Een amaretto appeltaart die je geproefd moet hebben: appeltaart met appeltjes in amaretto.
Als er een taart altijd goed is, dan is het de Oud-Hollandse appeltaart. De gevulde taart met kaneelappeltjes met daarop het bekende ruitpatroon valt altijd in de smaak. En het aller lekkerste is het natuurlijk als je hem zelf hebt gebakken.
Dit recept is afgeleid van de appeltaart van een van mijn voormalige collega’s. De appeltaarten van Henny met appeltjes geweekt in amaretto zijn de lekkerste. Combineer dat met dit lekkere Oud-Hollandse appeltaartdeeg en je hebt hem: de lekkerste appeltaart.
Wanneer zet jij deze taart op tafel?
Amaretto Appeltaart
Appeltaart van appeltjes in amaretto
20 minuten
+ 1 uur
Ingrediënten
- 1 kilo goudrenetten
- 250 ml amaretto
- 55 gram amandelschaafsel
- 100 gram suiker plus een eetlepel extra suiker
- 2 theelepels kaneel
- 300 gram bloem plus extra om je werkblad te bestuiven
- snuf zout
- 200 gram koude boter
- 2 eieren
- 2 eetlepels koud water
- 2 eetlepels paneermeel
Extra benodigd: Springvorm met een diameter van 20 cm
Bereiding
- Schil de appels, snijd deze in stukken en doe deze samen met amaretto in een kom of schaal die je kunt afsluiten. Laat dit ongeveer 3 uur afgesloten in de koelkast staan. Schep de appeltjes na 1,5 uur even om.
- Laat de appeltjes uitlekken in een vergiet en meng dit met een eetlepel suiker, kaneel en amandelschaafsel.
- Meng de bloem met het suiker en het zout. Snijd de boter in blokjes en kneed dit samen met het bloemmengsel, 1 ei en water tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast.
- Vet de springvorm in en verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol 2/3 van het deeg tot een grote lap van ongeveer 30 cm. Bekleed de springvorm met het deeg. Bestrooi de bodem met het paneermeel.
- Verdeel het appelmengsel over de springvorm. Rol het overige deeg uit en snijd hier repen van. Leg de repen kruislings in een raster op de taart. Druk de randen aan en bestrijk de bovenkant met geklutst ei.
- Bak de taart 1 uur in de oven, laat het afkoelen voor je hem serveert. Serveer eventueel met een lepel geklopte slagroom.
