Inspiratie: Salade
Bewaren
Het zonnetje laat zich zien en de temperatuur is eindelijk aangenaam! De stamp- en stoofpotten komen er niet meer in. Tijd voor BBQ, ijsjes en salades! Met deze blogpost hoop ik je inspiratie te geven bij het samenstellen van je salade.
Het is een mooi lijstje geworden, maar ik denk niet dat ik dit ooit compleet krijg 😉 Is er een ingrediënt die jij heel erg lekker vind in een salade, maar hier niet tussen staat? Laat dit weten in een reactie. Ik ben benieuwd, dit kan ons allemaal op een nieuwe, lekkere, ideeën brengen.
Sla
Bij een salade denk ik zelf het eerste aan een… slasoort! IJsbergsla, kropsla, gemende sla en rucola zijn denk ik de meest bekende slasoorten. Maar denk ook eens aan veldsla, rode sla, sla met een gekruld blad of Romeinse sla.
Groente-salade
Je hoeft natuurlijk niet altijd een slasoort in een salade te verwerken. Als hoofdingrediënt kun je ook een andere groente nemen. Bijvoorbeeld bietjes, sperziebonen, spinazie of witlof.
Ook is het lekker een beetje groente toe te voegen aan de salade. Bijvoorbeeld:
Tomaat
Komkommer
Zilveruitjes
Wortel
Augurk
Gedroogde tomaatjes
Rode ui
Olijven
Paprika
Sperziebonen
Erwten
Kidneybonen
Waterkers
Courgette
Mais
Salade zonder sla
In plaats van een slasoort of groente kun je ook couscous, quinoa, aardappeltjes of pasta als basis nemen voor je salade. Zelf vind ik dit vooral handig als de salade als complete maaltijd dient.
Fruit
Door het toevoegen van fruit wordt je salade lekker fris, vooral op een warme dag is dit extra verfrissend. Denk bij het samenstellen van je salade eens aan:
Appel
Peer
Banaan
Mandarijn
Aardbei
Frambozen
Ananas
Avocado
Perzik
Mango
Meloen
Druiven
Kiwi
Vijgen
Bessen
Vlees of vis
Een vegetarische salade is lekker, maar natuurlijk kun je ook een stukje vlees of vis toevoegen. Hierbij een paar suggesties:
Spekjes
Hamblokjes
Kipblokjes
Bacon
Salami
Chorizo
Gerookte kip
Smack (old school ;-))
Runderreepjes
Ossenhaaspuntjes
Biefstukreepjes
Rosbief
Tonijn
(gerookte) Zalm
Garnalen
Makreel
(gemarineerde) Tofu
Gekookt ei
Noten
Noten geven een salade extra bite, een extra dementie. Zelf neig ik snel naar geroosterde pijnboompitjes. Maar natuurlijk is er nog veel meer keuze. Wat dacht je van:
Pijnboompitjes
Walnoten
Pecannoten
Pompoenpitten
Hazelnoten
(geroosterde) Amandelen
Zonnebloempitjes
Cashewnoten
Pinda’s
Pistachenootjes
Het is ook lekker om croutons of krentjes in de salade te mengen.
Kaas
Kaas heb je in verschillende soorten en maten. Kaas kan je salade lekker romig maken, maar ook extra pit geven, bijvoorbeeld wanneer je oude kaas of Parmezaanse toevoegt. Enkele tips:
Belegen, jonge of oude kaas
Roomkaas (evt. met kruiden)
Mozzarella
Parmezaanse kaas
Blauwe kaas
Geitenkaas
Feta
Brie
Dressing
Dressing kun je zelf samenstellen op basis van mayonaise, yoghurt of olijfolie.
Meng hierdoor eens extra smaakmakers mengen als balsamico, honing, mosterd, gembersiroop, limoen-, of citroensap.
Meng ook eens (verse) kruiden door je dressing. Bijvoorbeeld:
Peterselie
Koriander
Oregano
Munt
Bieslook
Rozemarijn
Tijm
Dille
Basilicum
Italiaanse kruiden
Provençaalse kruiden
Pepertjes
Ik hoop dat ik met dit overzicht inspiratie heb kunnen geven voor het samenstellen van je voorjaarssalade. Heb je een aanvulling die in dit lijstje niet mag ontbreken? Laat dan een reactie achter.
———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!