Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

The making of Makkelijk & Snel

Wat een jaar! Het afgelopen jaar werkte ik naast mijn blog Brenda Kookt en de Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2021 aan nog een groot project, mijn tweede kookboek Makkelijk & Snel. In dit artikel neem ik jullie backstage mee bij de making of van het boek.

Lekkere recepten voor elke dag

Dit is hét moment waarop we goed voor onszelf moeten zorgen. Een verse maaltijd bereiden is dan wel het minste wat we kunnen doen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk en ingewikkeld te zijn.

Makkelijk & Snel is hét kookboek met lekkere verse en gezonde maaltijden voor elke dag. Met de recepten van Makkelijk & Snel heb je binnen 30 minuten een heerlijk gerecht op tafel staan. Ruim 60 nieuwe recepten, die elk voorzien zijn van variatietips, met een keuze voor een vlees, vis of vegetarische variant. Recepten voor na een dag werken, maar ook snelle spektakelstukken die van pas komen tijdens een etentje. Klik hier voor alle informatie.

Tip: bestel je Makkelijk & Snel en de 2021 scheurkalender? Dan krijg je het bewaarmapje er gratis bij. Klik hier om gebruik te maken van deze actie. 

The making of Makkelijk & Snel

We beginnen in mei. Dat er een boek ging komen dat wist ik, maar niet dat we het ineens naar voren konden halen zodat hij in november al in de winkels ligt. Werk aan de winkel dus!

De planning was krap, er moest veel gebeuren in korte tijd. Ik was heel blij dat de scholen in mei weer open gingen, want toen begon ik met het werken aan het boek.

Wat je in deze backstage beelden niet ziet? Een grote recepten brainstorm, heel veel uur achter de laptop om recepten te bedenken en uit te werken.

In mei begin ik met de opzet van het boek. Ik wilde een boek maken dat toegankelijk is, met recepten voor elke dag. Werktitel was Makkelijk & Snel, uiteindelijk is dit ook de titel geworden.

Heel gek, maar één van de eerste dingen die moet gebeuren is het shooten van de (tijdelijke) cover. Zodat dit kan worden gepresenteerd aan de boekhandels. Deze foto heeft de definitieve cover uiteindelijk niet gehaald, maar je ziet hem wel terug in het boek.

Mei, juni en juli werk ik alle recepten uit en veel wordt getest in de keuken.

Vanaf half augustus gaan we alle recepten (60 stuks) op de foto zetten. We plannen 3 shootdagen per week, en alle boodschappen passen niet in mijn eigen koelkast. Daarom huur ik een grote koelkast zodat we alles tijdens de warme dagen goed koel kunnen houden.

En daarbij hebben we ook heel veel servies nodig. Zelf heb ik inmiddels een aardige collectie, maar ik shop ook bij kwantum, dille en kamille en mag van Kop en Mok heel mooi servies lenen.

Het is soms even puzzelen hoe we de gerechten het beste op de foto kunnen zetten.

Check al dit lekkers bij elkaar staan. Dit zijn de recepten uit het eerste hoofdstuk van het boek.

Ik kook alle recepten en doe ook de foodstyling. Zo zorg ik ervoor dat de recepten op de foto staan zoals ze ook gegeten worden, maar dat het toch een mooi plaatje wordt.

Juliette van Liefkleingeluk fotografie heeft de foto’s vervolgens gemaakt.

Lunch tijdens een shootdag, van alles ene beetje :) Op dit Bord zie je 4 recepten uit het boek. Allemaal toppers! De galette en loempia met en hele lekkere vulling zijn één van mijn favorieten uit het boek.

En er was nog meer hulp, vriendinnen, mijn zusje en moeder kwamen helpen op de kookdagen. Zij hielpen met koken en opruimen en afwassen.

Dit was een van de spannendste recepten om op de foto te zetten. Een groot stuk vlees dat niet te doorbakken moet zijn, maar ook niet rauw. Uiteindelijk ging het in 1x goed!

Ons avondeten na een shootdag, van alles wat. Er was erg veel eten deze week. Ik deelde eten uit aan buren, vriendinnen en familie. En zelf aten we het natuurlijk ook.

De traybake die je hier op de foto ziet heeft het boek uiteindelijk niet gehaald. Wel heb ik het recept hier op de site gedeeld, klik hier voor het recept van de fajita traybake.

Nog meer helpen, koken, opruimen en afwassen met Renee en Jorien.

En er is ook zoetigheid, een laatste hoofdstuk met een toetje toe mocht wat mij betreft niet ontbreken. En deze kleine dondersteen weet precies wanneer ze langs moet komen om iets lekkers te proeven ;)

Zo dat is even wat anders, Brenda in de make-up! Ik mocht ook op de foto.

Juliette heeft weer hele mooie plaatjes geschoten.

Een van de laatste recepten die op de foto mocht.. een hele lekkere pastasalade.

Restjes-lunch! Na het koken en shooten loop ik de recepten na en pas ik het een en ander aan.

Hierna volgen nog een aantal correctierondes, meerdere mensen nemen de recepten door. Er wordt gekeken naar schrijfwijze, spelling en zinsopbouw maar ook nog eens naar de inhoud van de recepten.

En dan is er ook nog de vormgeving van het boek. Allemaal keuzes die gemaakt moeten worden. Welke foto komt waar, welk lettertype, opmaak, indeling?

Dit was een momentje hoor in oktober, het boek naar de drukker!

Voordat het boek naar de drukker gaat test ik voor de aller aller laatste keer nog dit recept, om het nog iets te perfectioneren.

Fast forward naar eind november, het moment dat ik het boek in mijn handen heb. En dat is zo tof, trots!

<3

Feest! Dit was het moment dat de enorme knal van het confettikanon afging..

Yes, vanaf dit moment is Makkelijk & Snel overal verkrijgbaar. Hét kookboek met lekkere verse en gezonde maaltijden voor elke dag. Binnen 30 minuten heb je een heerlijk gerecht op tafel staan. Makkelijke maaltijden zonder poespas, bereid met toegankelijke ingrediënten die je bij de supermarkt op de hoek koopt.

Een echte boekpresentatie met de pers en feestje geven met familie en vrienden kon deze keer helaas niet. Wel heb ik direct mijn ouders en schoonouders uitgenodigd om te komen eten. En ik kookte natuurlijk uit Makkelijk & Snel!

En dit is zo tof: het moment dat jullie het boek ontvangen! <3

Ik wilde toch iets voor vrienden en familie organiseren, coronaproof. Daarom organiseerde ik een Makkelijk & Snel Drive Thru, bij mij in de straat. Samen borrelen en proosten kon deze keer helaas niet. Wel kreeg iedereen die langskwam een tasje met 2 gerechten uit het boek mee. Dat moest wel even voorbereid worden ;)

De drive thru is aan! Via calendly kon iedereen die langs wilde komen zich inschrijven op een tijd, ik maakte tijdslots van 5 minuten. Zo zorgde ik ervoor dat er geen file ontstond in de straat.

 

Ik stond aan de weg, en iedere keer kwam er iemand anders langs, zo leuk! Iedereen die langskwam kreeg een tasje met lekkers mee.

In deze auto zitten mijn ouders, die hadden het boek natuurlijk al. Maar kwamen wel wat lekkers halen ;)

En Jorien kwam me weer helpen, zo lief. En het was zo koud deze zaterdag! De buurvrouw heeft zelfs een heater voor ons buiten gezet.

Nog even op de foto met Joost en de meiden <3

Koud, en moe maar blij en trots. Wat was het tof om iedereen te zien!

‘s Avonds op de bank, opwarmen onder een dekentje. En genieten van het lekkers dat in het tasje zat :)

Foto’s van jullie <3

Yes, daar lig ik, in goed gezelschap ;)

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

4 Reacties

  1. Jenny 30 december 2020 om 15:02

    Wat leuk om te lezen hoe jouw boek tot stand is gekomen. Gefeliciteerd 🥂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *