Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Tip: Mag ik nog een hapje

Mag ik nog een hapje 3

Sinds een maand mag ik koken voor ons kleine meisje. In het begint stelt het weinig voor (1 ijsklontje gestoomde groenten per keer) maar toch vind ik het super leuk om voor Fem in de keuken te staan. Tot nu toe gaan alle hapjes er in. Sperziebonen, wortel, pompoen, courgette en broccoli, ze lust het allemaal (voor zo ver dat nu al kan). Maar hoe gaat dat straks als ze groter wordt? Daar ben ik super benieuwd naar, en er is goed nieuws: ik kan alvast beginnen met inlezen!

Francesca van het blog Francesca Kookt heeft namelijk de perfecte timing voor de lancering van haar boek Mag ik nog een hapje? Francesca schreef een ontzettend compleet en handig boek over kinderen en eten. De culinaire opvoeding. Wat mij betreft is dit boek een must have voor alle ouders met jonge kids.

Mag ik nog een hapje 7

De culinaire opvoeding is een ontdekkingstocht waar Francesca met haar kleine kanjer (die alweer 5 jaar is) van geniet. Inmiddels hebben ze samen al aardig wat eet-fases doorlopen. Mag ik nog een hapje is hieruit voortgekomen. Een praktisch handboek voor de culinaire opvoeding van kinderen.

Een boek boordevol met handvatten en handige tips, en meer dan 120 recepten waar groot en klein van kan genieten.

Mag ik nog een hapje 2

Het boek is ingedeeld naar de volgorde van het leven van het kind. Er wordt afgetrapt in de buik, hier start namelijk ook de smaakontwikkeling van je kind. Door naar de melk-fase, groente- en fruithapjes tot de eerste verjaardag. En daarna kan de grote ontdekkingstocht én het koken voor en met je kind echt beginnen. De lust-ik-niet-fase is daar ook onderdeel van en ook hier worden fijne tips voor gegeven.

Francesca behandelt niet alleen recepten voor het avondeten, maar ook voor het ontbijt, lunch, gezonde tussendoortjes, toetjes en zelfs drankjes vind je in Mag ik nog een hapje. Zo kun je dus niet alleen variëren met de avondmaaltijd, maar ook met alle andere eetmomenten van je kleine lekkerbek.

Na de recepten komt er nog een hoofdstuk met praktische informatie langs. Wat moet je standaard in huis hebben? Hoe maak je een eetplanning, hoe kun je uiteten met je kind en hoe betrek je de kleine in de keuken?

Mag ik nog een hapje 6

Persoonlijk vind ik het heel erg fijn dat je in dit boek aan de hand wordt genomen. Zo staat beschreven waarom je het beste kunt beginnen met het geven van groenten en welke groenten het meest toegankelijk zijn om mee te beginnen (al heb ik me daar niet helemaal aan gehouden zie ik ;)) Wanneer je meerdere smaken kunt mengen en met welke fruitsoorten je vervolgens kunt beginnen. En wanneer kun je kruiden toevoegen?

Wat ook een pluspunt is: bij de recepten staat vermeld vanaf welke leeftijd (in het begin in maanden) het geschikt is.

Rode draad in het boek is plezier hebben en genieten van lekker eten. Variatie, keuzes maken en samen koken staat centraal. Voeding is niet alleen om te groeien, zorg er ook voor dat het leuk is. Maak van eten een feestje! Laat je kind proeven en ontdekken. Een keer nee lust ik niet kan de volgende keer juist lekker zijn.

Mag ik nog een hapje 4

Een fijne quote van Francesca: “Zorg er voor dat 80 % van de voeding verantwoord is zodat voor de overige 20% ruimte is om te genieten van onverantwoorde dingen zoals chips, snoep en patat met mayonaise”. Want ook dat hoort bij een kind.

Ik weet zeker dat ik de recepten uit dit boek als inspiratie gebruik als mijn dochtertje over een paar maanden echt begint te eten. Zo kan ik haar langzaam aan nieuwe smaken en wereldse gerechten laten wennen zodat ze niet alleen aan aardappelen (zoals ik vroeger deed), pasta en rijst met vlees eet maar ook couscous en vis.

Of dat gaat bij mij lukken is natuurlijk de vraag, ieder kind is anders. Maar op deze manier kun je het in ieder geval op een leuke manier proberen. Ik geloof er in dat als eten leuk is, een kind het ook lekkerder vindt en meer probeert.

Mag ik nog een hapje 5

De fijnste les uit dit boek: betrek je kind bij het eten ben maak het leuk. Dan kan het bijna niet anders dan dat het een kleine lekkerbek wordt die geniet van eten.

Wat ik heel fijn vind is dat Francesca je niets opdringt. Maar ze laat je zien wat er allemaal mogelijk is. Hoe je het aan kunt pakken. Geen vaste aanpak want ieder kind is ten slotte anders. Gebruik het boek als inspiratiebron om je eigen weg te vinden.

Mag ik nog ene hapje? | Francesca van Berk | A.W. Bruna Uitgevers | verkrijgbaar voor € 19,95
Bestel het boek hier via bol.com

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

  1. Tanja 2 mei 2016 om 09:35

    Ik wist al van haar boek omdat ik Francesca ook volg :-) Maar je hebt het leuk en duidelijk beschreven. Helaas had ik niet zo’n boek toen mijn dochters klein waren. Dat had ik toen graag gehad!Als mijn dochters kinderen krijgen geef ik ze dit boek cadeau.
    Mijn man en ik zijn enthousiaste eters, echte genieters, en mijn ervaring is dat dit aanstekelijk werkt naar de kinderen!

  2. Cheese and Chinese 2 mei 2016 om 10:42

    Lijkt me een ontzettend handig en leuk boek! Culinaire opvoeding is natuurlijk heel belangrijk :D

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *