Kick-off back to normal

back-to-normal-kick-off-01
Bij deze geef ik het startsein aan mijn ‘Back to normal project’. In dit artikel lees je waarom, wat het inhoudt en welke tips de deskundige mij geeft. En misschien doe je wel met me mee? 

Het is cliché, maar ook ik doe per 1 januari weer even gewoon. Of eigenlijk probeer ik niet gewoon maar juist een beetje gezonder te doen. Ik wil namelijk weer ‘back to normal’ zoals ik dat noem. Niet iedere dag snoepen, maar lekker veel groenten en fruit eten en minder koek, chocolade en chips. En als ik wel een lekkere koek, gebakje of stuk chocolade neem wil ik er weer echt van genieten. En niet zonder dat ik het door heb in mijn mond stoppen, dat ik het niet eens proef wat ik heb gegeten. (dat gebeurt nu regelmatig kan ik je vertellen)

Ik heb getwijfeld of ik hier over zou schrijven, ik vind het namelijk best persoonlijk en ook een beetje spannend. Maar toch heb ik besloten om het te doen.

back-to-normal-01

Wat anders moet

Qua kilo’s ben ik redelijk tevreden met mijzelf. Er mag best wat af, maar het hoeft niet per se. Wel voel ik me niet lekker bij de gewoonten die er het afgelopen half jaar ingeslopen zijn. Ik eet minder gevarieerd, ontbijt en lunch vaak maar saai (en snel) met boterhammen, vergeet tussendoortjes (en dus fruit) te eten en vergeet ook te drinken.

Dat komt omdat ik mezelf er geen tijd voor gun of de tijd er niet voor vrij maak. Het is sneller om twee boterhammen met pindakaas of hagelslag te smeren dan een salade of een omeletwrap klaar te maken. Als ik Fem fruit geef kan ik zelf natuurlijk ook een appel schillen, maar dat vergeet ik dus ook en dan pak ik later een paar lekkere koekjes. En begin maar helemaal niet over drinken. Dat vergeet ik ook.

Thuiswerken klinkt ideaal en relaxed (en dat is het ook), maar het is dus ook heel erg gemakkelijk om door te werken. Niemand die tegen me zegt dat het lunchtijd is, en collega’s die thee voor me halen mis ik inmiddels ook heel erg ;) Het afgelopen jaar heb ik meerdere keren  geprobeerd om het gevarieerder eten weer op te pakken, maar telkens is dat niet gelukt.

Daarom heb ik deze keer schema gemaakt waar ik me aan wil houden. Door het hier te publiceren is de druk om me er aan te houden ook iets groter. En misschien doen er wel een aantal van jullie met me mee?

Wat ik niet meer ga doen

 • snoep, chips en chocolade.
 • lepels nutella en pindakaas snoepen. En handjes hagelslag wil ik ook niet meer zomaar in mijn mond stoppen.
 • maaltijden overslaan.

back-to-normal-02

Eetplanning

In plaats van drie eetmomenten wil ik weer terug naar 5 tot 6 eetmomenten op een dag waarbij ik ook (gezonde) tussendoortjes eet. De dag ziet er dan globaal zo uit: ontbijten, tussendoortje, lunchen, tussendoortje en avondeten. Eventueel gevolgd door nog een laatste tussendoortje.

Een dag in het weekend eet ik alles wat ik wil en op een verjaardag of feestje doe ik ook net waar ik zin in heb. Het hoeft nu ook weer niet te streng, genieten mag.

Ontbijt per week

 • 3x yoghurt of kwark met granola (eventueel met fruit er bij)
 • 1x banaanpannenkoekjes
 • 1x boterham met gekookt ei en een belegde cracker
 • 1x warme havermout met appel of banaan

Tussendoor

 • fruit
 • minimaal 3x per week een smoothie maken
 • belegde cracker of rijstwafel

Lunch per week

 • 1x banaanpannenkoekjes of eiwrap
 • 2x boterhammen
 • 1x soep met brood
 • 2x salade

Avondeten per week

 • maximaal 1x opscheppen
 • 2x vlees
 • 2x vega
 • 2x vis

Drinken

 • 4 koppen thee
 • 2 doppers met water (één in de ochtend en één in de middag)

back-to-normal-03

Deskundig advies

Via mijn blog wil ik jullie op de hoogte houden van mijn ‘Back to normal project’. Dit ga ik doen door het plaatsen van eetdagboekjes en eventueel een tussentijdse evaluatie. Als stok achter de deur heb ik ook gevraagd of Willemijn naar mijn plan wil kijken. (Willemijn Wissekerke is diëtist en heeft spreekuur bij Salon SanaDerm in Hoorn en werkt bij SanaSlank NederlandDit zijn de tips van Willemijn nadat ze bovenstaande voornemens/schema heeft doorgenomen:

Als je gezonder wilt eten dan is regelmaat een van de belangrijkste punten. Regelmatig kleine beetjes eten zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dit is fijn want met een stabiele bloedsuikerspiegel heb je minder behoefte aan zoetigheid.

Het minderen met zoetigheid zal in het begin even wennen zijn, misschien moet je wel echt afkicken. Maar wees gerust, na drie dagen wordt dit gevoel minder en als het je lukt om drie weken vol te houden zal je merken dat je behoefte aan zoetigheid voor het grootste deel verdwenen is.

Veel mensen vergeten water te drinken. Dit is wel heel belangrijk omdat het helpt om afvalstoffen af te voeren, handig als je met je gezonde eetpatroon wat kilo’s wilt verliezen. Daarnaast hebben veel mensen het gevoel dat ze trek hebben en nemen ze een tussendoortje terwijl het best kan zijn dat je gewoon dorst hebt. Neem dus bij plotselinge trek eerst een groot glas water en kijk na 20 minuten of je nog steeds trek hebt.

Tip! Veel variëren qua soort ontbijt/lunch is niet per se nodig als je gezonder wilt eten en/of wilt afvallen. Als je iedere dag brood eet als ontbijt en lunch is dat prima. Het is wel belangrijk om te variëren met groente, fruit, beleg, vlees/vis/vega en aardappelen/rijst/pasta. Ieder voedingsmiddel bevat weer andere vitaminen en mineralen en door te variëren krijg je van alles voldoende binnen. Maar als je gek bent op brood kun je dit gerust dagelijks eten.

En als laatste nog een tip over smoothies: Smoothies zijn erg gezond omdat ze veel fruit bevatten, je krijgt dus in 1 klap veel vitaminen binnen. En als je ook zuivel toevoegt en/of groenten maak je hem nog gezonder! Maar wist je ook dat smoothies veel calorieën leveren en daarom niet altijd gunstig zijn voor je gewicht? Fruit is namelijk erg gezond maar levert ook suiker en calorieën, en iets drinken (een smoothie met misschien wel 3 stuks fruit) gaat veel sneller en makkelijker dan iets kauwen (een gewoon stuk fruit). Je zou bijvoorbeeld niet zo snel 3 sinaasappels achter elkaar opeten maar een longdrinkglas jus d’orange gaat prima. En helaas is het ook zo dat als je fruit vermaalt tot een smoothie de voedingsvezels kapot gaan.
Alternatief: een lekkere zelfgemaakte fruitsalade of maak een smoothie en verdeel deze over 2 dagen.

14 Comments

 1. Inhe 6 januari 2017 at 22:10

  Ohhh bij het lezen denk ik echt, zoooooo herkenbaar. De kindjes zijn belangrijker, drukte op het werk en hup weer door ook. Bij mij is makkelijkheid ook een valkuil. Even snel een broodje of koekje. Vanaf volgende week weer meer om mezelf denken en goed eten! Ik ga je volgen, succes!!! Groetjes Inge

  Reply

Geef een reactie