Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

De koelkast van.. Rutger van den Broek

Rutger HHB koelkast foto

Rutger kennen we allemaal uit het eerste seizoen van Heel Holland Bakt! Wie zat er niet voor de buis? Vandaag laat Rutger zijn koelkast aan ons zien, en geeft hij antwoord op mijn vragen.

Ook na Heel Holland Bakt staat Rutger veel in de keuken. Zo is hij zijn blog Rutgerbakt.nl begonnen, hier deelt hij zijn favoriete bakrecepten. En dat is natuurlijk niet alles want Rutger heeft inmiddels ook al 3 bakboeken uitgebracht (bekijk ze hier allemaal) en dit jaar verschijnt zijn 4e bakboek, Het hartige bakboek. Naar dit boek ben ik ook super benieuwd, want baksels hoeven natuurlijk niet altijd zoet te zijn.

Ben je benieuwd welke vreemde guilty pleasure Rutger heeft en waarom hij de bruidstaart die hij bakte voor de finale van Heel Holland Bakt nogmaals maakte? Lees dan snel verder!

Koelkast van Ruger van den Broek

Wat is jouw eet-stijl?
Mijn eetstijl is moeilijk in een hokje te plaatsen, eigenlijk van alles wat. Doordat mijn vriend vegetariër is eet ik het merendeel van de week vegetarisch. Af en toe haal ik voor mijzelf wel een stukje vlees, daar kan ik dan echt zin in hebben! Regelmatig nemen wij ons ook weer voor om gezonder te gaan eten, maar dat goed volhouden is niet heel makkelijk. Zeker met een hobby als bakken en heel veel baksels om mij heen is het moeilijk om altijd gezond te eten.

Wat is je guilty pleasure?
Jemig! Heb je even? Wat bakken betreft ben ik echt gek op appeltaart! Daar heb ik altijd wel zin in. Het is helaas soms wel een tegenvaller als je ergens een nog half bevroren diepvries-appeltaart voorgeschoteld krijgt. Verder ben ik, en vraag me niet waarom, fan van eieren uit zo’n pot vocht. Zo lekker! Van een huzarensalade of uit een maaltijdsalade is dat het eerste wat ik opeet. Ik heb zelfs wel eens een pot bij de groothandel gekocht voor thuis in de koelkast.

Welk gerecht eet je het liefst iedere week?
Lasagnes vind ik erg lekker, zowel de traditionele als andere versies met aubergine of verschillende kazen. Die kan ik wekelijks wel eten.

Wat komt er niet bij jou op tafel, welk gerecht vind je écht niet lekker?
De structuur van bonen vind ik niet zo heel lekker, zeker niet als het overheerst zoals bij chili con carne. Dat zal je nooit bij mij tegenkomen.

Waar komt jouw liefde voor eten en bakken vandaan?
Van kinds af aan waren mijn ouders regelmatig in de keuken te vinden. Er werd altijd met liefde gekookt en gebakken en daar werden mijn zus en ik ook bij betrokken. Zeker voor speciale gelegenheden werd er uitgebreid gebakken en gekookt. Als er feest was werd er gebakken en als er gebakken werd was het feest. Mede daardoor heb ik de liefde voor (vooral) het bakken meegekregen.

Kook je ook graag, of houd je het liever bij bakken?
Bakken is wel echt mijn ding! Daar kan ik al mijn creativiteit en enthousiasme in kwijt. Doordat ik voor mijn blog en boeken vaak dagen aan het (test)bakken ben heb ik ’s avonds niet altijd veel zin meer om uitgebreid te koken. Voor speciale momenten vind ik het wel leuk om een uitgebreid diner met verschillende gangen te koken.

Wat is je specialiteit in de keuken?
Bakken! Zonder twijfel. En eigenlijk vind ik alles leuk om te bakken. De prioriteit heeft wel altijd de smaak, die moet goed zijn! Daarnaast vind ik het erg fijn als een baksel verschillende texturen bevat, iets knapperigs, iets zachts, iets smeuïgs. Dat maakt het eten ervan spannend.

En wat is je favoriete ingrediënt om mee te bakken?
Chocolade is toch echt wel één van mijn favoriete ingrediënten, je kunt er zo veel mee! Van taart tot crèmes en van koekjes tot fudge, de mogelijkheden ermee zijn oneindig. En het is zo lekker!

Welk toetje zet je op tafel als er familie of vrienden komen eten? En wat serveer je bij de koffie?
Eén van mijn favoriete toetjes is mijn aardbeientiramisu met meringue (http://www.rutgerbakt.nl/recept-aardbeientiramisu/). Deze is makkelijk van te voren te maken en altijd een succes! Vorig jaar heb ik er 300 eenpersoons bakjes mee gevuld voor een feest, dat was ook erg succesvol! Bij de koffie ga ik echt voor zelfgebakken appeltaart. Die van mijn moeder natuurlijk! (http://www.rutgerbakt.nl/recept-de-lekkerste-appeltaart/)

Hoe vaak doe je boodschappen?
We doen 1 keer per week grote boodschappen met alle basisproducten en avondeten voor een paar dagen. De rest van de week heb ik regelmatig nog wat nodig voor een recept of als avondeten, dat haal ik dan tussendoor.

Welk product zouden meer mensen moeten eten/kennen?
Sinds de vakantie van vorig jaar heb ik burrata ontdekt; een soort mozzarella die nog met extra room is ingespoten. Heerlijk! Gelukkig verkopen ze die ook in Nederland.

Wat is het lekkerste dat er ooit in jouw koelkast heeft gestaan?
Tijdens de finale van Heel Holland Bakt moest ik een bruidstaart maken. Het enige commentaar dat ik daar op kreeg is dat de pure-chocolade-ganache net niet goed genoeg bij de rest van de smaken paste. Toen de finale uitgezonden werd heb ik dezelfde drielaagse taart weer gebakken, maar nu met een witte-chocolade-vanille-ganache. Die taart was echt onwijs lekker!

Wat staat er altijd in jouw koelkast?
De basisingrediënten om te bakken: boter, slagroom en melk. Soms bedenk ik ’s avonds laat nog een recept en wil ik dat gelijk uitproberen. Dan is het wel heel fijn dat alles altijd aanwezig is.

Heeft alles in de koelkast een vaste plek?
Totaal niet. Regelmatig staat de koelkast vol met taartdozen en schalen voor een fotodag en dan is het echt puzzelen om alles er in te krijgen. Daardoor wordt alles verplaatst en ieder vrij plekje wordt benut.

Wat komt er nooit in jouw koelkast?
Ik sluit niet zo graag dingen uit, eigenlijk is alles welkom!

Wat doe je met restjes uit de koelkast?
Na een fotodag geef ik veel aan familie, vrienden en buren, anders krijgen we het nooit op. Doordat niet alles een vaste plaats heeft (en de koelkast soms wel heel vol staat) kom ik nog wel eens iets tegen dat niet meer zo vers is, dat gaat dan helaas weg. Ik probeer het weggooien zo veel mogelijk te beperken, zonde van het eten!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *