Kickstart voor gezonder eten
Bewaren
Wil je dit jaar ook beginnen met een boost? Voor een gezond(er) en energiek jaar? Dat begint natuurlijk met een gezonder eten! Dit artikel met tips gaat je daar zeker bij helpen.
Ik wil jullie graag helpen om niet alleen lekker, maar ook gezond(er) te eten. Ik vroeg daarom mijn coach Jonathan Klaassen of we hier op de website iets mee konden doen. Jonathan heeft mij vooral geleerd over portie controle en een gevarieerd eetpatroon (met minder snoepen) en vooral goed voor mezelf te zorgen.
Gezonde voeding
Jonathan zal de komende tijd een aantal artikelen met ons delen over gezonde voeding. Onder andere suikers, eiwitten en koolhydraten komen aan bod. Maar is er een ander specifiek onderwerp waar jij meer over wilt weten? Laat het ons dan zeker weten zodat we dit eventueel ook kunnen behandelen.
We trappen af met een stappenplan als kickstart voor het nieuwe jaar. Lees en doe je mee?
Stappenplan om gezonder te eten
In dit artikel geeft Jonathan een stappenplan dat ons helpt om gezonder te eten. Handige handvatten waardoor je minder verleid wordt om te snoepen en het gemakkelijk is om gezonde keuzes te maken.
Stap 1: beperk verleidingen in huis
Laten we starten om er thuis een gezonde omgeving van te maken. Dat betekent minder of geen chocolade, snoep, taart, chips, frisdranken of suiker- of calorierijke producten in huis. Maar denk ook eens aan producten waarvan je vaak of te veel van eet of snoept. Neem alles kritisch door en creëer voor jezelf een keuken waarin er geen of minder verleidingen zijn. Zijn er nou wel snoeppotten of koekjestrommels in huis, verberg ze dan óf plak er een post-it op en schrijf erop hoevaak je het mag.
Stap 2: creëer een gezonde omgeving
Geen verleidelijk producten in je keuken, voedzame producten juist weer wel! Deze stap gaat erover dat je boodschappen doet en ervoor zorgt dat er altijd gezonde producten in huis zijn. Zie dit als goede basis: verse en onbewerkte producten zoals groente, fruit, ongezouten noten en zaden, volkorenbrood en graanproducten, aardappels, onbewerkt vlees of vleesvervangers, (vette) vis, olijfolie, avocado, soja, peulvruchten, eieren en zuivel of zuivelvervangers.
Wil je niet te lang in de keuken staan? Geen probleem, deze makkelijke en gezonde recepten van Brenda zijn erg geschikt.
Stap 3: maak (consequent) babystapjes
Oké, je omgeving is gezond ingericht, klaar voor de volgende stap. Ga met jezelf afspraken maken wat je wil veranderen. Zeg hierbij niet tegen jezelf: vanaf nu ga ik niks ongezonds meer eten. Je legt de lat daarmee vreselijk hoog waardoor de kans (logisch) op falen groot is. Op de lange termijn is het veel effectiever om heel consequent babystapjes te zetten. Al die babystapjes vermenigvuldigen zich namelijk met elkaar en op die manier groeit het effect steeds meer.
Voorbeeld 1: verklein de portie van je avondmaaltijd, niet gelijk alle maaltijden
Voorbeeld 2: ga niet direct 3 keer naar de sportschool maar start met één training
Voorbeeld 3: geen twee zakken chips per week maar één
Voorbeeld 4: snaai niet elke avond maar de helft van de week
Voorbeeld 5: eet elke dag 2 stuks fruit
Bedenk welke gewoonte jij wil veranderen, houd het klein maar leg er wel de volle focus op. Geef je tijd om dit te veranderen, heb je het goed onder de knie begin dan met een volgende gewoonte die je wil veranderen.
Stap 4: stel een maaltijdplanning op
Het kan ontzettend helpen om vooraf te bedenken wat je gaat eten, door voor jezelf een eetplanning te maken. Dit kan per dag of per week, hiervoor kun je bijvoorbeeld de maaltijdplanner van Brenda gebruiken.
Houdt bij de maaltijdplanning rekening met gevarieerde maaltijden en gezonde tussendoortjes. Zo is het gemakkelijker om je aan je plan/voornemen te houden en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan, en kom je minder snel in de verleiding om te snoepen.
Stap 5: verander je definitie van vol
Het veranderen van definitie zien wij als één van de belangrijkte vaardigheden die horen bij gezond eten; we eten vaak namelijk te veel. Daarom nodigen we je uit om elke dag te oefenen om te eten wanneer je honger hebt en te stoppen met eten als je vol zit. Dat vraagt wel wat beheersing en die vaardigheid moet je (blijvend) oefenen. Je kunt dit leren en er bij jezelf achter komen of je te veel hebt gegeten. Na het eten moet het gemakkelijk zijn om een wandeling te kunnen maken in een goed tempo. Is dit lastig voor je, voel je je vol, dan heb je te veel gegeten. Je definitie van vol klopt dus nog niet. Probeer dus na elke maaltijd te voelen of je de juiste hoeveelheid hebt gegeten of te veel.
Stap 6: ga positief om met negatieve gedachten
Wanneer je bezig gaat met deze kickstart is het heel normaal dat er soms negatieve gedachten naar boven komen, gedachten zoals ‘ik heb gefaald’, ‘ik kan het toch niet’ of ‘ik kan dit toch niet volhouden’. Probeer jezelf op die manier op een andere manier toe te spreken, de kracht zit in jouw taalgebruik. Zeg tegen jezelf ‘ik mag fouten maken, hier leer ik van’ of ‘ik kan dit wel’ ‘ik wil dit graag’ ‘ik ga het doen’. Laat je niet gijzelen door negatieve gedachten. Durf te veranderen!
We hopen dat je veel aan deze tips hebt. Heb je een vraag aan Jonathan of wil je meer tips over voeding van hem? Volg hem dan op instagram.
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie.