Tips pompoen schillen

pompoen-verwerken

Het is pompoenweek op brendakookt.nl. Het perfecte moment om in de herfstsferen te komen. Vandaag deel ik geen recept met pompoen, maar tips om de pompoen gemakkelijk te schillen.

Ik heb namelijk gemerkt dat niet iedereen weet wat ze met een pompoen moeten en dat het ‘zo’n gedoe’ is om het te schillen en snijden. Als oplossing kun je natuurlijk in de supermarkt een zakje pompoenblokjes kopen. Maar dat is duurder, en zo lastig hoeft het niet te zijn om de pompoen te verwerken.

Een aantal tips: 

Schillen in zijn geheel

Een flespompoen kun je vaak in zijn geheel goed schillen met een dunschiller of mes. Met een groot en scherp mes halveer je hem vervolgens zodat je de draden en pitten er uit kunt lepelen.

Schillen in parten

Als het lastig gaat om de pompoen te schillen in zijn geheel kun je hem ook eerst in kwarten snijden, de draden en pitten er uit lepelen en daarna per kwart schillen.

Maar het kan gemakkelijker

Voorkoken

De pompoen kun je ook in zijn geheel of in parten voorkoken. Hierdoor wordt het vruchtvlees zacht en kun je de  schil gemakkelijk verwijderen. Denk er wel om dat de pompoen heet is nadat je het uit het water haalt.

Roosteren in de oven

Rooster de pompoen (zonder zaden en draden) in parten met de schil op de bakplaat 40 minuten in de oven op 180 ºC. Hierna kun je het vruchtvlees zo van de schil schrapen. Ook lekker om de pompoen voor het roosteren te besprenkelen met olijfolie en op smaak te brengen met zout en peper en andere kruiden. Ook kun je bijvoorbeeld knoflook mee roosteren.

Met schil bereiden

De schil van de ronde fel-oranje Hokkaido pompoen kun je eten. Als je bijvoorbeeld pompoensoep maakt kun je de schil er dus ook aan laten zitten.

Zelf wissel ik af. De ene keer schil ik met een dunschiller, andere keer rooster ik het of kook ik het voor. Hoe schil je de pompoen het liefst? En wat is jouw favo gerecht met pompoen? 

(Visited 8 times, 1 visits today)

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
5 comments
 1. Bedankt Brenda, ik wilde deze maand aan de slag gaan met pompoen, omdat ik het lekker herfstig is en ik het weleens wil proberen. Deze tips komen dus goed van pas.

 2. Ik heb nog nooit zelf een pompoen geschild en klaargemaakt, maar met jouw tips ga ik de strijd aan deze herfst! Zeker weten, want ik vind pompoen een heerlijke smaak hebben, zeker nadat het met de nodige kruiden en specerijen in de oven geweest is. Verrukkelijk gewoon.
  Bedankt voor de tips. Ze komen zeker van pas.
  Fijn weekend en groetjes,
  Marja. ????????

 3. Hallo Brenda, ik schil de pompoen helemaal niet.
  Als je de blokjes kookt en met staafmixer erdoor is alles lekker zacht.
  Behalve rare plekjes doe ik wel eens met de dunschiller.

  Gr. Jantine

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk