Ga naar de inhoud

Snap Shots: Kijkje in de margarine fabriek

Snap shots bezoek unilever collage

gesponsord artikel

Ik vind het altijd leuk om een kijkje in de keuken van een ander te nemen. Vorige week nam ik een kijkje bij Unilever in Rotterdam. Tijdens mijn bezoek hebben we zelf margarine gemaakt en hebben we verschillende cakes en koekjes geproefd die gemaakt zijn met diverse vetten. Bovendien hebben we een rondleiding gekregen door de fabriek.

Kijk mee naar de snap shots die ik deze dag maakte!

Snap Shots bezoek unilever 06

Daar ben ik dan, bij Unilever in Rotterdam. Hier zijn kantoren, de margarinefabriek en de pindakaasfabriek gevestigd.

Snap Shots Unilever 20

En kijk nou wat een tof uitzicht je vanuit de kantoren (en testkeuken) hebt op Rotterdam. Prachtig! Jammer dat het bewolkt was, anders zag het er vast nog mooier uit.

Snap Shots Unilever 22

Om te laten zien hoe margarine ontstaat gingen we in de testkeuken aan de slag om het te maken. Het begint met zaden, noten en bonen waaruit olie wordt geperst. In dit geval lijnzaad, koolzaad en zonnebloempitten.

Snap Shots Unilever 21

In de fabriek wordt de olie aangeleverd, om het zelfde te verkrijgen moesten we even ons best doen met deze handpers.

Olie in margarine

Als je goed in het schaaltje kijkt zie je dat er al wat zonnebloemolie in ligt. De olie wordt voor gebruik nog gefilterd zodat het schoon en helder is en er geen stukjes van de zaden of noten meer inzitten.

Snap Shots Unilever 25

In de testkeuken kwam ik dit educatie-setje tegen waarop wordt weergegeven wat er precies in het vet zit. Dit gebruik je bij verschillende professionals in de voedings- en gezondheidssector om uitleg te geven over veelgebruikte smeer- en bereidingsvetten.

Op de foto links is de voorkant van de flesjes afgebeeld. Hier zie je links een flesje margarine (een pakje om mee te bakken), in het midden ligt roomboter en rechts zie je olijfolie.
De tweede foto geeft aan hoeveel vitaminen A, D en E er in een dagelijkse portie zitten, en hoe deze zich verhouden tot de dagelijkse aanbevelingen van deze vitaminen.
Rechts zie je de samenstelling van de producten. Hier zie je de verhouding water, verzadigd vet en onverzadigd (enkelvoudig en meervoudig onverzadigd) ten opzichte van elkaar.

Snap Shots Unilever 23

Zelf margarine maken

Met maar 4 ingrediënten maakten we zelf margarine. Hiervoor gebruikten we een mix van lijnzaadolie, koolzaadolie en zonnebloemolie. Dit mengden we met hardvet (palmolie bijvoorbeeld) en mengden we met een beetje eidooier en melk.

Het is interessant om te zien hoe dit proces gaat en hoe de vloeibare olie stolt doormiddel van verkoeling waardoor de smeerbare margarine ontstaat.

Amdere ingrediënten

In de fabriek worden er ook andere ingrediënten aan margarine/halvarine toegevoegd zoals vitamine A en D, conserveermiddel (om de houdbaarheid te verbeteren), smaak-, en kleurstof. Hier ga ik in een ander artikel verder op in. Ook zijn er steeds meer margarines/halvarines te koop zijn die geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Daar zit dus geen melk (of bijv gelatine) in, waardoor deze geschikt zijn voor veganisten, mensen met een lactose intolerantie, of hallal voedingspatroon. 

Snap Shots Unilever 24

Tijdens het roeren en verkoelen wordt de substantie steeds dikker en ontstaat een smeerbare margarine.

Snap Shots Unilever 18

Het resultaat: een broodje zelfgemaakte margarine. Ik voegde een beetje zout, citroen en basilicum toe om het nog lekkerder te maken.

Snap Shots Unilever 16

Niet verkeerd hoor.

Snap Shots Unilever 15

Chef Anton wilde aan ons laten zien (en proeven) wat voor effect het type vet dat je gebruikt in recepten heeft op je eindproduct. Blind proefden we 3 soorten cake: één bereid met roomboter, één met margarine (pakje/wikkel) en eentje met kokosvet.

Cakes

De cakes zijn volgens exact het zelfde recept bereid, met alleen een ander soort vet. Zelfde bakvorm en zelfde oven(stand).

