten / walnoten en pecannoten] . Een roerei met veel fijn gesneden groente,verse kruiden en natuurlijk veel zonnepitten . Of een salade , ahh , daar kunnen ook zoveel verschillende noten in . macadamianoten vind ik het allerlekkerst maar uit voorzorg koop ik ze niet vaak omdat ik er niet vanaf kan blijven .

 15. Dat ziet er zoo geweldig uit! Dat geldt overigens voor het boek en de pasta! ;-) Ik waag graag een kansje! Mijn favoriete nootjes gerecht is mama’s kruidkoek met walnoten, die wij als kleinkinderen zelf bij opa van de boom plukten. Zoiets kleins kan zulke fijne herinneringen opleveren! Fijne dag gewenst!

 16. Wat een prachtig boek weer. Wij maken hier graag onze eigen notenpasta voor op brood. Zoveel lekkerder dan die uit de supermarkt! En baksels met pecannoten… Jammie!

 17. Zelfgemaakte cruesli met noten! Enige wat je nodig hebt is havermout(vlokken), noten, honing en wat kokosolie om in de pan te roosteren. Hmmm!

 18. Ik lust eigenlijk wel alle noten maar mijn favo recept is toch wel carameltaart met pecannoten! Yummieeee ik krijg er nu al zin in!

 19. Z’n stoer boek lijkt me dat was al fan van havermoutje dus deze zou super bij de collectie passen.
  Ik denk kwa zoet het een brownie is met pecannoten en pistache. En gerecht heerlijk wokgroenten met kip en cashewnoten.

 20. Lievelingsgerecht? Ik ben juist op zoek naar een boek met alleen maar lekkere gerechten zodat ik eindelijk is verantwoorde chocoladepasta kan eten zonder dat ik binnen een dag weer onder het eczeem zit.. Met dit weer wordt het al alleen maar erger. Dus kom maar op met het boek, deze zou zeker bij de juiste persoon terecht komen.

 21. Wow wat een leuke winactie!! Ik heb het andere boek ook van Pascalle en Mathijs. Ik maar er veel lekkere dingen uit. Nootje lijkt me ook een mooi en lekker kookboek!!

 22. Lijkt me een supermooi boek!! :)
  Mijn favoriete recept met nootjes is op dit moment het kickstart ontbijt van Rens Kroes. Ben heel benieuwd of er een nieuw favoriet ontbijtrecept in het boek Nootje staat! ;)

 23. Superleuk! Mijn lievelingsrecept met noten is zelfgemaakte granola met onder andere cashewnoten, paranoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten. En dat dan in de vanilleyoghurt. Daar kan ik ‘s ochtends echt van genieten. Ik wil graag nog meer lekkere dingen met noten maken, dus ik ben echt heel benieuwd naar dit boek!

 24. Ik maak vaak ik het weekend voor ontbijt een appeltje met muesli uit de oven de laatste 5 minuten doe ik er wat noten en honing bij en dit doe ik dan in een schaaltje(warm) met dikke Turkse yoghurt yummie!! Ik kan wel wat nieuwe inspiratie gebruiken dus kom maar op met dat boek ?

 25. Leuke acties! mijn favoriet recept met noten is de notenkoek, normaal gemaakt met Nutella en heel veel noten. Heerlijk en nu dus te maken met deze zelfgemaakte hazelnoot pasta

 26. Te leuk weer dit! Op de site van onze plaatselijke kooktopper een boek winnen van nog meer plaatselijke toppers! Wat wil je nog meer?!

  Mijn lekkerste recept met noten is een eigen gebakken waldkorn brood met noten, olijven en rozijnen met daarop zalige gezouten boter. Verse brood is té lekker!

  En ja.. dit boek.. ik wil m!

 27. Havermout gekookt in amandelmelk gedecoreerd met walnoten en pecannoten! Het beste van de twee boeken in één!

 28. Mijn favo recept met nootjes is een mugcake van havermout, banaan en ei met rozijnen en lekkere nootjes!! het zou leuk zijn om meer recepten met noten te leren kennen en maken! Zou leuk zijn om ook dit boek van havermoutje te hebben om de collectie compleet te maken!

 29. WoW ik zou heel graag dit boek willen winnen.. Dit wordt mijn derde poging…
  Mijn favo nootjes recept… Tja ik heb nog niet veel omdat ik nog niet veel inspriratie heb om met nootjes te koken.. Vandaar dat ik hem heeeeeeeel graag zou wolken winnen.
  Maar wat in tot nu graag eet met nootjes; de home made crackers van Nathalie’s keuken.. Maar dit is meer met zaden…
  Nou vingers crossed… ??

 30. Dat is een héél gaaf boek! Heb hem al een keer maxi gedaan en staat zeker op mijn Sint verlanglijstje. Mijn lekkerste recept met noten is een dadelnotentaart. Heerlijk!!

 31. Jaa leuk!! Dat boek wil ik graag winnen! :-)
  Ik ben eigenlijk heel dol op notenmix zelf kruiden en roosteren in de oven. En eigengemaakte granola niet te vergeten :-) gaan veel noten door bij mij.
  Ik volg nootje sinds kort op instagram. En ben er al achter dat ze erg leuk zijn! Dus dat boek is vast en zeker tof.

 32. Wat een leuk boek. Die wil ik wel winnen. Ik maak graag appeltaart met noten er overheen. En mijn havermoutpap met pompoen, banaan en pecannoten. Is mijn nieuwe verslaving.?

 33. Ooh wauw, dit ziet er net zoals Havermoutje ook zo’n prachtig kookboek uit, ik hou van de lichte sfeer over de foto’s! Dit boek stond al op m’n verlanglijstje voor de Kerst, maar mocht ik ‘m winnen via deze winactie kan ik eerder aan de slag met de receptjes; ideaal!! ;)
  Mijn favoriete recept met noten…? Zo’n moeilijke vraag, Brenda! ;) Ik denk spontaan aan de gekarameliseerde nootjes die ik heel vaak maak sinds ik (vorig jaar?) je filmpje over het karameliseren van noten zag… Zoooo lekker en nog zoooooveel verslavender, yummmm!

 34. als ik “zondig” met noten ( lees: ik kan me niet beheersen), dan maak ik heerlijke spicy noten. ik kijk op de markt welke rauwe noten er goed uitzien ( ook qua prijs) en rooster die samen met een likje kokosolie en kruiden waar ik zin in heb op in huis heb. kurkuma, cayenne, paprika, koriander komen vaak voor. als ik mijn stoute schoenen aandoe, doe ik er op het einde wat honing over. fingerlicking good! als je deze overhebt (not), kan je ze ook vermalen en door een salade doet of als vleeskorst gebruiken.

 35. Ik heb enkele vrienden die alleen maar vegetarisch eten. En toen ik ze keertje had uitgenodigd om bij mij te komen eten, had ik door allerlei kookboeken en recepte gebladerd en een recept voor notenburgers gevonden. Gemaakt en het was zo’n succes dat ik het nu regelmatig op tafel zet.
  Gemengde noten, middelgrote ui, olie, komijnzaadjes, pindakaas, bruin brood, roomkaas en peper / zout. En als die ingredienten heeft iedereen zo goed als altijd wel in huis. En de burgers zijn niet moeilijk om te maken.

 36. Lijkt me een super mooi boek! En de fotografie is echt schitterend!
  Mijn favoriete recept met noten zijn gevulde koeken, waarbij je de spijs zelf maakt met amandelen. Niet echt verantwoord, maar wel super lekker!

 37. mmmmm, nootjes… altijd lekker…. zo een handje vol opsnoepen of in lekker zelfgemaakt reepje! Momenteel is dit reepje mijn favoriet: met dadels, cashewnoten, amandelen, cacao en kokos… jummie!

 38. Al van kinds been af ben ik verzot op noten, van mijn vader doorgekregen ☺. Mijn topfavoriet toen (en nu nog altijd) is een hazelnootcake. Een redelijk smeuïg gebak met toch voldoende structuur door de hazelnoten en dan die zalige smaak…
  Ik zit spijtig genoeg niet op Facebook, maar volg je wel op IG. Hopelijk mag ik toch een kansje wagen op dit fantastische boek.

 39. Wat leuk dat je weer een boek weggeeft!
  Ik zou echt heel graag willen winnen, want ik ben dol op noten
  maar weet zelf nooit zo goed wat ik er allemaal mee kan maken.
  Zelf ben ik dol op amandelpasta, is weer eens wat anders dan pindakaas
  en zelfgemaakte amandelpasta is dan ook mijn favoriete nootjesrecept.
  ik ga zeker de zelfgemaakte hazelnootpasta proberen! misschien wordt dat
  dan wel mn lievelingsrecept..jamjam!

 40. Ik eet zo goed als dagelijks noten (onderdeel van mijn lunch!), maar ik heb erg weinig ervaring met de verwerking van noten in gerechten. Wel heb ik ooit eens een overheerlijke pasta gehad met walnoten. Die zou ik wel graag eens willen maken (met glutenvrije pasta).

 41. ik houd van alle noten en alle gerechten met noten. Mijn favorite recept is stevige wortelcake met noten

 42. Wat een leuk artikel, recept en boek!
  Mijn lievelingsgerecht? Ik denk dat ik dit boek nodig heb voor inspiratie. ;)
  Ik gooi regelmatig wat pinda’s of cashewnoten over mijn gerecht als ik chinees of thais eet. Thaise kip cashew, heerlijk!
  Maar als ik er iets mee moet bereiden kom ik niet verder dan zelfgemaakte pindasaus of pindasoep.

 43. Leuke actie! Dit boek zou goed passen binnen mijn collectie, want ik ben gek op alles met nootjes. Mijn favoriete recept is toch wel een overheerlijke pecan caramel pie met een brosse koekbodem. Niet goed voor de lijn, maar wel ontzettend lekker! ;)

 44. Tomatensalade met sinaasappelvinaigrette, burrata, rode ui, frambozen en hazel- of paranoten!

 45. Ik hou echt van zelf gemaakte walnotenkoekjes met poedersuiker en pichtach koekjes met sesamzaad!

 46. Oo god. Mijn favoriet,,, ik eet iedere dag wel iets met noten. Als ik moet kiezen mijn eigen granola. Walnoten pecannoten pompoenpitten en havermout mengen met wat walnootolie speculaas en kaneelkruiden.
  Dan heerlijk branden in de oven of airfryer. Hemels als ontbijt door de yoghurt!
  fingerscrossed voor het boek

 47. Ik was vroeger altijd al dol op walnoten. Ik vond ze lekker, maar ik vond het vooral leuk als ik ze bij m’n oma mocht ‘kraken’ en opeten. Walnoten vind ik nog steeds erg lekker, maar op het moment dat ik eens een pecannoot in m’n mond stopte, was ik helemaal om. Mijn lievelings notenrecept is dan ook pecancaramelcake.
  Ik vind de blog van Havermoutje super en ik zou dan ook graag ‘Nootje’ winnen om nieuwe recepten en nieuwe noten uit te proberen!

 48. Vormgeving van het boek ziet er prachtig uit!
  Ik houd van nootjes, heb zoveel favoriete recepten. Walnoten zijn heerlijk in de yoghurt met banaan en honing, als snack zijn ze heerlijk, pecannoten en spruitjes geroosterd in de oven zijn heerlijk, nootjes door bananenbrood, zo kan ik nog wel even doorgaan :)

 49. Tja er is gewoon ook maar één nutella hihi. Maar er kunnen ook lekkere andere broodsmeersels zijn… Mijn man is helemaal verzot op nootjes. Meestal verwerk ik het in koekjes. Hazelnoten, walnoten en amandelen. Zeker met de aankomende kerstperiode. Standaard maak ik vanillekipferln (kleine koekjes met gemalen hazelnoten en amandelen erin). Maar ik zou het ook leuk vinden om speciaal voor manlief een keer iets anders te kunnen maken met nootjes. Ik waag daarom graag een kansje op dit leuke boek. Nu maar duimen…

 50. Mooie foto’s het lijkt mij ook een erg leuk boek! :-) Heb er nog nooit van gehoord. Wat is niet lekker met noten? Zelf heb ik laatst een Rocky Road taart gemaakt uit het boek van Rudolph Bakery, ook met noten. Verrukkelijk!

 51. Ik hou ontzettend van oma’s appeltaart met walnoten erin! (Daarom heb ik mijn blog ook apoeltaart en rozen genoemd, hihi) Het is een gewone, heerlijk Hollandse, appeltaart. Er gaat dan alleen een hand gehakte walnoten door. Mmmm :D

 52. Wat een heerlijke blig, ben erg benieuwd naar nootjes (en de voorganger). Ik heb zoveel favoriete gerechten met nootjes, zaadjes, peulvruchten en vruchten…. Pistacheijs vind ik heerlijk zomers maar met onze uit de tuin geraapte hazelnootjes wil ik heel graag hazelnotenpasta proberen te maken! Misschien dat dit recept erbij kan helpen! Groetjes

 53. Nou, ik bak/kook/gebruik noten echt te weinig in de keuken! Zonde omdat ze zo lekker en gezond zijn. Ik zou het graag meer gebruiken, maar ontbreek nogal aan inspiratie. Daar zou dit boek goed bij kunnen helpen!
  Dus, zonder veel inspiratie van walnoten, amandelen, paranoten of cashewnoten is dit mijn allerlekkerste recept geprobeerd tot nu toe met noten:
  De peperNOTEN-tiramisu van Brendakookt;) Morgen ga ik hem weer maken voor een avondje gezellig eten met vriendinnen en ze kijken er nu al naar uit. Vorig jaar voor het eerst geintroduceerd en ze hebben het er nog steeds over;) Bedankt!

Reacties uitgeschakeld.

Misschien vind je dit ook leuk