Messen slijpen – Tips

Messen slijpen benodigdheden

Ik moet bekennen dat ik al jaren goede keukenmessen in huis heb, maar ze nog nooit heb geslepen, of laten slijpen. Zo goed deden ze het dus niet meer, bij het snijden van tomaat of bijvoorbeeld kip was dat goed te merken.

Mijn messen zijn nog nooit geslepen omdat ik geen idee had hoe dat moest en ook niet wist hoe belangrijk is het om je messen goed te onderhouden. Vorige week kwam daar verandering in toen ik bezoek van Jasper en Chris van Knivesandtools kreeg. Ik heb jaren geleden een Eden damast keukenmes van ze gekregen, deze was inmiddels wel aan een slijpbeurt toe.

Jasper en Chris kwamen langs om te laten zien hoe je messen met behulp van slijpstenen kunt slijpen. In dit artikel deel ik wat ik heb opgestoken van dit bezoekje. En dat is best veel.

Ik ben ook nieuwsgierig naar hoe jullie om gaan met je messen! Laat je ze net als ik deed verslonzen in de lade of zitten ze keurig in een mesblok of dergelijke? En slijp je je messen ook? Of laat je het doen?

Waarom messen slijpen?

Heel eerlijk: toen me werd uitgelegd hoe een beschadigd mes er uit ziet durfde ik mijn ‘oude mes’ bijna niet te laten zien aan de experts. Mijn mes is de afgelopen jaren goed gebruikt, lag altijd in een keukenlade met andere messen en ik kan niet ontkennen dat hij ook weleens in de afwasmachine is beland.

Door je messen te slijpen gaan ze langer mee. Een mes kun je zo goed scherp houden en dus langer met plezier gebruiken. Beschadigingen zie je heel snel op het mes, je ziet dan puntjes of hakkels uit de snijrand.

Je beschadigt je keukenmes door het gebruik (ze slijten of worden bot) maar in mijn geval kwam dat ook doordat ik ze in een lade met heel veel messen bij elkaar bewaarde. Wat ook belangrijk is, is de juiste ondergrond. Zorg er voor dat je een goede snijplank hebt, het liefst van hout.

De afwasmachine is ook geen goede plek voor een mes. Door de combinatie van het zout dat in het afwasblokje zit, warm water en warmte die lang in de machine blijft hangen kunnen er pitjes in het snijvlak ontstaan.
Messen slijpen Brenda slijpstenen

Test met papier

Om te testen of je mes nog goed scherp is kun je een test doen met papier. Houd een vel papier verticaal voor je en snijd hier met je mes vanaf de bovenkant in. Als je mes goed scherp is snijd je er gemakkelijk doorheen.

Messen slijpen met slijpstenen

Er zijn verschillende manieren om messen te slijpen, bij Knivesandtools vind je naast slijpstenen vele andere manieren om je messen te slijpen.

Het slijpen van je messen met slijpstenen is een toegankelijke manier om je messen vlijmscherp te slijpen. Slijpstenen zijn verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes (net zoals schuurpapier) en zijn geschikt voor het scherp maken van botte messen. De korrelgrootte van de slijpsteen bepaalt hoe goed de vouwen van het mes gepolijst worden. Hoe fijner de korrel, hoe scherper het mes.

Het slijpen met een slijpsteen kost een beetje oefening, maar als je het onder de knie hebt kun je op een eenvoudige manier je messen vlijmscherp slijpen. Een paar dingen om rekening mee te houden:

  • WATER – Voordat je een slijpsteen gebruikt laat je hem volzuigen met water. Belangrijk is dat je er tijdens het slijpen voor zorgt dat de steen goed vochtig blijft. Het is juist goed als er een laagje water op staat.
  • HOEK – Zorg er voor dat de hoek van je mes tijdens het slijpen de hele tijd hetzelfde is.
  • NIET DRUKKEN – Zet geen kracht, haal het mes losjes over de slijpsteen.
  • KORREL – Net als bij schuurpapier begin je bij een grove korrel (laag nummer), en eindig je bij een fijne korrel (hoge nummers).

Het is lastig om in woorden uit te leggen hoe je de slijpstenen het beste kunt gebruiken. Klik hier om de video van Knivesandtools te bekijken waar stap voor stap wordt laten zien hoe je slijpt met slijpstenen.

Messen slijpen 01

Hulpmiddel: de stift-test

Een handige hulpmiddel bij het slijpen van je messen is de stift-test. Zet met een watervaste stift aan beide snijvlakken van je mes een lijn.

Tijdens het slijpen kun je zo goed zien welke delen goed geslepen zijn, en op welke delen de stift nog zichtbaar is. De stift-test kun je bij iedere slijpsteen die je gebruikt opnieuw zetten.

Keramische slijpstaaf

Om je messen te onderhouden kun je een keramische slijpstaaf gebruiken. Zo kun je je messen tussendoor even aanscherpen met de slijpstaaf. Zo houd je het goed bij en hoef je je messen minder vaak uitgebreid te slijpen.

Messen slijpen met stenen

Messen opbergen

Nu ik van de experts heb gehoord (en gezien) hoe snel messen beschadigen weet ik hoe belangrijk (of eigenlijk onmisbaar) een messenblok is. Het is zo slecht om de messen bij elkaar in de lade te zetten, ze beschadigen snel doordat ze vaak tegen elkaar aan botsen in de lade. Daarbij is het ook gevaarlijk om een scherp mes te pakken als ze allemaal door elkaar in de lade liggen.

Een messenblok is gevoelig voor bacteriën, zorg er voor dat je alleen schone messen in het blok bewaart. Wil je liever geen messenblok gebruiken? Je kunt ook een ladeinzet of een magnetisch messenblok gebruiken.

 

Ik hoop dat ik je een paar handige tips heb kunnen geven, voor mij ging er in ieder geval een wereld open. Vooral de test met de stift lijkt me ideaal, zo kun je gemakkelijk controleren of je goed aan het slijpen bent.

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
5 comments
  1. hmm, ik denk dat ik ook niet echt goed voor mijn messen zorg. Ik slijp ze eigenlijk nooit en ze liggen ook op een hoop in de la (als mijn moeder langs komt, slijpt ze de messen allemaal, die kan er niet tegen dat ik ze niet goed verzorg) :)

  2. Hey Brenda, goede informatie over het slijpen van een mes. ik heb even gekeken op Meesterslijpers.nl en ik kom daar heel veel slijpstenen tegen. Welke zou jij aanbevelen? Ik weet het gewoon niet! Het is namelijk voor mijn man, die helemaal gek is van koken en ik wil hem verrassen ?!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk