Filmpje: Spiraaltaart
Bewaren
Ik ga verder waar ik in 2014 was gebleven. Om de week plaats ik op zondag een (kook)flimpje online!
Sommige gerechten staan heel erg lang op mijn to make (to cook ;)) lijstje voor ik het maak. Een spiraaltaart is er daar een van. Ik maak regelmatig hartige taarten maar de spiraaltaart was er nog niet van gekomen. Waarom het zo lang heeft geduurd dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het eindelijk zo is gekomen. Het is gebeurd, de spiraaltaart heb ik af kunnen strepen. En ik heb het zelfs voor jullie op film gezet!
Nadat ik de spiraaltaart de laatste tijd meerdere keren tegenkwam op Pinterest en Twitter besloot ik dat ik me er aan moest wagen. Het ziet er spectaculair en misschien zelfs een beetje ingewikkeld uit, maar dat valt ontzettend mee. In dit filmpje laat ik je zien hoe je deze lekkere taart boordevol groente maakt.
Klik hier als je het filmpje niet kunt zien, en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal! Zo kun je mijn filmpjes als eerste bekijken.
Ik ben van plan het komende jaar om de week op zondag een filmpje te plaatsen. En daarom ben ik benieuwd: wat voor filmpjes wil je zien? Wat wil je dat ik voor je film? Verzoekjes zijn welkom dus ik hoor graag van je 🙂
Scroll naar beneden voor het uitgeschreven recept
Spiraaltaart met wortel en courgette
Bereidingstijd 30 minuten en 40-55 minuten oventijd
Ingrediënten:
- 5 plakjes hartige taartdeeg (ontdooid)
- 1,5 grote (dikke) winter wortel
- 1 courgette
- 2 takjes tijm
- 2 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 50 ml kookroom of 35 ml melk
- 1 flinke eetlepel bloem
- peper en zout
- eventueel 60 gram geraspte kaas.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ºC en vet een ovenschaal of springvorm in.
Schaaf of snijd de wortel en de courgette in dunne plakken. Leg de plakjes taartdeeg op elkaar en rol dit met een deegroller uit zodat het in de ovenschaal of springvorm past. Beleg de vorm met het deeg.
Maak de spiraaltaart door van buiten naar binnen de slierten groenten te verdelen. Dit is het mooiste als je het om en om doet. Na een rondje wortel een rondje courgette, wortel etc.
Maak het beslag door de eieren te mengen met bloem en melk of kookroom. Breng dit op smaak met peper en zout, roer ook de tijmblaadjes en uitgeperste knoflook er door. Meng eventueel de geraspte kaas door het beslag. Giet het beslag over de spiraaltaart. Verdeel het beslag en stop het er eventueel een beetje tussen de slierten groenten.
Bak de spiraaltaart 40 minuten in de oven tot het vocht is gestold (als dit na 40 minuten niet het geval is verwarm de taart dan 10 tot 15 minuten langer). Als de taart te bruin wordt bekleed hem dan met aluminiumfolie.
Tip: om ervoor te zorgen dat de courgette niet te vochtig wordt tijdens het bakken kun je de slierten courgette even zouten en uit laten lekker op keukenpapier. Dep de slierten hierna droog en verwerk ze in het recept.