De Bakker van Hoorn – Liefde & ambacht
Bewaren
Bij deze blaas ik een oude rubriek nieuw leven in. Ik ga de boer weer op! Opzoek naar mooie verhalen achter de schermen, om foodondernemers in het zonnetje te zetten en de lekkerste adresjes en producten met jullie te delen. Deze keer ging ik langs bij een bijzonder adresje in Hoorn, De Bakker van Hoorn. Een bakkerij met een goed (en mooi) verhaal, over ambacht, aandacht en pure producten die ook nog eens super lekker zijn.
Jantien neem me mee in haar bakkerijwinkel. Het enthousiasme, de passie voor het vak en goede producten spat er vanaf.
De Bakker van.. Ambacht en liefde
Als iemand liefde voor het vak heeft dan is het Jantien Pronk wel. In oktober 2015 startte ze haar eigen bakkerij in Hoorn. Na een opleiding fashion management was zij werkzaam in de modebranche. Toch bleek haar hart hier niet helemaal te liggen.
Na goed nagedacht te hebben over waar ze blij van wordt, waar haar hart harder van gaat kloppen wist ze het, Jantien werd bakker! En niet zomaar een bakker, maar eentje die gaat voor het pure product. Het soort brood wat ze zelf miste in de omgeving. Pure en eerlijke producten waar zij andere mensen blij mee kan maken. Want dat is wat ze elke dag het liefste doen bij de Bakker van, mensen blij maken!
Het zal misschien wel in haar genen zitten, haar moeder is namelijk een bakkersdochter. Een eigen lunchroom leek Jantien wel wat, maar dan wel met enkel goede producten. Toen kwam hét idee: waarom ging ze dat goede brood, die goede producten niet zelf maken? Na een opleiding tot broodbakker aan het Bakery Institute gevolgd te hebben opende ze haar zaak op de Kerkstraat in Hoorn.
Als je de winkel binnenloopt waan je je echt in een oude bakkerij, met een modern tintje. Achter de winkel zie je de bakker aan het werk, ook kun je plaatsnemen om te genieten van een kopje koffie met wat lekkers, ontbijt of lunch.
Puur en eenvoudig proces
Bij De Bakker van Hoorn bakken ze puur, eenvoudig desembrood zonder broodbetermiddelen en andere toevoegingen. Het brood bestaat uit bloem, water, zout en desem en worden gemaakt met extra lange rijstijd (en lagere temperatuur), waardoor ze meer smaak hebben. En dus extra lekker zijn. Daarbij is het brood ook beter te verteerbaar, en dus beter voor je lijf.
Door midden van pitten, zaden, kruiden, noten en rozijnen wordt het brood op smaak gebracht. Zo vind je in de bakkerijwinkel spelt, haver, meerzaden, wit en volkoren brood. In het weekend en met feestdagen zijn er ook verschillende lekkere specials verkrijgbaar.
Ik mocht de Cor, de bakker, even helpen. Het is mooi om te zien dat het brood echt met de hand wordt gemaakt, niet met grote machines. Jantien en Cor weten precies wat het deeg nodig heeft en hoe je het perfecte brood maakt. Zelf had ik het nog niet helemaal in de vingers 😉
Naast het desembrood is er ook ander lekkers in de winkel te vinden. Wat dacht je van heerlijke plaattaarten zoals de sticky toffee, wortel, brownie of cheesecake? Ook de taarten zijn zelfgemaakt, eerlijk en puur en bevatten geen kunstmatige toevoegingen zoals kleurstoffen.
Chocolade broodjes, croissants, maar ook granola, ontbijtkoek en lekkere koekjes mogen niet ontbreken in het assortiment van de bakkerijwinkel.
Sfeervolle locatie
De Bakker van Hoorn is een heerlijke sfeervolle plek dat leeft. Doordat je rechtstreeks in de bakkerij kijkt (en bijna zelf in de bakkerij staat) is het een hele beleving. Een fijne plek om goed brood en ander lekkers te halen, maar ook om te lunchen of te genieten van een kopje koffie met een stukje taart.
De bakkerijwinkel is zelfs op zondagochtend geopend. Je haalt dan de lekkerste verse broodjes voor thuis, of ontbijt in de winkel.
En als je er toch bent, vergeet dan niet de amandelcroissants te proeven, deze zijn té lekker.
De Bakker van vind je op Kerkstraat 8 in Hoorn. Tip: volg ook op Instagram voor lekkere plaatjes, en om op de hoogte te blijven van lekkere specials via @debakkervan.
Foto’s in dit artikel zijn gemaakt door liefkleingelukfotografie