Borrelplank samenstellen – Zo doe je dat!
Bewaren
Als we met feestjes of gewoon in het weekend borrelen met familie of vrienden zet ik graag een borrelplateau op tafel. Vooral via instagram heb ik dit regelmatig met jullie gedeeld. Iedere keer krijg ik hier veel vragen over en zo kwam ik op het idee om hier een artikel over te schrijven. In dit artikel geef ik inspiratie voor de borrelplank samenstellen en laat ik je zien hoe ik mijn plank opstel.
Voordelen borrelplank
Het aller fijnste aan een borrelplank? Dat is dat iedereen kan pakken wat hij/zij lekker vindt. En dat je er als gastvrouw niet meer naar om hoeft te kijken zodra het op tafel staat. Zo hoef je tussendoor niet steeds naar de keuken om hapjes te maken of toastjes te smeren.
Voordeel is ook dat de toastjes niet zacht worden, want die zijn nog niet besmeerd. En daarbij kun je het plateau natuurlijk zo groot of zo klein maken als je zelf wilt of dat nodig is.
Borrelplank samenstellen
Kaas
Een lekker kaasje mag niet ontbreken op de borrelplank. Persoonlijk vind ik het leuk om meerdere soorten kaas te serveren.
Je kunt denken aan Oer-Hollandse kaas (van jong tot belegen en oud) maar ook een kruidenkaas, brie, schimmelkaasje en dergelijke doen het altijd goed.
Worst
Ook met worst kun je veel kanten op. Gedroogde worst zoals fuet, chorizo etc. is erg lekker. Ook plakjes paardenworst, grillworst etc. kun je aan het plateau toevoegen. Neem wat jijzelf, en je gasten lekker vinden.
Nootjes
Nootjes doen het altijd goed bij de borrel, dus ook op het plateau.
Olijven
Hetzelfde geldt voor olijven. Ook leuk om deze met verschillende marinades te serveren. Vergeet er geen prikkertjes bij te leggen, zodat de olijven ook gemakkelijk gepakt kunnen worden 😉
Smeersels
Smeersels zijn altijd goed op een toastje en ook daarmee kun je heel veel kanten op. Stem deze af op de rest van je producten.
Toastjes
Bij de kaasjes en smeersels is het lekker om toastjes te serveren.
Extra’s
Denk ook eens aan vijgen- of notenbrood. Of mosterd voor bij de worst en kaas, of een vijgenchutney om de kaas in te dippen. Druiven smaken altijd goed bij een wijntje.
Opbouwen van de borrelplank
Hoe zorg je er voor dat je borrelplateau er lekker en aantrekkelijk uit ziet? Hoe verdeel je alles op de ondergrond?
Persoonlijk vind ik het leuk om een houten snijplank of plaat als ondergrond van het borrelplateau te gebruiken. Houd er rekening mee dat deze vies kan worden, en dus wel goed schoon te maken moet zijn.
Eerst zet ik de dingen die in bakjes of schaaltjes zitten op het plateau. Daarom heen verdeel ik de losse dingen zoals worstjes, blokjes kaas, noten/vijgenbrood etc. En tot slot vul ik de plank op met toastjes.
Vergeet ook niet om mesjes, lepeltjes etc. bij het bord te leggen als er dingen gesneden of gesmeerd moeten worden.