Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Uiteten met kinderen – tips

Snap Shots maart 0112

Uiteten met je kind. Hoe zorg je er voor dat het zo relaxed mogelijk verloopt? Voor jezelf maar ook voor de kids, en andere gasten. In dit artikel vertel ik je hoe ik het doe, en geef ik extra tips.

Wie weet heb je er iets aan en kun je hierdoor met nog meer plezier uiteten met je kids. Dat komt vast van pas nu de vakantie voor de deur staat.

Ik ben ook benieuwd hoe jullie hier mee om gaan. Vinden jullie kids het leuk om mee uit eten te gaan, en gedragen ze zich in een restaurant? Of gaan jullie liever naar een pannenkoekenhuis of ander restaurant dat gericht is op kinderen? 

Snap Shots zomer2016 02

Tafelmanieren

Leer je kind dat et tijdens het eten aan tafel zit. Al is het wel afhankelijk van de leeftijd, mijn dochtertje (net 1,5 jaar oud) snapt nog niet zo goed wat ik bedoel als ik zeg dat ze moet blijven zitten. Maar thuis eten wij altijd aan tafel, dus ze is wel gewend om tijdens het eten in een kinderstoel te zitten. Dat is de eerste stap.

Hetzelfde geldt voor tafelmanieren. Thuis met de handen eten en in het restaurant met bestek, dat snapt een kind niet. Leer je kind thuis al tafelmanieren aan, en leer ook dat eten op de grond gooien niet gewenst is. Ik heb inmiddels de ervaring dat het bij jonge kids soms lastig is om dit af te leren, maar hier is het inmiddels gelukt! En eten met een vorkje is nu zelfs super leuk, iedere keer weer feest als er iets aan de vork blijft zitten.

Leer ook dat het niet normaal is dat kinderen schreeuwen in restaurants en dat ze niet langs andere tafeltjes mogen rennen. Dat is wel zo leuk voor de andere gasten.

Snap Shots Center Parcs 17

Tijdstip eten

Houd rekening met je kind, ga niet te laat uiteten. Als je thuis altijd om 17.30 uur eet en in een restaurant om 20.00 uur reserveert heeft je kind waarschijnlijk geen honger meer. En nergens zin in. Daar wordt het niet gezelliger op.

Als je niet vaak uiteten gaat, zorg er dan voor dat je niet te lang in het restaurant zit, of bouw het op. Neem bijvoorbeeld geen voorgerecht maar wel een hoofdgerecht en toetje. Of andersom. Hierdoor is de ‘zit’ minder lang.

Snap Shots maart 0135

Keuze restaurant

Zorg dat je van te voren weet naar welk restaurant je gaat. Check of kinderen welkom zijn en of er kinderstoelen aanwezig zijn (en een verschoningstafel is ook best handig als je nog in de luiers zit).

Houdt je kind niet zo van stilzitten en durf je een ‘gewoon’ restaurant echt niet aan? Kies dan een restaurant uit met een klein speelhoekje. Al is dan de valkuil dat je kind in het speelhoekje zit, en niet aan tafel.

Als je kindje andere kinderen ziet spelen, wil het zelf ook spelen en niet meer aan tafel zitten. Oefenen met een pannenkoekenrestaurant of Mc Donalds is daarom niet altijd een goed idee, dat zijn eigenlijk geen restaurants.

Eten restuarant met kinderen

Een paar trucjes

Bespreek van te voren wat jullie gaan doen en spreek af dat hij/zij zich netjes gedraagt. Benoem het als het goed gaat, eventueel kun je je kindje achteraf belonen.

Zorg er voor dat je kind zich niet verveelt en betrek hem/haar bij het eten, laat hem/haar bijvoorbeeld zelf zijn bestelling doorgeven.

Behoefte om de benen te strekken? Ga samen voor een wandelingetje even door het restaurant. Ga bijvoorbeeld naar het toilet, of nog leuker: neem een kijkje in de keuken!

Wat mij betreft onmisbaar: neem kleurpotloden, een boekje of andere speeltjes mee. Niet te groot, en zorg er voor dat het geen geluid maakt. Hiermee kan je zoon of dochtertje spelen aan tafel als het zich verveeld. Een tablet kun je ook meenemen, zorg er voor dat bij spelletjes of een filmpje het geluid niet aan (of heel zacht) staat. (hier kun je ook je mobiele telefoon voor gebruiken)

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

3 Reacties

 1. Manon 29 juni 2017 om 16:47

  Goede tips!

  Ik check trouwens ook altijd het menu voor de kids, een beetje normale kaart vind ik eigenlijk wel een pré. Patatjes zijn lekker, maar een keer iets anders, maar wel met een kindersmaak wordt wel gewaardeerd. Pasta, zalm, kip of iets anders lekkers!

  En in het begin gingen we vaak lunchen. Duurt allemaal wat minder lang, is vaak wat meer relaxed, dus goed om te oefenen.

 2. Leanne 29 juni 2017 om 19:24

  Wij zijn een keer wezen wokken. Dan heb je een ‘loopje’ en kan het kind zelf eten uitkiezen. Wij hebben een errug ondernemend kind die niet lang stil kan zitten. Dus dat uit eten gaan bewaren we wel voor later.

 3. Lauren de Bruijn 25 augustus 2017 om 13:56

  Zeer nuttige tips! Ik heb een kindje dat nu 3 jaar oud is en het wordt soms een probleem voor ons om ergens naartoe uit te gaan om te eten omdat hij zich niet goed draagt ;) Maar ik ga volledig akkoord dat een wandelingetje rond een restaurant nemen wel kan helpen! Ook zal ik proberen een filmpje naar een café mee te nemen als hij zich slecht begint te dragen. Bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *