Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Margarine zelf maken – recept

In vorige artikelen deelde ik weetjes over margarine, bezocht ik de margarine fabriek.  Daar bakte ik met margarine deze lekkere chocolate chip cakeVandaag laat ik je zien hoe je margarine zelf maken kan!

Margarine zelf maken, recept gesponsord artikel

Veel van ons weten wel hoe roomboter wordt gemaakt, namelijk van room die komt bovendrijven op melk. Maar hoe maak je zelf margarine? Hoe zorg je er voor dat oliën transformeren in smeerbare margarine en wat is het verschil met wat er in de fabriek wordt gedaan? Welke andere ingrediënten worden er toegevoegd, en waarom? In dit artikel komt het allemaal aan bod.

Ik laat je eerst zien hoe je thuis zelf margarine maakt en welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt. Aan het einde van het artikel vertel ik meer over de toevoegingen van margarine die je in de supermarkt koopt.

Tip: wil je op een snelle manier roomboter maken? Klop slagroom door met een beetje zout, zo ontstaat op een binnen no time boter!

 

Margarine zelf maken

Margarine maken 02

Margarine zelf maken met producten die overal verkrijgbaar zijn. Die we zelfs gewoon in huis hebben. Dit is de basis waarop margarine in de fabriek wordt gemaakt. Binnen 10 minuten kun je van deze ingrediënten margarine zelf maken.

 

Ingrediënten zelf gemaakte margarine¹:

 • Drie eetlepels plantaardige olie (ik nam Becel Olie Blend)
 • Twee eetlepels hard vet (ik nam kokosvet)
 • Twee theelepels melk
 • Twee theelepels eigeel (het liefst gepasteuriseerd)
 • sap van een citroen

 

Margarine maken 03

Wat heb je nodig?

Naast de ingrediënten heb je nog een paar dingen nodig om margarine te kunnen maken.

 • Een kleine metalen kom
 • een grote kom met ijswater (waar de andere kom in past)
 • een pan met heet (net niet kokend) water.

Margarine maken 04

Het harde vet (kokosvet in dit geval) moet gesmolten worden voor het met de oliën gemengd kan worden. Smelt dit au bain-marie, in een metalen kom boven de pan heet water.

Margarine maken 05

Voeg hierna aan de kom met het gesmolten harde vet, 3 eetlepels plantaardige olie toe.

 

Margarine maken 09

Zet het kommetje met plantaardige oliën in het ijswater. Roer dit door tot de kleur licht verandert. Het mengsel wordt een beetje troebel.

 

Margarine maken 10

Voeg 2 theelepels melk en 2 theelepels eigeel toe.

Margarine maken 11

Blijf het mengsel doorroeren. Voeg een aantal druppels citroensap toe en roer door tot het een margarine-achtige structuur krijgt. Margarine maken 12

Je ziet de structuur van de oliën veranderen. Het wordt dikker en mooi smeerbaar. Zo heb je in een mum van tijd zelf margarine gemaakt.

Margarine op brood Zelfgemaakte margarine

 

Verschil zelfgemaakte en kant-en-klare margarine

In de fabriek wordt margarine gemaakt volgens hetzelfde principe. Er worden extra dingen toegevoegd om ervoor te zorgen dat de margarine een constante kwaliteit heeft, meer vitamines bevat en je het langer kunt bewaren.

 

Dit zijn de ingrediënten van smeerbare margarine uit een kuipje²:

 • Plantaardige oliën
  Sinds december 2014 is de vermelding ‘plantaardige olie’ op het etiket niet meer genoeg. Het is verplicht de gebruikte oliesoorten te specificeren (bijvoorbeeld: lijnzaad-, zonnebloem-, palm-, kokos- of koolzaadolie).
 • Water
  Soms wordt een deel van de olie vervangen door water. Hoe lager het vetgehalte in de margarine of halvarine is hoe meer water is toegevoegd.
 • Emulgatoren
  Deze zorgen ervoor dat olie blijft drijven op het water. Emulgatoren worden toegevoegd om alles te mengen. Meestal is dit plantaardig: sojalecithine of zonnebloemlecitine. In het recept dat ik hierboven deel is het eigeel de emulgator.
 • Aroma’s
  Om er voor te zorgen dat de margarine meer een botersmaak heeft worden natuurlijke aroma’s toegevoegd.
 • Conserveermiddelen en voedingszuren
  Er worden conserveermiddelen toegevoegd om de houdbaarheid van het product te verlengen.
 • Kleurstoffen
  In de meeste kuipjes margarine zit de kleurstof caroteen (E16oa) dit wordt vaak verkregen uit wortelen.
 • Verdikkingsmiddelen
  Om het product goed smeerbaar te maken wordt een plantaardig hard vet toegevoegd, dit kan palm- of kokosvet zijn. Een enkele keer wordt verdikkingsmiddel toegevoegd, hier wordt soms gelatine voor gebruikt.
 • Vitaminen en mineralen
  Van nature komt vitamine E in variërende hoeveelheden voor in plantaardige olie. Aan alle margarines en halvarines worden vitamine A en D toegevoegd. Soms worden deze aangevuld met andere vitaminen en mineralen.
 • Visolie
  Visolie wordt soms toegevoegd om de margarine te verrijken met de gezonde visvetzuren DHA en EPA.
¹Bron Illustratieboekje – De wereld van Margarine ²Bron: consumentengids december 2015

Dit artikel is onderdeel van mijn zoektocht naar margarine, dit is een samenwerking met Unilever, lees mijn disclaimer. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

9 Reacties

 1. marion 3 april 2017 om 09:53

  Heel leuk hoe je uitlegt hoe je zelf margarine kunt maken, hieruit blijkt ook wel dat het eigenlijk niets met boter te maken heeft, alleen de melk komt in de buurt. Het is gewoon een heel ander product dat wij voor hetzelfde willen gebruiken als boter en wat heel makkelijk in gebruik is.
  Voor wat betreft je verhaal over de margarine uit de fabriek blijf ik met veel vragen zitten. Zo lees ik heel vaak het woordje ‘soms’, ‘meestal’, en de natuurlijke aroma’s die zorgen voor de botersmaak, daar ben ik ook wel heel benieuwd naar ! En dat er conserveermiddelen toegevoegd worden kan ook haast niet anders ivm houdbaarheid, maar wat zijn dat voor middelen?
  Ik ben echt niet alleen anti margarine, maar het blijft zo onduidelijk wat wij nu eigenlijk binnen krijgen, wat er wordt toegevoegd, dat je achterdochtig wordt.
  Ik hoop dat je me antwoord kunt geven, ik vind het op zich heel leuk dat je probeert uit te zoeken wat er in margarine zit.

  1. Brenda Kookt 3 april 2017 om 12:12

   Hi Marion, ik wilde het in dit artikel niet te technisch maken, maar uitleggen in begrijpelijke taal. En omdat niet iedere margarine hetzelfde is, heb ik de woorden soms en meetal gebruikt. Maar als je precies wilt weten wat er bijvoorbeeld voor middelen in een kuipje Becel zitten dan kan ik dat hier publiceren. Ik zal het toevoegen op deze reactie.

   1. Brenda Kookt 18 april 2017 om 09:36

    Hoi Marion, dit zijn de ingrediënten van Becel Original:

    Water, dit geeft de mogelijkheid om margarines met verschillende vetpercentages te creëren.

    Een mix van plantaardige oliën (45 %):
    – 26% zonnebloemolie
    – 11% lijnzaadolie
    – 2% koolzaadolie
    – palmolie

    Emulgatoren: (in het recept hierboven is gekozen voor eigeel als emulgator, dit helpt om twee stoffen te mengen die normaal moeilijk mengbaar zijn zoals water en olie)
    – Mono- en diglyceriden van vetzuren
    – Zonnebloemlecithine

    Voedingszuur, citroenzuur

    Natuurlijk aroma’s: Aroma’s voegen smaak toe aan een product.

    Vitamine A & D

    Kleurstof (caroteen): Kleurstof wordt in uiterst kleine hoeveelheden toegevoegd om ervoor te zorgen dat het product een gele kleur krijgt.

 2. Marja 3 april 2017 om 20:47

  Hoe kom je aan gepasteuriseerd eigeel? Als je zo’n fles bedoelt die ze bij Appie hebben….Wel erg veel voor 2 theelepeltjes! Wat doe je dan weer met de rest? En uiteindelijk eet je dus rauw ei op je brood! Ook al is het niet veel, het is wel rauw ei. Voor mensen met een slechte weerstand, kleine kinderen, zieken en ouderen dus niet erg geschikt om te eten of vergis ik me? Ik wil je heus niet afkraken hoor, maar het gaat wel door mijn hoofd. Dan kan ik het beter aan je vragen dan blijven twijfelen. Ik zou dat harde vet ook moeten kopen want ook dat heb ik niet in huis. Dan wordt het dure margarine!
  Ik geloof dat ik het maar beter bij mijn roomboter kan houden. Sorry.
  Groetjes en tot een volgende keer. Knuffeltje voor Fem.
  Marja. ???????

  1. Brenda Kookt 18 april 2017 om 09:32

   Daarom kun je ook beter gepasteuriseerd eigeel nemen, als je zelf margarine wilt maken. In de margarine die je in de supermarkt koopt worden Mono- en diglyceriden van vetzuren toegevoegd of Zonnebloemlecithin. Omdat je dit thuis niet toevoegt is in dit recept voor eigeel gekozen als emulgator.

   Meer uitleg over Mono- en diglyceriden van vetzuren: Alle oliën en vetten zijn ‘ tri-glyceriden’ van vetzuren. Daarnaast bevatten alle oliën van nature kleine hoeveelheden van mono- en diglyceriden van vetzuren. De mono- en diglyceriden van vetzuren worden uit vetten verkregen, deze zijn plantaardig.

 3. Monique 4 april 2017 om 06:16

  Hoe lang kun ke dot bewaren?

 4. Tania Comas 16 december 2019 om 19:09

  Hallo,
  Heb recept gemaakt en ik heb het eigeel vervangen door Zonnebloemlecithin die ik kocht in de speciaalzaak.
  Bedankt Brenda voor dit recept.
  Groetjes van ons allemaal
  Tania en kids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *