Ga naar de inhoud

Gezonde voeding

Gezonde voeding

Ik probeer gezond en gevarieerd te eten. Voor mijn gevoel gaat dat best OK, maar ik kan niet altijd gezond eten. Van chocolade en koekjes kan ik niet altijd afblijven, en ik vind het leuk om te bakken. Daar zitten de nodige calorieën in. Als tegenhanger hiervan lijkt het me handig om te weten waar ik bij het samenstellen van de menu’s om moet denken. Ik heb helaas niet de genen om slank te blijven. Iedere dag onweerstaanbare blondies eten zit er niet in, I wish!
Dat het verstandig is twee stuks fruit en 2 ons groente te eten is algemeen bekend. Maar waar moet je nog meer rekening mee houden? Wat is verstandig?

Tally, voedingsdeskundige van Nutri-Help, heb ik gevraagd wat zij onder gezonde voeding verstaat. Het leek me leuk dit met jullie te delen. Misschien helpt dit je bij het samenstellen van je menu’s.

Gezonde Voeding

Wat is gezonde voeding?

De berichten in de media over gezonde voeding zijn soms tegenstrijdig: het ene jaar kun je beter niet te veel eieren eten, het jaar erop maakt het niet uit en nu hoor je overal dat je dik wordt van koolhydraten. Wat is nu waarheid? Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen lastig is te bepalen wat nou gezond is. Als voedingsdeskundige zal ik proberen uit te leggen wat gezonde voeding is. Er zijn boeken over volgeschreven en meerjarige studies aan gewijd dus het is wel duidelijk dat hierop niet een simpel antwoord kan worden gegeven. Je kunt er heel veel bijhalen en het van verschillende kanten bekijken. Maar over het algemeen zijn er wel waarheden die voor iedereen geldig zijn.

Als eerste is het zo dat ieder mens anders is maar wel heeft elk lichaam alle voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Voeding is de brandstof voor ons lichaam en des te beter deze is, des te beter zal ons lichaam functioneren.

Grofweg bestaat onze voeding uit groepen macrovoedingsstoffen waaruit energie wordt vrijgemaakt: eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze hebben wij allemaal nodig om te kunnen voorzien in alle microvoedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, spoorelementen en andere chemische stofjes die goed zijn voor onze gezondheid.

Het is dus absoluut niet gezond om een van de macrovoedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten of vetten weg te laten. Ze zijn allemaal nodig, ongeveer 25% van de energie die we uit onze voeding halen moet afkomstig zijn uit eiwitten, 30% uit vetten en de rest uit koolhydraten. Houdt hierbij rekening met het feit dat vetten ruim twee keer zoveel energie leveren dan eiwitten en koolhydraten.
Ook is variatie in voeding erg belangrijk. Door gevarieerd te eten binnen verschillende productgroepen, dus niet dagelijks hetzelfde fruit bijvoorbeeld, loop je de minste kans om tekorten aan voedingsstoffen te krijgen. Probeer zoveel mogelijk te eten van eigen bodem en naar wat het seizoen aanbiedt, zo krijg je over een jaar gezien van alles wat binnen. Voor je gezondheid en lijn is dit het beste maar ook voor het milieu en je portemonnee.

Samengevat is het zaak dagelijks zoveel mogelijk te kiezen voor pure, onbewerkte producten omdat deze het rijkst zijn aan voedingsstoffen en daardoor het meest gezond. Denk bij deze producten bijvoorbeeld aan fruit, groente, granen, noten en zaden. Houdt rekening met de verhouding macrovoedingsstoffen en varieer zoveel mogelijk, dan ben je al heel goed op weg!

Overzicht van de macrovoedingsstoffen

Rijk aan eiwitten

vlees, vis, gevogelte, tofu, peulvruchten, vegetarische vleesvervangers, zuivel

Rijk aan vetten

boter, margarine,
oliën, noten

Rijk aan koolhydraten

brood, broodvervangers, zilvervliesrijst, volkoren pasta, aardappelen, fruit

Waar moet een gezonde maaltijd aan voldoen?

Een gezonde warme maaltijd is gezond als het aan een aantal criteria voldoet. De belangrijkste zijn dat de gehele maaltijd niet meer of minder dan 550-950 calorieën moet leveren (alleen hoofdgerecht 400-700)  en minimaal 150 gram groente, dat zijn drie opscheplepels. Hiernaast moeten er voldoende vezels inzitten. Dit bereik je door een gezonde, onbewerkte koolhydraatcomponent te kiezen zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, bulgur, couscous of aardappels. Witte rijst en normale pasta bevatten bijvoorbeeld te weinig vezels om de warme maaltijd gezond te maken. Ook mag er niet teveel verzadigd vet inzitten, dit bereik je door te kiezen voor een eiwitcomponent die arm is aan dierlijk vet, uitgezonderd vis want dit bevat voornamelijk onverzadigd vet. Houdt verder rekening met de hoeveelheid zout, voeg alleen extra zout toe als dit echt noodzakelijk is voor de smaak en wees spaarzaam met bouillonblokjes, deze bevatten veel zout.

Gezonde voeding

Bron foto 1 en 2

 

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op