Pizzarette inspiratie topic
Bewaren
Vandaag deel ik een bomvol inspiratie-topic. Hét pizzarette inspiratie topic!
Alweer een paar jaar geleden ging mijn zusje met vriendinnen als een van de eerste (voor zover bij mij bekend) ‘Pizzarette’. Een soort gourmetten maar dan met pizza’s. Ik vond het een beetje vreemd, maar inmiddels is de pizzarette HOT! Overal om mij heen wordt het ding gebruikt. En dus moest ik me er ook eens aan wagen.
En wat bleek, het is hartstikke leuk om te doen. Je zit lekker gezellig met elkaar aan tafel en tussendoor bak je je eigen pizza’s zoals jij ze lekker vindt. En omdat de pizza’s die uit de pizzarette komen lekker klein zijn kun je per persoon meerdere pizza’s eten. Zo kun je lekker afwisselen.
Pizzarette saai en eentonig? Nee hoor! Je kunt er namelijk veel meer mee maken dan alleen een pizza hawaii. Bij deze deel ik het complete pizzarette inspiratie topic. Een artikel met de lekkerste ingredienten voor op de pizza(rette).
Wat is jouw favo pizza-combi? Oh en mis je een pizzarette ingrediënt in deze lijst? Laat het me weten in de comments zodat ik hem aan de lijst kan toevoegen.
Misschien leuk om mijn favoriet te delen: pizza met tomatensaus, champignons, een beetje geitenkaas en pijnboompitjes. En als hij gebakken is aftoppen met gerookte zalm (of salami of chorizo of prosciutto) en rucola.
De basis: Saus en kaas
Saus
- Creme fraiche
- Tomatensaus
Tomatensaus, de basis van bijna iedere pizza mag natuurlijk niet ontbreken als je met de pizzarette aan de slag gaat. Maar wil je eens wat anders? Varieer dan met kruiden en bijvoorbeeld de pittigheid van de saus. (denk aan kruiden zoals oregano, basilicum, munt, chilipeper, knoflook)
Tip: als je gemakkelijk wilt doen kun je pizzadeegrollen gebruiken, bij het merk Tante Fanny zit er dan al tomatensaus bij.
Kaas
Met kaas kun je lekker variëren op de pizza. Niet alle kazen hoeven met de pizza meegebakken te worden. Feta of geitenkaas kun je ook toevoegen nadat de pizza is gebakken.
- Blauwader kazen (bijvoorbeeld gorgonzola)
- Feta
- Geitenkaas
- Geraspte Hollandse kaas (bijvoorbeeld oud, of jong belegen)
- Mozzarella
- Parmezaanse kaas
Groenten en fruit
Naast tomatensaus en kaas is het natuurlijk zaak om je pizza lekker te beleggen met andere ingrediënten. Denk eens aan lekker veel groenten op je pizzaatje. Hier kun je ook heel veel kanten mee op. Snijd de groenten van te voren en zet het in bakjes op tafel zodat iedereen lekker zelf kan pakken wat hij lekker vindt. Mijn tips:
Groenten
- Asperges
- Aubergine (eventueel vooraf geroosterd)
- Champignons
- Courgette
- Mais
- Paprika
- Rucola (toevoegen nadat de pizza is gebakken)
- Tomaat
- Ui (rode of gele)
Fruit
- Appel
- Peer
- Ananas
Vlees en vis
Het is lekker om de pizza naast groenten ook te beleggen met vlees of vis. Het vlees of de vis kun je meebakken met de pizza, maar bij sommige soorten is het juist lekker om het toe te voegen nadat de pizza is gebakken.
Ook is het aan te raden om sommige vleessoorten alvast voor te bakken voor je het toevoegt aan de pizza. Bak bijvoorbeeld blokjes kipfilet, shoarma of gehakt voordat je aan tafel gaat alvast in een koekenpan.
Vlees
- Chorizo
- Gehakt (voorgebakken)
- Ham (Hollandse)
- Italiaanse of Spaanse ham zoals serranoham, parmaham, pancetta of prosciutto
- Kipfilet blokjes (voorgebakken)
- Kipshoarma (voorgebakken)
- Salami
- Shoarma (voorgebakken)
- Spek
Vis
- Garnalen
- Gebakken zalm
- Gerookte zalm
- Tonijn (uit blik)
- Diverse witvis zoals kabeljauw of koolvis (deze kun je eventueel van te voren al bakken)
Overige smaakmakers
Naast groenten, vlees en vis kun je ook andere lekkere smaakmakers toevoegen aan je pizza. Hierdoor krijgt je pizza een smaak-kick en is hij net even anders dan je vaak gewend bent. Denk aan:
- Ansjovis
- Gedroogde oregano
- Gedroogde Italiaanse kruiden
- Kappertjes
- Knoflook
- Olijven
- Pesto
- Pijnboompitjes (of andere noten)
- Verse kruiden zoals basilicum, peterselie, bieslook, munt
Ik zou zeggen zet alles lekker op tafel en varieer. Probeer eens iets anders dan die ene pizza die je altijd besteld. Eh kom maar op: wat is jullie favoriete pizzarette-combinatie?