Links – Kokosolie: Deze cake was erg droog, hard van structuur en compact. Dit is niet hoe een cake hoort te zijn. De kokossmaak herkenden we deze meteen, deze proef je goed terug.

Midden – Margarine: Qua structuur was deze cake het meest luchtig. De cake ziet er qua vorm anders uit, dit komt doordat de cakes uit de vorm zijn gestort en zo zijn afgekoeld.

Rechts-  Roomboter: Deze cake is lager dan ik van een roombotercake gewend ben en op de foto lijkt hij ook niet helemaal gaar. Deze cake was vetter en compacter dan de cake van margarine.  Maar lekker was hij wel, al proefde ik weinig verschil met de cake bereid met margarine.

Snap Shots Unilever 12

Op naar de margarine fabriek.

Snap Shots Unilever 13

De reklame van vroeger 🙂

Snap Shots Unilever 03

Het was net of we gingen bowlen…

Snap Shots Unilever 06

Maar dat gingen we niet, we gingen de fabriek in!

De welbekende wikkels Croma werden gemaakt.

Snap Shots Unilever 27

Zie mij en Daisy (van I Love Health) aandachtig luisteren, Sven (van Voedzaamensnel) zet ons op de kiek.

Snap Shots Unilever 07

In grote silo’s worden de ingrediënten van de margarine met elkaar gemengd waardoor het vloeibare product ontstaat. Vervolgens wordt het in buizen vervoerd. Deze buizen zijn ijskoud waardoor de margarine afkoelt en stolt. Hierdoor ontstaat de margarine die steviger van structuur is.

Snap Shots Unilever 26

#selfie!

Snap Shots Unilever 04

Kuipjes Flora, dit is de buitenlandse Becel.

Dagelijks worden de ingrediënten en de uiteindelijke producten getest op geur en smaak door gecertificeerde personen. Dit om er voor te zorgen dat de margarines een goede kwaliteit hebben en de juiste smaak.

Snap Shots Unilever 05

Alle flesjes staan in de rij. Bizar: per minuut worden hier 400 flesjes vloeibare margarine gevuld! Zo veel, zo snel!

Hoe magarine wordt gemaakt

Het was een leuke dag! Door dit bezoek bij Unilever snap ik iets beter hoe margarine wordt gemaakt. Vooral het zelf margarine maken vond ik erg leuk om te doen, zo zie je hoe de structuur verandert tijdens het koelen en roeren. In de fabriek gebeurt hetzelfde met de plantaardige oliën, maar dan op grote schaal. Een kijkje in een fabriek is altijd leuk. Al blijven het voornamelijk veel machines.. 😉 

Wil je meer weten over margarine? Lees dan dit artikel waar ik een paar leuke weetjes over margarine deel. 

De zoektocht naar margarine is een samenwerking met Unilever, lees mijn disclaimer

9 reacties

Jessica

Hoi Brenda, Leuk artikel! Ik ben erg benieuwd naar de overige artikelen. Ik geef je groot gelijk om zelf op onderzoek uit te gaan en tot conclusies te komen: In deze wereld lijkt iedereen verstand te hebben van wat wel goed en niet goed is en daar zijn dan ook nog tegenstrijdigheden in waardoor je bijna door alle bomen het bos niet meer ziet. Hoe anders kun je zelf een mening vormen dan het zelf eerst te ervaren!ik ben benieuwd naar jouw eindconclusie tzt. Groetjes, Jessica

Laat een bericht achter

Ina

Goedemiddag Brenda Oeps margarine..... Ik nam vroeger ook altijd margarine, tot ik mij in gezonde voeding ging verdiepen. Ik heb een artikel gelezen van Jesse van det Velde, met een goede uitleg wat nu echt margarine is. Mvrgr Ina

Laat een bericht achter

Elske

Zo jammer voor de geloofwaardigheid van je blog dat je je wel hebt laten overhalen

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Elske, dit betreft een andere samenwerking dan waar jij op doelt. Ik ben geen gezicht van een bepaald merk en bepaal zelf wat ik schrijf. Ik ga in een aantal artikelen op zoek naar margarine. Vooral ook omdat ik daar zelf nieuwsgierig naar ben. Ik smeer zelf ook wel eens margarine op mijn brood, en dat van mijn dochtertje. Een aantal vragen die ik beantwoord wilde hebben: Wat is het nou eigenlijk, waar bestaat het uit? Waarom worden bepaalde dingen toegevoegd, waarom wordt het aanbevolen voor jonge kinderen? En wat is het verschil met roomboter?

Yvonne

Leuk om te lezen en te zien Brenda. Groetjes, Yvonne

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op