Friday 5: Kooktips
Bewaren
Koken kan hectisch, ongeorganiseerd, chaotisch, haastig, lastig, gestrest en vervelend zijn. Maar dat is niet de bedoeling van koken. Het is juist leuk, gezellig en ontspannen!
Deze week in de Friday 5: Kooktips! Vandaag geef ik je vijf tips waardoor het koken georganiseerder, leuker en gemakkelijker wordt. Hierdoor sta je met nóg meer plezier in de keuken.
1. Bereid je voor
Neem voordat je begint met koken het recept goed door. Zo weet je van te voren wat je tijdens het koken te doen staat en welke bereidingstechnieken er toegepast gaan worden.
Controleer ook of je alle benodigde ingrediënten in huis hebt. Heb je niet alle ingrediënten in huis, dan kun je twee dingen doen. Nog even langs de supermarkt, of bedenken dan hoe je dit anders kunt oplossen. Bijvoorbeeld door het ingrediënt te vervangen of weg te laten.
Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het echt aan te raden is het recept even door te lezen. Het is me inmiddels meerdere keren overkomen dat hetgeen dat ik maakte tussen de bereidingen door bijvoorbeeld twee uur moest rusten. Dat is niet handig als je eigenlijk gepland had dat het gerecht over een uurtje op tafel had moeten staan. Oeps..
2. Zet de ingrediënten klaar
Zet voor je begint met koken alle ingrediënten klaar. Weeg en meet de juiste hoeveelheden af, en zet het bijvoorbeeld klaar in aparte schaaltjes of bordjes. Vooral als je een bakrecept volgt waarbij de ingrediënten afgewogen moeten worden is dit erg handig. Zo hoef je tussendoor niet te wegen of te meten en kun je je volop bezig houden met het bereiden van het gerecht.
Voordat ik begon met mijn blog deed ik dit bijna nooit. Ik pakte telkens dat wat ik nodig had. Hierdoor duurde het koken en bakken vaak veel langer dan gepland. Nu zoek ik alles eerst bij elkaar. Dit doe ik vooral als ik een nieuw recept voor mijn blog kook en een foto van de ingrediënten ‘moet’ maken. Maar dit is altijd aan te raden.
3. Zet apparatuur en overige benodigdheden klaar
Naast de ingrediënten is het ook handig als je de benodigde apparatuur en benodigdheden alvast klaar zet voor je begint met het koken. Hierdoor voorkom je dat je tijdens het koken driftig opzoek gaat naar die ene rasp, bakvorm of pannetje. Als je een bakvorm moet bekleden met bakpapier, doe dit dan ook van te voren, en vet een bakvorm alvast in. Dit scheelt gezoek en tijd tijdens het bakken.
4. Ruim op
Tijdens het koken kan het voorkomen dat je keuken een kleine (of zelfs een grote) chaos wordt. Je bent met meerdere dingen tegelijk bezig en zet tussentijds dingen weg omdat je ze (even) niet meer nodig hebt. Gooi afval direct weg, bijvoorbeeld in een afvalbakje (of zakje) op het aanrecht. Heb je afwas? Zet dat direct na gebruik in de vaatwasser. Weg is weg, dan hoef je er niet meer naar om te kijken en wordt het ook geen chaos in de keuken. Je werkplek blijft opgeruimd. Zorg er ook voor dat je je werkplek tijdens het koken regelmatig even schoonmaakt. Hierdoor ben je na het koken eerder klaar met opruimen en schoonmaken.
Zorg er ook voor dat je een schort of doek hebt waar je je handen tussentijds kunt afvegen. Niets zo irritant als ‘vieze’ handen die je niet kunt afvegen.
Van dit punt kan ik zelf nog leren. Het komt wel eens voor dat ik tussentijds vergeet op te ruimen en de keuken een chaos is. Dan zet ik alles snel weg en kijk ik later om me heen en denk ik: wat is hier gebeurd!?
5. Neem de tijd en heb er plezier in
De laatste én belangrijkste tip: neem de tijd voor het koken en heb er plezier in! Als je je niet hoeft te haasten is het koken veel meer ontspannen en leuker!
Heb je plezier in het koken, dan zien je gasten dat terug in het gerecht. Iets proeven van iemand die er veel plezier in heeft is leuker (en lekkerder) dan van iemand die het met tegenzin gemaakt heeft.