Baby’s eerste hapjes
Bewaren
Een persoonlijk artikel dat ik best spannend vind om te publiceren, over de eerste hapjes. Iedereen voedt zijn kind namelijk op de eigen manier op. En ik ook. En daarbij is dit mijn eerste kleintje dus alles is nieuw. Het afgelopen jaar heb ik regelmatig mailtjes en berichtjes ontvangen van bezoekers die benieuwd waren hoe ik het met de babyhapjes heb aangepakt en daarom heb ik besloten om toch dit artikel te schrijven.
De eerste 6 maanden heb ik borstvoeding gegeven, daarna heb ik afgewisseld met kunstvoeding en vervolgens afgebouwd. Wat overigens geen problemen gaf, ze was al gewend aan het drinken uit een flesje en de kunstvoeding ging er ook in als pap.
Ik heb niet alle wijsheid in pacht, voor mij was en is dit ook nieuw. Ook ik heb gegoogeld, boeken en folders gelezen en soms ook gevraagd hoe vriendinnen het hebben gedaan met hun kids.
Ik ben ook benieuwd hoe jullie dit hebben gedaan met hapjes bij jullie kids. Zijn het inmiddels alles-eters, of juist kritische eters?
Eerste groentehapje
Bij het voeden van je kindje is het belangrijk dat je kijkt naar wat je kindje aan kan. Er wordt geadviseerd om tussen de 4 en 6 maanden te beginnen met de eerste hapjes, naast de melkvoeding.
Met 4,5 maanden was het tijd voor het eerste hapje van Fem. Als wij aan het eten waren keek ze het eten al uit onze mond dus we konden wel zeggen dat ze er klaar voor was. Al was dat eerste hapje natuurlijk wel wennen.(check de foto’s ;))
We zijn begonnen met groenten, één soort per keer en 3 dagen achter elkaar dezelfde groente zodat ze aan de smaken kon wennen. Ik gaf als eerste toegankelijke groenten die niet te bitter waren en ook geen kool (ivm darmpjes). Bijvoorbeeld wel: wortel, pompoen en sperziebonen.
De groente stoomde ik gaar in een pannetje met een heel klein beetje water en daarboven een mandje waar je je aardappelen in kunt stomen. Zo blijven de vitaminen zoveel mogelijk behouden. Ik pureerde de groenten met een staafmixer en klaar is kees.
Fruit
Na een paar weken hebben we de hapjes uitgebreid met fruit. ‘s Avonds kreeg ze rond half 6 de groenten en in de middag een paar hapjes fruit. Dit was erg wennen, eigenlijk vond ze de groenten nog lekkerder dan het fruit. Ik denk dat Fem op dit moment nog geen zoutekauw is. Dat heeft ze niet van d’r moeder..
Fruit ben ik net als de groenten begonnen met 1 soort per keer. Appel of peer gekookt bijvoorbeeld (omdat dit vrij harde fruit-soorten zijn) of een klein beetje gepureerde banaan. (al ben ik hier wel voorzichtig mee ivm darmpjes).
Toen het goed ging en ze steeds meer ging eten ben ik begonnen met het mengen van smaken. Avocado en mango is nog steeds een favoriet (nog bedankt voor de tip Chantal ;)) maar appel/peer, kiwi/banaan is ook altijd goed. Inmiddels (ze is bijna 11 maanden oud) eet ze ook goed stukjes fruit zoals banaan, zachte peer, kiwi, perzik, pruimen, stukjes witte druiven.
Broodje en tussendoortjes
Vanaf 6 maanden heb ik stukjes brood gegeven. Het eerste stukje brood vond ik erg spannend. Ze wist namelijk echt niet wat ze er mee moest. Eerst gaf ik brood zonder korsten. Dat bleef te veel plakken en kreeg ze niet weg. Van andere moeders met een kleintje kreeg ik de tip om een broodkorstje te geven. Dit ging direct een stuk beter. Gek, want dat zou je (of in ieder geval ik) niet verwachten.
Toen de korstjes goed gingen konden we ook stukjes brood geven. Dit besmeerde ik met boter. Soms was het margarine, soms roomboter net wat we in huis hadden en goed smeerbaar was.
Inmiddels beleg ik het brood met appelstroop (speciaal voor kleintjes), jam, smeerkaas (niet te vaak), smeerworst (niet te vaak) en een beetje pindakaas.
Aardappelen, pasta, vlees en vis
Toen de groentehapjes na 2 maanden beter gingen ben ik dit gaan aanvullen met aardappel. In het begin 3/4 groenten en 1/4 aardappel. Al snel at ze in totaal 120 gram (inmiddels ongeveer 200 gram, maar ik weeg niet meer af).
Met 7 maanden ben ik ook pasta en couscous gaan toevoegen (beide vindt ze super lekker) maar ook rijst. Omdat ik het best lastig vond om te bepalen wat wel en niet kon heb ik hier als leidraad het fijne boek van Francesca Mag ik nog een hapje voor gebruikt. (kraamcadeautip!)
Met ongeveer 8 maanden werd het eten niet meer gepureerd maar ben ik eten met stukjes gaan geven. Ook ben ik vlees en vis gaan toevoegen. Ik begon met gebakken tartaar en gepocheerde kip. Dit is beide vrij zacht van structuur. Inmiddels voeg ik vlees en vis niet vaak meer toe aan de hapjes voor Fem. Als wij vlees of vis geven dan geven we Fem een paar hapjes. Ik denk dat ze het vleeseten van d’r vader heeft, dit vindt ze heerlijk! Vis vindt ze ook erg lekker.
Tussendoortjes
Qua tussendoortjes ben ik naast fruit begonnen met broodkorstjes, soepstengels en volkoren cracottes. Dit eet ze eigenlijk nog steeds, al gaan de smikkelsticks van Ella’s Kitchen er ook wel in 😉 Ze heeft nog maar 1 tandje en komkommer en tomaat zijn nog niet zo haar ding omdat ze dat niet kan kauwen.
Conclusie
Mijn conclusie is dat Fem op dit moment bijna alles lust (alleen gekookt ei en de banaan-ei pannenkoekjes vindt ze niet lekker) en ook echt van eten geniet. Maar ik denk dat dit niet echt komt door de manier waarop we haar eten hebben gegeven. Dit is vast een fase die gevolgd wordt door een kritische fase waarop ze een stuk minder lust.
In een ander artikel zal ik mijn tips & tricks voor het bereiden van babyhapjes delen.