5 tips om minder zout te eten
Bewaren
Deze maandag deel ik geen nieuw recept, maar 5 tips om minder zout te eten. Wist je dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet? De kans is groot dat jij (en ik) ook bij die 85% hoort.
Gesponsord artikel
Gemiddeld eten we per Nederlander per jaar 1 kilo zout te veel. Een slechte zaak, want het verhoogt de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten. Daarbij kan het nierschade veroorzaken of verergeren. Als iedereen in Nederland gemiddeld 3 gram minder zout zou eten, scheelt dit jaarlijks 1.500 sterfgevallen. De boodschap van de Nierstichting is dan ook: ‘Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout’.
Via de Zoutmeter kun je een test doen waardoor je ziet hoe veel jij binnenkrijgt en hoe je dit kunt verminderen. Ik geef je alvast 5 tips om je zoutinname te verkleinen:
5 tips om je zoutinname te verkleinen
- Leer jezelf aan minder zout of geen toe te voegen tijdens het koken. Voeg het bijvoorbeeld niet meer toe als je aardappelen kookt.
- Gebruik (verse of gedroogde) kruiden en smaakmakers.
- 20% van het zout dat je binnenkrijgt voeg je zelf toe, de overige 80% zit in voedingsmiddelen zoals brood, vlees, kaas en kant-en-klare producten. Koop minder kant-en-klare producten, en kook meer zelf. Denk hierbij aan soepen, sauzen etc.
- Wees je bewust van zoute producten, lees de etiketten van de producten die je koopt. Kies voor varianten of alternatieve producten waar minder in zit.
- Als je gewend bent om (te) veel zout te eten is het even wennen als je het minder gaat eten. Gun jezelf ongeveer 10 dagen om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak.
Dit artikel is een samenwerking met de Nierstichting, lees mijn disclaimer