Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Van kritische eter naar succesvol foodblogger en receptontwikkelaar

Het is inmiddels alweer 7 jaar geleden dat ik begon met bloggen en het delen van recepten op Brenda Kookt. Als iemand mij 15 jaar geleden had verteld dat ik mij professioneel bezig zou houden met receptontwikkelling en daarbij anderen inspireer om zelf de keuken in te duiken had ik je nooit geloofd. Ik was als kind en puber namelijk niet bepaald een alleseter.

Hoe ben ik van kieskeurige eter getransformeerd tot succesvol foodblogger en receptontwikkelaar? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Ik lustte geen appels, maar gelukkig wel appeltaart ;)

Hollandse pot

Ik vond het vroeger leuk om in de keuken mee te kijken en ben altijd gek geweest van kookprogramma’s op televisie. Ik vond het leuk om naar koken te kijken, maar ik was niet bepaald een alleseter. Ik at wat mijn moeder op tafel zette (meestal Hollandse pot, nasi of macaroni) en verder durfde ik niet veel nieuwe dingen te proeven. Ik ging er eigenlijk altijd van uit dat ik het toch niet lekker zou vinden.

Als ik er nu aan terugdenk vind ik dat echt onvoorstelbaar. Er zijn zoveel lekkere dingen die ik niet wilde proberen. Een voorbeeld: ik lustte geen pasta (achteraf vond ik de macaroni van mijn moeder gewoon niet zo lekker), at bijna geen fruit, tomaten, komkommer. En sla. Als ik bijvoorbeeld een Mc Chicken bestelde moest de sla er altijd af. Gelukkig ben ik inmiddels erg veranderd ;-)

Voor het eerst naar het buitenland

Toen ik 17 jaar was ging ik met vriendinnen op vakantie naar Rimini, ik ging voor het eerst naar het buitenland op vakantie. Als je ergens mega lekker kunt eten is het natuurlijk in Italië. Dat weet ik nu, maar dat wist ik toen nog niet.

Ik heb de hele week zo’n beetje geleefd op pizza (Margarita en salami) en Italiaanse ijsjes. Mijn vriendinnen kookten pasta in het appartement maar voor mij moesten er broodjes in huis zijn omdat ik ‘geen pasta lustte’. En denk maar niet dat ik een hapje van de pasta wilde proeven ;) Achteraf schaam ik me dood! Inmiddels zijn we vaker in Italië geweest en heb ik gelukkig wel van al het lekkers (buiten pizza en ijs om) kunnen genieten ;)

Zelf koken

Aan het einde van mijn tienerjaren begon ik meer open te staan voor nieuwe smaken, langzaamaan wilde ik steeds meer dingen proeven. Ik werd nieuwsgieriger. Dit kwam ook doordat ik regelmatig bij mijn schoonouders at. Zij aten andere dingen dan ik thuis gewend was. Hier at ik bijvoorbeeld ‘voor het eerst’ courgette en spitskool.

Na mijn 20e ging Joost op zichzelf wonen en als ik daar was moest er ook gekookt worden natuurlijk. Hier is mijn liefde voor koken en lekker eten steeds meer tot uiting gekomen. Ik begon met koken uit pakjes en zakjes (zoals de wereldgerechten) en daarna ben ik steeds meer gaan experimenteren en  proeven en het verzamelen van kookboeken.

Ieder weekend nam ik uitgebreid de tijd om in de keuken te staan en testte ik nieuwe recepten. Hier wilde ik iets mee doen, maar ik wist niet precies wat. Ik had niet de ambitie om in een restaurant te werken, maar wilde wel iets met koken doen.

Start Brenda Kookt

Uiteindelijk ben ik in februari 2012 brendakookt.nl begonnen. Gewoon voor de leuk, als hobby. Om mezelf uit te dagen om meer te koken en recepten te delen (in eerste instantie met familie en vrienden), maar ook omdat het me leuk leek een website te bouwen. In fotografie was ik ook altijd geïnteresseerd dus het was extra leuk dat ik dat ook bij de blog kon betrekken.

Het begon met 1 recept per week. Wat vond ik het spannend om tegen vrienden of familie te vertellen wat ik deed. En ik weet nog goed dat ik dacht: over een paar maanden stop ik wel, dan is het vast niet zo leuk meer. Maar het werd steeds leuker. Ik ging vaker publiceren, werd professioneler en steeds meer mensen wisten mijn recepten te vinden, zelfs mensen die ik niet persoonlijk kende!

Ik had nooit durven dromen dat ik hier 7 jaar later nog steeds mee bezig zou zijn en het uitgegroeid is tot mijn eigen bedrijf. Dat ik mij dagelijks bezig houd met het ontwikkelen van recepten, het maken van smaakcombinaties en het proeven van nieuwe dingen.

Dus weet als je kind ook een kritische eter is, en geen nieuwe dingen wil proberen, dat er hoop is. Het kan goedkomen. Kijk maar naar mij ;)

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

 1. Merle 1 maart 2019 om 07:33

  Heel leuk stuk Bren! :-) Trots op je!

 2. Annette 1 maart 2019 om 08:33

  Brenda,

  Wij horen al jaren bij de “niet bekende ” die jou volgen!
  Krijg altijd veel inspiratie van je blog en geef er dan vaak een eigen draai (twist) aan.
  Hoe vaak wij al te horen hebben gehad met eters waar heb dit recept nu weer vandaan!! Zeggen sommige tegenwoordig al “o dat hebben ze van Brenda”
  We zeggen dan ook succes verder en wachten op het lekkers wat nog gaat komen.

  Groet Anne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *