Ga naar de inhoud

Koolhydraatarme recepten

Ik krijg regelmatig vraag naar koolhydraatarme recepten. Daarom schreef ik er vandaag een artikel over, en daarbij tip ik je een aantal hele lekkere koolhydraatarme recepten van de website. Deze koolhydraatarme gerechten zijn ook lekker als je niet per se koolhydraatarm eet.

Wat zijn koolhydraatarme recepten?

  • Koolhydraatarme gerechten worden voornamelijk gegeten bij een koolhydraatarm dieet. Hierbij wordt zo min mogelijk koolhydraten gegeten. Koolhydraten zijn zetmeel, vezels en suikers en komt voor in aardappelproducten, broodproducten, rijst, witte pasta, mie en producten met toegevoegde suikers zoals koek, snoep, taart en frisdranken. Bij koolhydraatarme recepten worden deze producten weggelaten.
  • In een koolhydraatarm dieet worden koolhydraten vaak vervangen door eiwitten zoals vlees en vis. Er zijn meerdere varianten van koolhydraatarme diëten. In het ene dieet wordt bijvoorbeeld geen fruit gegeten en in het andere wel.

Er wordt geadviseerd een koolhydraatarm dieet niet te lang te volgen. Dit in verband met vitaminetekorten en het weinig vezels dat koolhydraatarme gerechten bevat.

Koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarme producten

Wat je wel eet bij een koolhydraatarm dieet zijn groenten en (beperkt) fruit, onbewerkte vis, kip & vlees (met mate) ongezoete zuivel en noten, zaden en pitten. Volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten kunnen ook met beperkte mate gegeten worden.

Wist je trouwens dat een zoete aardappel niet koolhydraatarm is? Een zoete aardappel bevat meer koolhydraten dan een normale aardappel.

Koolhydraatarme gerechten overzicht

Hieronder zetten we een aantal lekkere koolhydraatarme recepten van de website voor je op een rijtje.

Klik op de foto of de titel van de koolhydraatarme recepten om het uitgewerkte recept te bekijken.

Bloemkoolpuree met kaas en spek

Bloemkoolpuree met spek en kaas

Bloemkool is een fijne koolhydraatarme vervanger voor producten zoals bijvoorbeeld rijst, maar ook aardappelpuree. In veel koolhydraatarme gerechten wordt bloemkool dan ook gebruikt als vervanger van de koolhydraten. In dit recept maken we een romige bloemkoolpuree met spek en kaas.

De bloemkoolpuree met kaas en spek kun je serveren als bijgerecht. Bijvoorbeeld lekker met gegrilde groenten en eens stukje vlees of vis. Tip: je kunt ook met dit recept variëren door bijvoorbeeld de spek weg te laten.

Boerenkoolstamppot met pompoen en kipworstje

Boerenkoolstamppot met pompoen

Een koolhydraatarme versie op boerenkool met worst. Deze stamppot bevat boerenkool en worst met een twist. Deze stamppot is namelijk helemaal anders dan je gewend bent. Boerenkoolstamppot met pompoen it is! Lekker met zongedroogde tomaatjes, feta en een kipworstje.

Courgette lasagne

Lasagne zonder lasagnebladen. Bij deze koolhydraatarme lasagneschotel gebruiken we geschaafde courgette als lasagnebladen. Hiermee bouwen we de lasagne op.

Dit koolhydraatarme recept van lasagne is minstens net zo lekker als een traditionele lasagne. De pasta mis je zeker niet.

Courgette met broccoli en zalm

Eigenlijk is dit een courghetti-gerecht, waarbij ik spaghetti maak van courgette. Door de spaghetti te vervangen door courgette wordt het een koolhydraatarm gerecht. Ik combineer de courgetti met pesto, broccoli en zalm. 4 top ingrediënten die samen nóg lekkerder zijn. Klik hier om het recept te bekijken.

Deze twee courgetti recepten kan ik je ook aanraden: Courgetti met garnalen en Courgetti met kip en pesto

Bloemkoolnasi

De bloemkoolnasi is een gerecht zonder rijst, met extra veel groenten. De rijst is in dit gerecht vervangen door gemalen bloemkool, hierdoor is het een koolhydraatarm recept. Samen met een beetje kipfilet, gebakken eitje en chilisaus is dit een lekker gerecht dat ook nog eens snel klaar is.

Klik hier om het koolhydraatarme recept van bloemkoolnasi te bekijken.

Pompoenlasagne met courgette en ricotta

Nog een koolhydraatarm recept met pompoen. Pompoenlasagne met courgette en ricotta.

Dit koolhydraatarme gerecht is lasagne met een twist! Deze pompoenlasagne met courgette en ricotta is een lekkere, vegetarische en koolhydraatarme versie van de traditionele lasagne. Zonder tomatensaus en zonder lasagnebladen.

Bladen pompoenlasagne wisselen we af met geschaafde courgette en een mengsel van ricotta met Parmezaan en tijm. Met verkruimelde geitenkaas en pijnboompitjes als finishing touch.

De lasagne is hierdoor een stuk minder zwaar dan we van dit Italiaanse gerecht gewend zijn. Daarbij bevat de schotel heel veel groente. Klik hier om het recept te bekijken.

Bloemkoolrijst met kip, groenten en omelet

Een variant op de bloemkoolnasi, met andere kruiden en groenten. Bloemkoolrijst.

In dit gerecht heb ik geen rijst, pasta of andere koolhydraten toegevoegd, maar fijngemalen bloemkool als rijst gebruikt. Naast de bloemkool voeg ik ook andere groente toe die ik lekker mee bak. De omeletreepjes, spekjes, krokante kip en sweet chilisaus maken dit gerecht extra lekker.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op